Η Ελλάδα χτίζει “χαρτοφυλάκιο” εμβολίων – Θα έχουμε όχι ένα, αλλά πολλά εμβόλια στη φαρέτρα μας
Ο κορονοϊός ξαναδείχνει τα “δόντια” του σε παγκόσμιο επίπεδο, με “σαφή σημάδια εντατικοποίησης του δεύτερου κύματος”, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης. Την ίδια στιγμή, εντείνονται και οι προσπάθειες παραγωγής ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων, αλλά και οι ενέργειες των χωρών να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες δόσεις για τους πληθυσμούς τους.
Μετά την πρώτη σύμβαση στα τέλη Αυγούστου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της εταιρείας AstraZeneca για το εμβόλιο της Οξφόρδης, την Παρασκευή τέθηκε σε ισχύ και η δεύτερη σύμβαση, η οποία υπεγράφη ανάμεσα στην Κομισιόν και τις εταιρείες Sanofi και GSK. Η σύμβαση θα επιτρέψει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να αγοράσουν έως 300 εκατομμύρια δόσεις από τα εμβόλια των Sanofi-GSK.
Η Ελλάδα δημιουργεί το δικό της χαρτοφυλάκιο εμβολίων όταν αυτά θα είναι έτοιμα να κυκλοφορήσουν, δήλωσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής (18/9) ενημέρωσης για τον κορονοϊό, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο εμβόλιο της εταιρείας Moderna, η οποία παρουσίασε το πρωτόκολλο των ερευνών Φάσης 3. “Είναι κι αυτό ένα από τα εμβόλια, το οποίο η εταιρεία που το παράγει διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι αυτό που κάνουμε εμείς, που συμμετέχουμε στην κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια εμβολίων, είναι να χτίσουμε ένα χαρτοφυλάκιο εμβολίων. Το εμβόλιο δεν θα είναι ένα. Δεν είναι η συμφωνία που έγινε τώρα για το πρώτο εμβόλιο της Οξφόρδης και τελειώσαμε. Και το εμβόλιο δεν θα παραχθεί σε διάστημα 1-2 μηνών”, ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης.
Η Ελλάδα συμμετέχει στην ευρωπαϊκή προσπάθεια δημιουργία ενιαίου χαρτοφυλακίου εμβολίων, τόνισε ο υφυπουργός Υγείας εξηγώντας ότι τα εμβόλια για το οποία η Ε.Ε. ολοκληρώνει τις συζητήσεις με τις εταιρείες είναι 7, ενώ ακόμη 2 εμβόλια έρχονται στη συνέχεια να προστεθούν στην ευρωπαϊκή φαρέτρα των εμβολίων κατά του Covid-19.
“Είναι αυτά που θα μας διασφαλίσουν σε βάθος χρόνου τις ποσότητες. Γιατί δεν θα τελειώσουμε αμέσως με τον εμβολιασμό. Θα χρειαστούμε σίγουρα περισσότερα εμβόλια. Και η παραγωγική δυνατότητα των εργοστασίων αυξάνεται. Υπάρχουν και συνέργειες σε ό,τι αφορά στην παραγωγή των εμβολίων”, επισήμανε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης και πρόσθεσε ότι τα εμβόλια θα έρχονται σταδιακά, καθώς έχουν μια πολύπλοκη παραγωγική διαδικασία, μέχρι να ολοκληρωθεί το τελικό προϊόν.
“Και σε βάθος χρόνου, πιστεύω ότι θα υπάρξουν οι απαραίτητες ποσότητες προκειμένου να καλυφθεί ο πληθυσμός ο οποίος έχει ανάγκη να κάνει εμβόλιο”, ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας.
Εμβόλιο Moderna: Αρχίζουν κλινικές μελέτες φάσης 3
Την περασμένη Πέμπτη (19/9) ανακοινώθηκε το πρωτόκολλο μελέτης φάσης 3 του εμβολίου της Moderna, το οποίο μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία ελέγχου για την αποτελεσματικότητά του. Το εμβόλιο το οποίο βασίζεται στην τεχνολογία RNA, αναπτύσσεται σε συνεργασία με επιστήμονες από το αμερικάνικο NIH. Για τη μελέτη έχουν ήδη δηλωθεί πάνω από 25.000 εθελοντές, ενώ ο στόχος είναι ο αριθμός να φτάσει τους 30.000 εθελοντές.
Μιλώντας για τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου ο καθηγητής κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι “είναι βασισμένο σε μόρια RNA, τα οποία όταν βρεθούν στον οργανισμό του εθελοντή θα παράξουν τις πρωτεΐνες του ιού και θα επάγουν την ανοσιακή απόκριση που μετά θα μπορεί να καταπολεμήσει τον ιό”, ενώ πρόσθεσε ότι “Η σύνθεση του πληθυσμού των εθελοντών προσπαθεί να καλύψει ένα ευρύ φάσμα φυλετικών χαρακτηριστικών”
Όπως εξήγησε ο καθηγητής η μελέτη φάσης 3 του εμβολίου της Moderna, είναι διπλά τυφλή μελέτη, δηλαδή ούτε οι ασθενείς ούτε οι γιατροί γνωρίζουν αν ο ασθενής παίρνει το εμβόλιο ή το placebo (ψευδοφάρμακο).
Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο θα χορηγείται σε 2 δόσεις, με τέσσερις εβδομάδες διαφορά μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης, και η μελέτη έχει σχεδιαστεί ώστε να υπάρχει μία ενδιάμεση παρουσίαση αποτελεσμάτων τον Δεκέμβριο.
“Αν μετά την ανάλυση προκύψει σαφής υπεροχή του εμβολίου σε σχέση με το placebo και δεν υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες, τότε η εταιρεία θα προχωρήσει σε διαδικασία αδειοδότησης. Αν στην ενδιάμεση ανάλυση δεν έχουν συμβεί αρκετές λοιμώξεις στους εθελοντές, τότε θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τους εθελοντές και σε βάθος χρόνου θα υπάρξει δεύτερη και τρίτη ανάλυση των δεδομένων που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το καλοκαίρι του 2021”, κατέληξε ο κ. Μαγιορκίνης.