Η έλλειψη σωματικής άσκησης κοστίζει 61 δισ. ευρώ ετησίως

Στα 61 δισ. ευρώ ετησίως ανέρχεται το κόστος τα έλλειψης σωματικής άσκησης σε παγκόσμιο επίπεδο, ένα ποσόν το οποίο μπορεί να συγκριθεί με το ΑΕΠ μια χώρας όπως είναι η Κόστα Ρίκα.

Σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού περιοδικού Τhe Lancet, το παραπάνω ποσόν αντιστοιχεί στο κόστος για το έτος 2013 και κατανέμεται ως εξής: 53,8 δις. σε δαπάνες για την υγεία και 13,7 δις. κόστος από την πτώση της παραγωγικότητας.

Η έρευνα αφορά σε 142 χώρες οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 93% του παγκόσμιου πληθυσμού και είναι η πρώτη στην οποία παρουσιάζονται αριθμητικά στοιχεία για το κόστος της καθιστικής ζωής η οποία εξελίσσεται σε «πανδημία». Το κόστος αυτής της «κακής συνήθειας» είναι τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως κάθε χρόνο, όπως αναφέρει η έρευνα.
Το πραγματικό κόστος μπορεί να είναι ακόμη πιο υψηλό

Το πραγματικό κόστος μπορεί να είναι πολύ πιο υψηλό, όπως εκτιμούν οι ερευνητές καθώς η αξιολόγησή τους περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο τις πέντε μεγάλες ασθένειες που συνδέονται με τη σωματική αδράνεια (σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, στεφανιαία νόσος, εγκεφαλικά επεισόδια, καρκίνος του στήθους). Οι ανεπτυγμένες χώρες επιβαρύνονται περισσότερο από το κόστος της σωματικής αδράνειας (το 80,8% πάει σε δαπάνες για την υγεία και το 60,4% σε έμμεσα κόστη). Οι χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα οι συνέπειες αφορούν κυρίως στην αύξηση των ασθενειών και των πρόωρων θανάτων. Ακόμη, στις αναπτυσσόμενες χώρες εάν εξακολουθήσει να μειώνεται η σωματική δραστηριότητα, θα δουν να αυξάνεται και για αυτές το «τίμημα» της χαμηλής παραγωγικότητας και των δαπανών για την υγεία, σύμφωνα με την Melody Ding από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ, η οποία είναι και επικεφαλής της έρευνας.

Τι προτείνουν οι επιστήμονες

Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα που δημοσιεύει το The Lancet, είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές συνέπειες της καθιστικής ζωής (δηλαδή εργασίας τουλάχιστον οκτώ ωρών σε γραφείο) με μια ώρα καθημερινής άσκησης. Για παράδειγμα, το γρήγορο περπάτημα (5,6 χλμ/ώρα) ή η ποδηλασία θα μπορούσαν να βοηθήσουν αρκετά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει 150 λεπτά εβδομαδιαίας άσκησης, κάτι λιγότερο επίπονο και ίσως πιο εφικτό. Σήμερα, μόνο το 25% των ανθρώπων κάνουν τουλάχιστον μια ώρα γυμναστική ή ασχολούνται με κάποια σωματική δραστηριότητα.

Με πληροφορίες από τη Le Monde

insider.gr