Η εμμηνόπαυση σας «κλέβει» την ενέργεια; Ώρα για recharge!
Κατά την εμμηνόπαυση, τα επίπεδα των ορμονών, όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, μειώνονται δραματικά. Αυτές οι ορμονικές μεταβολές μπορούν να αδειάσουν τα αποθέματα ενέργειάς σας.
Παράλληλα, ενοχλητικά συμπτώματα όπως οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις που δεν σας αφήνουν να κλείσετε μάτι, σε συνδυασμό με τις διαταραχές του ύπνου που σχετίζονται με τις ορμονικές διακυμάνσεις, εντείνουν την κόπωση, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε εξαντλημένη, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.
Τα καλά νέα είναι ότι δεν είστε μόνη σε αυτό το τρομακτικό ορμονικό ρόλερ κόστερ. Για την ακρίβεια, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Journal of the American Geriatrics Society» εκτιμά ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο των ατόμων άνω των 51 ετών επηρεάζεται από αυτή την «αφοπλιστική» κούραση.
Τα ακόμα καλύτερα είναι ότι μπορείτε να ξαναβρείτε τη ζωντάνια και την όρεξή σας για ζωή υιοθετώντας τις παρακάτω συνήθειες:
Βρείτε (ξανά) τη φόρμα σας
Μην παραδίδετε τα όπλα. Αν και ενδεχομένως αυτό να είναι το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε όταν δυσκολεύεστε να πάρετε τα πόδια σας, ωστόσο πολυάριθμες έρευνες υποστηρίζουν ότι η γυμναστική μπορεί να σας αναζωογονήσει. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι έντονο.
Στοχεύστε σε μια προπόνηση χαμηλής έντασης όπως:
- Γιόγκα
- Διατάσεις
- Περπάτημα
- Ελαφρύ τρέξιμο
- Κολύμβηση
- Προπόνηση σε ελλειπτικό
μηχάνημα - Χαλαρή ποδηλασία
Γενικά, όταν είστε κουρασμένη, να προτιμάτε ένα εύκολο πρόγραμμα. Επιπλέον, μπορείτε να μειώσετε τις επαναλήψεις και να επιμηκύνετε τους ενδιάμεσους χρόνους ανάπαυσης, για να μην επιβαρύνετε το σώμα σας.
Η Ιατρική Σχολή του Νοσοκομείου Johns Hopkins προσθέτει ότι το να παραμένετε δραστήριοι μεγαλώνοντας είναι πολύ σημαντικό, καθώς σας βοηθά να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να ρίξει την αρτηριακή πίεση και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, αρθρίτιδας και διαβήτη.
Ανεφοδιαστείτε με τροφές-καύσιμα
Νηστικό αρκούδι δεν χορεύει!
Μια ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική επειδή το σώμα σας χρησιμοποιεί διαφορετικά θρεπτικά συστατικά για να τροφοδοτήσει διαφορετικές εργασίες, όπως η ανανέωση του δέρματος ή η διατήρηση της οστικής πυκνότητας.
Τι δεν πρέπει να παραλείπετε για να μη μένετε από ενέργεια:
- Φρούτα και λαχανικά
- Άπαχο κρέας ή φυτικές πηγές πρωτεΐνης
- Δημητριακά ολικής άλεσης, σύνθετους υδατάνθρακες
- Ξηρούς καρπούς και σπόρους για καλά λιπαρά
- Λιπαρά ψάρια για ω-3
- Όσπρια και άλλες τροφές πλούσιες σε σίδηρο
- Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά για ασβέστιο
- Άφθονο νερό
Επενδύστε στην αυτοφροντίδα
Βγείτε από τη ρουτίνα που σας «ρουφά» την ενέργεια και αφιερώστε χρόνο για να φροντίσετε τον εαυτό σας:
- Μην κλείνεστε στον εαυτό σας. Πολλές γυναίκες νιώθουν ιδιαίτερα απομονωμένες σε αυτήν τη φάση της ζωής τους. Επιδιώξτε την ουσιαστική επαφή με ανθρώπους των οποίων η παρουσία αποτελεί ανεξάντλητη πηγή ενέργειας.
- Ξεκινήστε ένα νέο χόμπι που σας γεμίζει και εμπλουτίστε την κοινωνική σας ζωή.
- Υιοθετήστε μια καλή ρουτίνα ομορφιάς για να τονώσετε την αυτοπεποίθησή σας.
- Πειραματιστείτε με τεχνικές διαχείρισης του στρες. Αν δυσκολεύεστε, μη διστάσετε να ζητήσετε καθοδήγηση από έναν ειδικό.
- Μην αμελείτε τις ιατρικές σας εξετάσεις.
Εάν, παρά τις προσπάθειές σας, η κόπωση συνεχίζει να σας ταλαιπωρεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, επικοινωνήστε τις ανησυχίες σας στο γιατρό σας.
Αναβαθμίστε την ποιότητα του ύπνου σας
Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος μάς βοηθά να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, να παραμένουμε υγιείς και δραστήριοι. Γι’ αυτό:
- Προσπαθήστε να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα.
- Να στοχεύετε στις 7-9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.
- Αποφύγετε την καφεΐνη, το αλκοόλ και το φαγητό αργά το βράδυ, καθώς και τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών πριν κοιμηθείτε.
- Ρυθμίστε τη θερμοκρασία στο δωμάτιό σας και κάντε ένα δροσερό ντους πριν πέσετε στο κρεβάτι.
- Βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιό σας είναι σκοτεινό ή δοκιμάστε μια μάσκα ύπνου.