Η επανεμφάνιση Δουζόγλου μετά τις περιπέτειες στη Βενεζουέλα
Οι επενδύσεις του ομίλου Δουζόγλου στην ελληνική αγορά ακινήτων υπερβαίνουν τα 100 εκατ. ευρώ. Πλέον, το πλάνο που έχει εκπονηθεί προβλέπει επενδύσεις 70 εκατ. ευρώ, καθώς πολλά από τα ακίνητα απαιτούν εργασίες ανακαίνισης και ανακατασκευής. Στη φωτογραφία, το συγκρότημα των οκτώ πολυτελών κατοικιών στη Μύκονο που αγόρασε ο όμιλος το 2017.
Μόνιμος κάτοικος Ελλάδας είναι πλέον ο κ. Θεόδωρος Δουζόγλου, καθώς τα γεγονότα στη Βενεζουέλα, όπου γεννήθηκε και ανάπτυξε τον οικογενειακό όμιλο επιχειρήσεων που ίδρυσε ο πατέρας του Σπύρος, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατέστησαν σχεδόν υποχρεωτική τη «μετανάστευση» στην πατρίδα της μητέρας του. Η οικογένεια Δουζόγλου δραστηριοποιήθηκε κυρίως στον τομέα των τροφίμων, με αντιπροσώπευση μεγάλων αμερικανικών και άλλων πολυεθνικών ομίλων, τόσο στη Βενεζουέλα όσο και σε γειτονικές της χώρες. Ο όμιλος Δουζόγλου, που περιλαμβάνει και ένα εκτεταμένο δίκτυο σούπερ μάρκετ, απασχολεί πάνω από 10.000 ανθρώπους.
Ο δεσμός με την Ελλάδα παραμένει όμως. Ο «πατριάρχης» της οικογένειας, Σπ. Δουζόγλου, είναι από τους πρώτους αντιπροσώπους της Ολυμπιακής Αεροπορίας εκτός Ελλάδος. Το 1986, τα ηνία του ομίλου αναλαμβάνει ο υιός του, Θεόδωρος, ο οποίος συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση των δεσμών με την Ελλάδα και ήδη από τη δεκαετία του ’90 πραγματοποιεί τις πρώτες αγορές ακινήτων. Με την έλευση του προέδρου Τσάβεζ στην εξουσία, ο όμιλος Δουζόγλου ανθεί, καθώς επιχειρείται η ενίσχυση εταιρειών που μέχρι τότε δεν είχαν συνδεθεί με τις κυβερνήσεις που είχαν προηγηθεί. Η τάση αυτή συνεχίστηκε και επί Μαδούρο, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η παρουσία μιας ιδιωτικής επιχείρησης στη Βενεζουέλα καθίσταται όλο και δυσκολότερη, ιδίως μετά την ψήφιση νόμου ο οποίος επιτρέπει στο κράτος την κατάσχεση επιχειρήσεων, εφόσον η παραγωγή τους, ή η εν γένει δραστηριότητά τους, υποχωρήσει στο 20% της ετήσιας δυναμικότητάς τους, κάτι σχεδόν βέβαιο, μετά και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα. Ηδη, περίπου το 96% των ιδιωτικών ομίλων έχει πλέον κρατικοποιηθεί.
Διαβλέποντας την τάση αυτή, ο κ. Δουζόγλου ξεκινάει το 2015 να επενδύει μέρος της οικογενειακής περιουσίας στην Ελλάδα. Παρότι δεν θεωρεί ότι η Ελλάδα αποτελεί το ιδανικότερο περιβάλλον για κάτι τέτοιο, εντοπίζει σημαντικές ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων και δη εκείνη των ξενοδοχειακών/τουριστικών ακινήτων. Η αρχή γίνεται από το ξενοδοχείο Πεντελικόν, στο Κεφαλάρι, πλειοδοτώντας σε σχετικό πλειστηριασμό της Alpha Bank. Ενα χρόνο αργότερα, τον Μάιο του 2016, ο κ. Δουζόγλου αποκτά το ξενοδοχείο Λητώ στη Μύκονο, καταβάλλοντας 17 εκατ. ευρώ, σε διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ. Λίγους μήνες αργότερα, ο κ. Δουζόγλου αγόρασε από τον ΟΤΕ κτίριο 1.400 τ.μ. στη συμβολή των οδών Σταδίου 15 και Ανθίμου Γαζή, πλησίον της Παλαιάς Βουλής. Το τίμημα εκτιμάται ότι προσέγγισε τα 13 εκατ. ευρώ, ενώ άλλοι το ανεβάζουν στα 17 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για νεοκλασικό κτίριο των αρχών της δεκαετίας του ’30, σε ιδιαίτερα προνομιακό σημείο. Η πιο πρόσφατη κίνηση του κ. Δουζόγλου πραγματοποιήθηκε το 2017 και αφορά ένα ακόμα ξενοδοχειακό ακίνητο, το Mistral, τριών αστέρων και δυναμικότητας 74 δωματίων, στην περιοχή της Καστέλλας, έναντι 6 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, το 2017 αγοράζει και το συγκρότημα των οκτώ βιλών που κατασκεύασαν στη Μύκονο ο Θόδωρος και η Γιάννα Αγγελοπούλου, όπως επίσης και μια αδειοδοτημένη έκταση στην Ελιά, με το τίμημα να εκτιμάται ότι προσέγγισε τα 40 εκατ. ευρώ. Πλέον, έχοντας επενδύσει κεφάλαια άνω των 100 εκατ. ευρώ, η παρουσία στην Ελλάδα περνάει στο επόμενο στάδιο. Τον Μάιο αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος στην Ελλάδα ο κ. Λαυρέντης Αλβέρτης, προσωπικός φίλος του κ. Δουζόγλου.
Το πλάνο που έχει εκπονηθεί προβλέπει επενδύσεις 70 εκατ. ευρώ, καθώς πολλά από τα ακίνητα απαιτούν εργασίες ανακαίνισης και ανακατασκευής, ενώ άλλα, όπως π.χ. το ακίνητο στην Ελιά της Μυκόνου, θα απαιτήσουν κεφάλαια της τάξεως των 30-40 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη περίπου 140 πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών. Πρώτο χρονικά θα είναι το ξενοδοχείο Mistral στο Μικρολίμανο, που θα ανακαινιστεί αντί ποσού της τάξεως των 4-5 εκατ. ευρώ, με τα εγκαίνια να προγραμματίζονται για το 2020. Αυτή την περίοδο, ο όμιλος Δουζόγλου βρίσκεται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων με δύο διεθνείς ξενοδοχειακούς ομίλους, από την πορεία των οποίων θα εξαρτηθεί και το μοντέλο λειτουργίας των ξενοδοχείων, καθώς ενδέχεται ένας όμιλος να αναλάβει το Πεντελικόν και το ακίνητο της Σταδίου, όσο και το Mistral.
Ανω των 300 εκατ. η αξία του χαρτοφυλακίου
Το χαρτοφυλάκιο Δουζόγλου στην Ελλάδα περιλαμβάνει πάνω από 70 ακίνητα, εκτιμώμενης αξίας άνω των 300 εκατ. ευρώ, ενώ επιμερίζεται σε πέντε βασικές κατηγορίες. Εκτός από τα ακίνητα τουριστικού ενδιαφέροντος, περιλαμβάνονται επίσης κτίρια γραφείων, τα οποία παράγουν ετήσιο εισόδημα τριών εκατ. ευρώ και είναι μισθωμένα σε ποσοστό 95%, αποθήκες με μισθωτές όπως ο όμιλος Σκλαβενίτη, κατοικίες (π.χ. σε Ψυχικό), αλλά και σημαντικές εκτάσεις, τόσο εντός Αττικής (π.χ. νότια προάστια, Αγ. Παρασκευή κ.τ.λ.), όσο και σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές.
Για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου ανάπτυξης των ακινήτων που αποκτήθηκαν τα τελευταία χρόνια αποκλειστικά με ίδια κεφάλαια, ο όμιλος Δουζόγλου αναμένεται πλέον να αντλήσει και τραπεζική χρηματοδότηση. Ηδη έχει ληφθεί δάνειο 15 εκατ. ευρώ από την Optima Bank, ενώ ένα ακόμη δάνειο θα ληφθεί τις προσεχείς ημέρες και από την Aegean Baltic. Επίσης ετοιμάζεται και μία ακόμη δανειακή σύμβαση με την Εθνική Τράπεζα, η οποία θα αξιοποιηθεί και για νέες αγορές ακινήτων.
Παράλληλα, στα άμεσα πλάνα του ομίλου για το 2020 βρίσκεται και η εισαγωγή της μητρικής εταιρείας συμμετοχών SCD Ltd, στην οποία ανήκουν όλα τα ακίνητα του ομίλου, στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Η κίνηση αυτή θα γίνει εντός του πρώτου εξαμήνου. Στόχος είναι η ενίσχυση της διαφάνειας του ομίλου. Επίσης, σε μεταγενέστερο στάδιο, είναι πιθανόν να γίνουν και κάποιες πωλήσεις, ώστε να εγγραφούν κεφαλαιακά κέρδη, στοιχείο το οποίο είναι απαραίτητο, κατά τον κ. Αλβέρτη, κυρίως σε ό,τι αφορά την προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών. Κάτι τέτοιο θα επιδιωχθεί μελλοντικά, εφόσον προχωρήσει ο σχεδιασμός για τη σύσταση αυτόνομης εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ). Δεν αποκλείεται, βέβαια, το σχέδιο αυτό να επισπευσθεί, καθώς το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν συζητήσεις με μη εισηγμένη ΑΕΕΑΠ.