Η επικίνδυνη εξάρτηση των νέων από τα social media – Μάστιγα τα περιστατικά μέθης ανηλίκων και η χορήγηση αλκοόλ
Για την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ από ανηλίκους αλλά και για την αυστηροποίηση των ποινών και τις ρυθμίσεις περιορισμού της πώλησης αλκοόλ και καπνού μίλησε ο κ. Δημητρίου.
«Ήδη ρυθμίζεται από το 2008 το ζήτημα της πώλησης καπνού και αλκοόλ σε ανηλίκους. Βέβαια τότε υπήρχαν μόνο διοικητικές κυρώσεις. Προφανώς θα αναβαθμιστεί σε ποινικό αδίκημα για τον πωλητή. Αυτό που αναρωτιέμαι είναι γιατί να μην επαυξηθεί η ευθύνη που έχουν οι γονείς και οι κηδεμόνες των παιδιών. Οι ανήλικοι δεν επιτρέπεται ούτως ή άλλως να βρίσκονται εκτός της προστατευόμενης οικίας χωρίς την παρουσία των γονιών, θα μας λύσει το πρόβλημα του αλκοόλ ο πωλητής; Δεν θα έπρεπε τα παιδιά να έχουν εποπτεία; Φυσικά πρέπει να διωχθούν και οι γονείς. Ποινικά, ο ανήλικος είναι αδιάφορος για τον νομοθέτη. Ποιος «επιβάλλει» ποινές ή περιορισμό και κυρώσεις στον ανήλικο; Ο γονέας, αυτός που τον εποπτεύει. Το ίσιο είναι για μένα, και θα έπρεπε να αυξηθεί η εποπτεία των γονέων», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Δεν μπορεί ο μπάρμαν να κάνει τον αστυνομικό και να κάνει έλεγχο εγγράφων και ταυτοποίησης, αυτό είναι αρμοδιότητα των γονέων του τέκνου», συνέχισε.
Η κ. Παπακίτσου υπογράμμισε με την σειρά της: «πρωτίστως όλη αυτή η γνώση έρχεται από τους γονείς. Οι γονείς πρέπει να μιλήσουμε στα παιδιά για τους κινδύνους που διατρέχουν γενικότερα για τα ζητήματα, να τους εξηγήσουμε τις συνέπειας, τι πρέπει να κάνουν αν χρειαστεί. Αυτό προϋποθέτει να έχουμε χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης, καλής επικοινωνίας, ασφάλειας με το παιδί. Τα μέτρα είναι πολύ σημαντικά, πρέπει να γίνονται αλλά είναι το ένα μέρος της ιστορίας. Είναι ατομική ευθύνη των γονιών και του σχολείου. Εάν έχει ενστερνιστεί το παιδί τις απόψεις από το περιβάλλον του ώστε να μπορεί να πει «όχι», δεν θα το κάνε και δεν θα χρειαστεί να απολογηθεί και στους φίλους του».