Η ιγμορίτιδα συνδέεται με 40% αυξημένο κίνδυνο για ρευματική πάθηση σύμφωνα με έρευνα
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «RMD Open» διαπίστωσε ότι η ιγμορίτιδα, μία κοινή φλεγμονώδης νόσος, αυξάνει κατά 40% τον κίνδυνο να διαγνωστούν αργότερα ρευματικά νοσήματα.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από το Rochester Epidemiology Project, ένα ενοποιημένο σύστημα ιατρικών αρχείων για πάνω από 500.000 άτομα που ζούσαν στην κομητεία Olmsted της Μινεσότα, μεταξύ 1966 και 2014. Συνολικά 729 ενήλικες με πρόσφατη διάγνωση συστηματικής αυτοάνοσης ρευματικής νόσου, όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα, αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο ή σύνδρομο Sjögren, αντιστοιχίστηκαν με τρία άτομα χωρίς ρευματική νόσο με βάση την ηλικία και το φύλο κατά τη διάγνωση.
Οι περιπτώσεις ιγμορίτιδας χωρίστηκαν σε 1-5 έτη, 5-10 έτη και πάνω από 10 έτη πριν από τη διάγνωση της ρευματικής νόσου. Επίσης, λήφθηκαν υπόψη παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν την κατάσταση, όπως η ηλικία, το βάρος, η κατάσταση καπνίσματος, το φύλο, η φυλή και η εθνικότητα κατά τη στιγμή της διάγνωσης της ρευματικής νόσου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ιστορικό παραρρινοκολπίτιδας σχετιζόταν με 40% αυξημένο κίνδυνο νεοδιαγνωσθείσας ρευματικής νόσου και συνδεόταν περισσότερο με συστηματικά αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα όπως το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο (επταπλάσιος αυξημένος κίνδυνος) και το σύνδρομο Sjögren (υπερδιπλάσιος αυξημένος κίνδυνος).
Επιπλέον, η οξεία παραρρινοκολπίτιδα αύξησε τον κίνδυνο εμφάνισης οροαρνητικής ρευματοειδούς αρθρίτιδας (με συμπτώματα αλλά χωρίς ανίχνευση αντισωμάτων) κατά 18%.
Η συσχέτιση μεταξύ ιγμορίτιδας και νεοδιαγνωσθείσας ρευματικής νόσου ήταν ισχυρότερη κατά τα 5-10 έτη πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, με συνολικό κίνδυνο 70% υψηλότερο, τριπλάσιο για το σύνδρομο Sjögren και διπλάσιο για την πολυμυαλγική ρευματική νόσο. Όσο υψηλότερη ήταν η συχνότητα των επεισοδίων ιγμορίτιδας, τόσο μεγαλύτερη ήταν η πιθανότητα νέας διάγνωσης ρευματικής νόσου.
Ωστόσο, οι ερευνητές ξεκαθαρίζουν ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης και ότι δεν μπορούν να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα σχετικά με την αιτιώδη συνάφεια. Αναγνωρίζουν επίσης ότι η μελέτη έχει αρκετούς περιορισμούς, όπως ο κυρίως λευκός πληθυσμός και ο μικρός αριθμός περιπτώσεων ορισμένων ρευματικών παθήσεων. Επιπλέον, αναφέρουν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί μια αντίστροφη αιτιώδης σχέση, κατά την οποία οι ίδιες οι ρευματικές παθήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο ιγμορίτιδας.
Πηγή: ΑΠΕ