Η κλιματική αλλαγή βλάπτει σοβαρά την υγεία, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Οι πνεύμονες, ο εγκέφαλος και το καρδιαγγειακό σύστημα του ανθρώπου υποφέρουν από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η κλιματική αλλαγή βλάπτει σοβαρά την υγεία, καθώς ολοένα περισσότεροι άνθρωποι πέφτουν θύματα του θερμικού στρες, των ακραίων καιρικών συνθηκών και των ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα αναφέρει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα που «παγιδεύουν» θερμότητα. Εκτιμά επίσης ότι με τη μείωση αυτή θα μπορούσαν να σώζονται 1 εκατομμύριο ζωές, μόνο από την ελάττωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

«Η υγεία πληρώνει βαρύ τίμημα στην κλιματική αλλαγή», δήλωσε η κυρία Maria Neira, διευθύντρια στο Τμήμα Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής & Υγείας του ΠΟΥ. «Γιατί; Διότι οι πνεύμονες, ο εγκέφαλος και το καρδιαγγειακό σύστημα υποφέρουν από τις αιτίες της. Και οι αιτίες της είναι λίγο-πολύ οι ίδιες με εκείνες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης».

Ωστόσο, πρόσθεσε, μόλις το 1% της διεθνούς χρηματοδότησης για τις κλιματικές δράσεις αφιερώνεται στην υγεία. «Αυτό είναι εντελώς εξοργιστικό», είπε.

Την περασμένη εβδομάδα οι ειδικοί στην κλιματική αλλαγή προειδοποίησαν ότι η παγκόσμια θερμοκρασία μπορεί να αυξηθεί δραματικά τον 21ο αιώνα.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί την κλιματική αλλαγή την μεγαλύτερη απειλή για την υγεία κατά τον 21ο αιώνα», είπε ο εμπειρογνώμονας του ΠΟΥ Dr Diarmid Campbell-Lendrum.

«Εάν δεν περιορίσουμε τις εκπομπές άνθρακα, θα εξακολουθήσουμε να υπονομεύουμε την τροφική αλυσίδα, τα αποθέματα νερού, την ποιότητα του αέρα. Θα υπονομεύουμε δηλαδή όλα όσα χρειαζόμαστε για να είμαστε υγιείς», πρόσθεσε.

Οι μεγαλύτερες απειλές από την κλιματική αλλαγή

Ο Dr Campbell-Lendrum τόνισε ότι κλιματική αλλαγή και ατμοσφαιρική ρύπανση έχουν τις ίδιες αιτίες. «Τα σχεδόν 2/3 της έκθεσης σε ρύπους σε κλειστούς χώρους οφείλονται στην καύση ορυκτών καυσίμων», είπε. «Κάθε χρόνο όμως πεθαίνουν 7 εκατομμύρια άνθρωπο από τη ρύπανση του αέρα εντός και εκτός κτηρίων. Αν λάβουμε μέτρα, πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους θα σωθούν».

Η νέα έκθεση του ΠΟΥ βασίζεται σε έρευνα στην οποία συμμετείχαν 101 χώρες του κόσμου, αλλά όχι εκείνες που ρυπαίνουν περισσότερο το περιβάλλον (π.χ. Ινδία, ΗΠΑ).

Το 48% των κρατών ανέφεραν ότι έχουν πραγματοποιήσει αξιολογήσεις για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία. Έτσι, αναγνώρισαν ως μεγαλύτερες απειλές:

  • Το θερμικό στρες
  • Τον τραυματισμό ή θάνατο στη διάρκεια ακραίων καιρικών φαινομένων
  • Τις νόσους που μεταδίδονται με την τροφή, το νερό και ξενιστές (π.χ. χολέρα, δάγκειος πυρετός, ελονοσία)

Επιπλέον, οι μισές χώρες είπαν ότι έχουν αναπτύξει Εθνικό Σχέδιο Προστασίας της Δημόσιας Υγείας από την Κλιματική Αλλαγή. Ωστόσο μόνο το 38% των κρατών έχουν αρχίσει να χρηματοδοτούν την εφαρμογή του. Μάλιστα, η χρηματοδότηση αυτή είναι κατά κανόνα ελλιπής. Στην πραγματικότητα, λιγότερο από το 10% των κρατών αυτών έχουν εξασφαλίσει αρκετούς πόρους ώστε να χρηματοδοτήσουν την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου.

Πηγή