Η λίμνη στην Τουρκία που μπορεί να «δώσει απαντήσεις» για τον πλανήτη Άρη

Καθώς το Rover Perseverance της NASA εξερευνά την επιφάνεια του Άρη, οι επιστήμονες που αναζητούν σημάδια αρχαίας ζωής στον μακρινό πλανήτη χρησιμοποιούν δεδομένα που συλλέγονται σε μια αποστολή πολύ πιο κοντά σε εμάς, σε μια λίμνη στη νοτιοδυτική Τουρκία.

Ομοιότητες χημικής σύστασης

Η NASA αναφέρει ότι τα ορυκτά και τα κοιτάσματα πετρωμάτων στη Salda είναι τα κοντινότερα σε χημική σύσταση στη γη με εκείνα γύρω από τον κρατήρα Jezero του Άρη, όπου προσγειώθηκε το διαστημικό σκάφος και το οποίο πιστεύεται ότι κάποτε ήταν γεμάτο νερό.

Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από τη λίμνη Salda μπορεί να βοηθήσουν τους επιστήμονες καθώς αναζητούν απολιθωμένα ίχνη μικροβιακής ζωής που διατηρούνται σε ιζήματα που πιστεύεται ότι είχαν κατατεθεί γύρω από το δέλτα και την εξαφανισμένη λίμνη που κάποτε τροφοδοτούσε.

«Η Salda … θα χρησιμεύσει ως μια ισχυρή αναλογία από την οποία μπορούμε να μάθουμε και να αναρωτηθούμε», δήλωσε στο Reuters ο Thomas Zurbuchen, αναπληρωτής διαχειριστής της NASA.

Μια ομάδα Αμερικανών και Τούρκων επιστημόνων πλανητών, πραγματοποίησε έρευνα το 2019 στις ακτές της λίμνης, γνωστή ως «Μαλδίβες της Τουρκίας» λόγω των γαλαζοπράσινων νερών και των λευκών ακτών της.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ιζήματα γύρω από τη λίμνη διαβρώθηκαν από μεγάλα αναχώματα που σχηματίζονται με τη βοήθεια μικροβίων και είναι γνωστά ως στρωματόλιθοι.

Διαδικασία έρευνας και σύγκρισης πετρωμάτων

Η ομάδα πίσω από το Perseverance rover, του πιο προηγμένου εργαστηρίου αστροβιολογίας που πέταξε ποτέ σε έναν άλλο κόσμο, θέλει να μάθει αν υπάρχουν στρωματόλιθοι μικροβίων στον κρατήρα Jezero.

Θα συγκρίνουν επίσης τα ιζήματα της παραλίας από τη Salda με ορυκτά άνθρακα – που σχηματίζονται από διοξείδιο του άνθρακα και νερό, βασικό συστατικό της ζωής – που εντοπίζονται στα περιθώρια του κρατήρα Jezero.

«Όταν βρούμε κάτι στο Perseverance, μπορούμε να επιστρέψουμε στη λίμνη Salda για να δούμε πραγματικά και τις δύο διαδικασίες, (εξετάζοντας) ομοιότητες, αλλά εξίσου σημαντικές διαφορές…», δήλωσε ο Zurbuchen.

«Λοιπόν, είμαστε πραγματικά χαρούμενοι που έχουμε αυτήν τη λίμνη, επειδή νομίζω ότι θα είναι μαζί μας για πολύ καιρό».

Δείγματα πετρωμάτων από το έδαφος του Άρη πρέπει να αποθηκευτούν στην επιφάνεια για ενδεχόμενη ανάκτηση και παράδοση στη Γη από δύο μελλοντικές ρομποτικές αποστολές, ήδη από το 2031.



Πηγή