Η… «μάχη» της σοδειάς: Στα «ύψη» το κόστος παραγωγής – «Μάστιγα» οι ελληνοποιήσεις
Σε… απόγνωση οδηγούνται οι αγρότες, καθώς παρά τις καταστροφές των καλλιεργειών τους από τα καιρικά φαινόμενα και τις χαμηλές τιμές πώλησης, καλούνται να διαχειριστούν και το υψηλό κόστος παραγωγής.
Συγκεκριμένα, όπως μετέφερε στο MEGA, η πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Αμύνταιου, Διαμάντω Κρητικού, «ο αγροτικός κόσμος περνάει πολλές δυσκολίες».
Η ίδια, η οποία καλλιεργεί ροδάκινα, κάνει λόγο για μια πολύ δύσκολη περσινή χρονιά. «Ζούμε από την παραγωγή των ροδάκινων, μια χρονιά πολύ δύσκολη φέτος, με την κλιματική αλλαγή να μη μας έχει αφήσει ανεπηρέαστους. Τα ροδάκινα είναι ευαίσθητα, δεν κρατάνε, η ποσότητα που έμεινε αναπορρόφητη ήταν πολύ μεγάλη. Εμείς εδώ στο χωριό είχαμε χαλαζόπτωση πράγμα που δεν έκανε ελκυστικό το προϊόν. Το 40 – 50% της παραγωγής έμεινε μέσα στα χωράφια. Η τιμή ήταν πολύ χαμηλή», είπε χαρακτηριστικά.
«Είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσουμε να καλλιεργήσουμε τη νέα χρονιά», κατέληξε
«Μάστιγα» οι παράνομες ελληνοποιήσεις
Πέρα από τα προβλήματα με τον καιρό και τα κόστη, οι αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν και τις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων από τρίτες χώρες.Σύμφωνα με τον Απόστολο Ραυτόπουλο, πρόεδρο της Ένωσης εργαζομένων καταναλωτών Ελλάδος, αγροτικοί συνεταιρισμοί από την Κρήτη με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Ανάπτυξης έχουν κοινοποιήσει το ζήτημα.
«4.000.000 κιλά ντομάτες από την Τουρκία χωρίς κανέναν έλεγχο. Παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων. Υπήρχε ένα πολύ μεγάλο φορτίο το οποίο προοριζόταν από την Τουρκία, μέσω Ελλάδας, για το Ισραήλ. Στο Ισραήλ, επειδή δε συνοδευόταν από τα χαρτιά για τη φυτοπροστασία, την υγεία και όλα αυτά, το επέστρεψαν πίσω».