Η μείωση του ΦΠΑ δεν θα περάσει στις τιμές για τους καταναλωτές
Εντονες αντιδράσεις στους επιχειρηματίες της εστίασης προκαλούν τα μέτρα που ανακοίνωσε προχθές η κυβέρνηση, καθώς θεωρούνται τόσο από τους μεμονωμένους επαγγελματίες όσο και από τις οργανωμένες αλυσίδες ανεπαρκή, μη ικανά να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Μάλιστα, προειδοποιούν με μη μετακύλιση της μείωσης του ΦΠΑ στην τιμή καταναλωτή, διαφωνώντας τόσο με τον προσωρινό χαρακτήρα του μέτρου όσο και με τον περιορισμό της εφαρμογής του στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά και όχι στο σύνολο της εστίασης. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κλάδος υποστηρίζει ότι έχει υποστεί αρνητική διακριτική μεταχείριση έναντι άλλων κλάδων, την ώρα μάλιστα που από τις συζητήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είχαν προσδοκίες για ευνοϊκότερες ρυθμίσεις.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), ο οποίος είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργος Καββαθάς χαρακτήρισε «ντροπιαστική» τη μείωση μόνο για πέντε μήνες του ΦΠΑ στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά. Σε άλλη ραδιοφωνική του συνέντευξη, στον σταθμό Θέμα 104,6, ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν θα μετακυλισθεί στις τιμές καταναλωτή η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% στον σερβιριζόμενο καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά. Πρόσθεσε ότι εάν ο ΦΠΑ μειωνόταν στο σύνολο της εστίασης, τότε οι μειώσεις θα περνούσαν και στις τιμές καταναλωτή.
Εντονο προβληματισμό προκαλούν τα μέτρα και στις οργανωμένες αλυσίδες εστίασης, τόσο αυτά που αφορούν τον ΦΠΑ όσο και τη χρονική διάρκεια ισχύος των ρυθμίσεων για την αναστολή σύμβασης εργασίας και για τα μειωμένα ενοίκια. «Ο πρόσκαιρος χαρακτήρας μείωσης του ΦΠΑ προκαλεί δυσκολίες στον χειρισμό. Θα μειώσουμε τώρα τις τιμές και μετά στους πελάτες μας θα πούμε ξαφνικά την 1η Νοεμβρίου ότι τις αυξάνουμε, έχοντας ήδη υποστεί τόσο μεγάλες απώλειες», αναρωτήθηκε εκπρόσωπος των αλυσίδων εστίασης, μιλώντας στην «Κ». Τόσο οι εστιάτορες όσο και οι αλυσίδες υπενθυμίζουν τις προεκλογικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο σύνολο της εστίασης.
Αντιδράσεις προκαλεί και η μικρότερη διάρκεια ισχύος στον κλάδο της εστίασης των μέτρων για την αναστολή της σύμβασης εργασίας και τη μείωση των ενοικίων. Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας για κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης θα ισχύσει μέχρι και τον Ιούνιο και μετά δίνεται η δυνατότητα ένταξης στον νέο μηχανισμό στήριξης της απασχόλησης που ανακοινώθηκε προχθές με την ονομασία «Συν-Εργασία». Ωστόσο, το καθεστώς της αναστολής σύμβασης εργασίας σε άλλους κλάδους, όπως αυτοί του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, θα εφαρμοστεί και τον Ιούλιο.
Επιπλέον, οι επιχειρήσεις εστίασης θα επωφεληθούν της μείωσης των ενοικίων κατά 40% μόνο για τον μήνα Ιούνιο, σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις των προαναφερθέντων κλάδων που μπορούν να κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Αύγουστο. «Μας στερούν ένα βασικό εργαλείο βιωσιμότητας», τονίζεται χαρακτηριστικά από την πλευρά των αλυσίδων εστίασης, ειδικά καθώς εκτιμούν, αφενός, ότι ακόμη και με την ελαστικοποίηση των μέτρων ασφαλείας η δυναμικότητα των καταστημάτων θα φτάσει περίπου το 65% και, αφετέρου, ότι πολλές επιχειρήσεις δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους, αλλά ούτε και μπορούν να αξιοποιήσουν δημόσιους εξωτερικούς χώρους.