Η NASA σχεδίασε νέες διαστημικές στολές μετά από 40 χρόνια
Δύο νέες στολές για τις μελλοντικές αποστολές των αστροναυτών της παρουσίασε η NASA σε εκδήλωση στην έδρα της σε Ουάσιγκτον.
Οι στολές θα φορεθούν και από την πρώτη γυναίκα που -αν όλα πάνε καλά- σχεδιάζεται να πατήσει το πόδι της στη Σελήνη το 2024 στο πλαίσιο του προγράμματος «’Αρτεμις».
Αυτές είναι οι πρώτες νέες στολές που σχεδιάζει η NASA μετά από περίπου 40 χρόνια. Η μία στολή, φωτεινού πορτοκαλί χρώματος, θα φοριέται μέσα στο σκάφος Orion και η άλλη, που είναι πολύ μεγαλύτερη, λευκού, κόκκινου και μπλε χρώματος, θα φοριέται κατά τις εξόδους στη Σελήνη.
Οι στολές είναι πιο άνετες από τις υπάρχουσες και, μεταξύ άλλων, χάρη στο νέο σχεδιασμό τους, θα διευκολυνθούν οι αστροναύτες να λειτουργήσουν ως επιστήμονες στην επιφάνεια του φεγγαριού, κατά πάσα πιθανότητα στην περιοχή του νοτίου πόλου της Σελήνης όπου θα στοχεύσει η NASA για προσελήνωση.
Η νέα εξωτερική διαστημική στολή έχει το πλεονέκτημα ότι προσαρμόζεται σε διάφορα μεγέθη σώματος, τόσο ανδρικού όσο και γυναικείου. Θα επιτρέπει στους αστροναύτες να μένουν εκτός του σκάφους τους για οκτώ έως εννέα συνεχόμενες ώρες όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η νέα στολή για το διάστημα θα σταλεί για δοκιμή στον ΔΔΣ μέσα στην επόμενη διετία, ενώ θα συνεχίσει να βελτιώνεται μέχρι να φθάσει η στιγμή για τη χρησιμοποίηση της στο νέο σεληνιακό πρόγραμμα.
Δείτε το βίντεο:
Επισπεύδεται ο γυναικείος διαστημικός περίπατος
Ο αποκλειστικά γυναικείος διαστημικός περίπατος δεν θα γίνει στις 21 Οκτωβρίου, όπως είχε προγραμματισθεί, αλλά νωρίτερα, αυτή την Πέμπτη ή Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA). Η επίσπευση γίνεται λόγω ενός τεχνικού προβλήματος στο σύστημα μπαταριών του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ΔΔΣ) που θα πρέπει να διορθωθεί άμεσα.
Έως τώρα, όσες γυναίκες είχαν κάνει διαστημικό περίπατο, συνοδεύονταν από άνδρα. Από τον πρώτο διαστημικό περίπατο το 1965, συνολικά 227 αστροναύτες έχουν «περπατήσει» στο διάστημα, εκ των οποίων 15 γυναίκες (όλες Αμερικανίδες πλην μίας).
Δύο αστροναύτες της NASΑ, η έμπειρη Κριστίνα Κοχ και η πρωτάρα Τζέσικα Μέιρ, καλούνται να επισπεύσουν την ιστορική έξοδο τους στο διάστημα, κάνοντας δουλειά…ηλεκτρολόγου, η οποία αναμένεται να διαρκέσει γύρω στις τρεις ώρες.
Οι δύο γυναίκες δεν θα αλλάξουν μπαταρίες, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, αλλά θα αντικαταστήσουν ένα χαλασμένο εξάρτημα (ρυθμιστής φόρτισης-εκφόρτισης), που εμποδίζει να λειτουργεί σωστά μια νέα μπαταρία ιόντων λιθίου του ΔΔΣ, η οποία είχε τοποθετηθεί προ ημερών μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Αρχικά, ο γυναικείος διαστημικός περίπατος είχε προγραμματισθεί για φέτος τον Μάρτιο, αλλά αναβλήθηκε λόγω έλλειψης διαστημικών στολών στο κατάλληλο για γυναίκες μέγεθος (medium), πρόβλημα που πλέον λύθηκε.