«Η Ουκρανία δεν θα εκχωρήσει εδάφη στη Ρωσία για να τερματιστεί ο πόλεμος» απαντάει το Κίεβο στον Τραμπ
Η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη να συμβιβαστεί με τη Ρωσία και να εκχωρήσει εδάφη της προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος, δήλωσε ο προσωπάρχης του προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χθες Τρίτη, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι μπορεί να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο.
Ο Αντρίι Γέρμακ δήλωσε σε δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον ότι το Κίεβο θα ακούσει οποιαδήποτε συμβουλή για το πώς να επιτευχθεί «δίκαιη ειρήνη». «Αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε στα πολύ σοβαρά ζητήματα και αρχές (…) την ανεξαρτησία, την ελευθερία, τη δημοκρατία, την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία», εξήγησε.
Η επίσκεψη Γερμάκ στις ΗΠΑ πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, βασικό θέμα συζήτησης στην οποία θα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο Τραμπ, υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, δήλωσε στη διάρκεια της τηλεμαχίας του με τον Τζο Μπάιντεν την προηγούμενη εβδομάδα ότι αν επανεκλεγεί, θα βρει γρήγορα λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Δεν έδωσε διευκρινίσεις για το πώς θα το κάνει αυτό, αλλά, σύμφωνα με το Reuters, δύο βασικοί σύμβουλοι του Τραμπ του έχουν παρουσιάσει ένα σχέδιο βάσει του οποίου θα απειλήσει να διακόψει την αμερικανική στήριξη προς το Κίεβο, αν η Ουκρανία αρνηθεί να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.
Στη διάρκεια του ντιμπέιτ όμως ο Τραμπ επεσήμανε ότι δεν αποδέχεται τους όρους που έχει θέσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι θα τερματίσει τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, αν το Κίεβο δεχθεί να εκχωρήσει τις τέσσερις επαρχίες στο ανατολικό και νότιο τμήμα της χώρας που έχει κατακτήσει η Μόσχα. Όταν ρωτήθηκε πώς η Ουκρανία εκτιμά ότι θα χειριστεί τον πόλεμο ο Τραμπ, ο Γερμάκ απάντησε: «Ειλικρινά, δεν γνωρίζω. Θα δούμε».
Η Ουκρανία θα ζητήσει από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση να συνεχίσει να τη στηρίζει, εξήγησε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι το Κίεβο έχει τη στήριξη και των δύο κομμάτων, του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού και δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί εξακολουθούν να το στηρίζουν. «Θα είναι (…) μια απόφαση του αμερικανικού λαού. Θα σεβαστούμε αυτή την επιλογή», τόνισε ο Γερμάκ αναφερόμενος στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.