Η πανδημία δεν αλλάζει τους στόχους της Eurobank


Ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός της Eurobank δεν αλλάζει, με βασικό άξονα την επέκταση των εργασιών, εντός και εκτός Ελλάδος, και ταυτόχρονη έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην απλοποίηση του λειτουργικού μοντέλου, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας.

Για μία δύσκολη χρονιά για τη χώρα έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλός της Eurobank Φωκίων Καραβίας κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της τράπεζας, όπου αναφέρθηκε στις νέες προτεραιότητες που επιβάλλει η πανδημία καθώς και στους στόχους που έχει θέσει η διοίκηση.

Αν και ακόμη είναι νωρίς για να γνωρίζουμε τις ακριβείς συνέπειες της κρίσης λόγω της πανδημίας, το 2020 θα είναι μία δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα, οικονομικά και δημοσιονομικά, όπως τόνισε. Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, πρόσθεσε ο κ. Καραβίας, ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός της Eurobank δεν αλλάζει, με βασικό άξονα την επέκταση των εργασιών εντός και εκτός Ελλάδας και την ταυτόχρονη έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην απλοποίηση του λειτουργικού μοντέλου.

Κανονικότητα

Ο κ. Καραβίας παράλληλα ανακοίνωσε πως προτείνεται, για πρώτη φορά ύστερα από δέκα και πλέον χρόνια κρίσης, στη γενική συνέλευση των μετόχων η διάθεση stock options ως ανταμοιβή των εργαζομένων με βάση τις επιδόσεις τους, και αυτή αποτελεί τη σαφέστερη ένδειξη για την επιστροφή της Eurobank σε συνθήκες κανονικότητας. Το σχέδιο, λόγω πανδημίας, δεν θα έχει εφαρμογή φέτος, αλλά την επόμενη χρονιά, όπως εξήγησε, ενώ από τις πρόνοιες αυτές εξαιρούνται διά νόμου τα υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας. Τις επόμενες μέρες, όπως έχει ανακοινωθεί, θα διανεμηθεί μέρος των ομολογιών μέσης και κατώτερης διαβάθμισης της τιτλοποίησης Cairo. Τα αντίστοιχα μερίδια έχουν εισφερθεί σε εταιρεία, οι μετοχές της οποίας θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην εναλλακτική αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το τρίτο τρίμηνο του έτους. Οι μέτοχοι της Eurobank θα λάβουν μία μετοχή της εταιρείας αυτής για κάθε 12 μετοχές Eurobank Holdings που κατέχουν.

Αναφερόμενος στον στόχο της Eurobank τόνισε πως είναι φιλόδοξος και ξεκάθαρος: τα μεγέθη της να ευθυγραμμιστούν με αυτά των ευρωπαϊκών τραπεζών, να στηρίξει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες της και να δημιουργήσει σταθερή κερδοφορία, παρά τα εμπόδια που έχει θέσει η πανδημία.  Σύμφωνα με τον κ. Καραβία, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία είναι ένας από τους βασικούς καταλύτες για να προσελκύσει η χώρα ξένες επενδύσεις. Ωστόσο, αυτή δεν είναι δυνατή χωρίς τη δραστική μείωση των NPEs, και η Eurobank απέδειξε ότι αυτό είναι εφικτό, καθώς με δείκτη ΝΡΕ στο 15,6% τα θεμελιώδη μεγέθη προσεγγίζουν εκείνα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών τραπεζών.

Οι προκλήσεις

Αναφερόμενος στις προκλήσεις της επόμενης ημέρας, ο κ. Καραβίας τόνισε πως το ξέσπασμα της πανδημίας επιβάλλει νέες προτεραιότητες, και αυτές είναι: η συνετή διαχείριση, έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί νέα γενιά NPLs, η υποστήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων και η χρηματοδότηση των στρατηγικών επενδύσεων.

Οσον αφορά τη χορήγηση ρευστότητας σε επιχειρήσεις, σημείωσε πως έως το τέλος του έτους θα δανειοδοτήσει με επιπλέον 2,5-3,0 δισ. ευρώ τις ενήμερες επιχειρήσεις. Ηδη, με βάση τα στοιχεία του α΄ εξαμήνου 2020, η Eurobank αύξησε τα δανειακά της υπόλοιπα προς τις ενήμερες επιχειρήσεις κατά 1 δισ. ευρώ, από ίδιους πόρους, ενώ έχουν εγκριθεί εκταμιεύσεις ύψους 1,1 δισ. ευρώ από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το Πρόγραμμα Εγγυοδοσίας και η διοίκηση είναι έτοιμη να κάνει χρήση και της β΄ φάσης του προγράμματος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank επισήμανε ότι η τράπεζα στοχεύει να είναι πρωταγωνίστρια σε κάθε μεγάλο έργο πνοής για τη χώρα. Ηδη έχει χρηματοδοτήσει με 800 εκατ. ευρώ το έργο του Ελληνικού, υπέγραψε την αποκλειστική χρηματοδότηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, συνεργάζεται με το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του ποσοστού που έχει στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ενώ συμβουλεύει τη ΔΕΗ για τον μετασχηματισμό της.

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Ζανιάς, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Eurobank, τόνισε ότι τη σημαντικότερη πρόκληση για τον κλάδο αποτελεί η αντιμετώπιση των νέων NPLs τα οποία θα δημιουργηθούν, κάτι που θα εκδηλωθεί από τον επόμενο χρόνο, καθώς τώρα είναι σε ισχύ τα μορατόρια. Το μέγεθος του προβλήματος θα εξαρτηθεί από το τελικό βάθος της ύφεσης, το ύψος της ανεργίας και την ταχύτητα επανόδου σε μια τροχιά γρήγορης ανάπτυξης, ενώ ρόλο επίσης θα παίξουν και η τυχόν χειροτέρευση της κουλτούρας πληρωμών/συναλλακτικών ηθών και η δημιουργία μιας νέας γενιάς στρατηγικών κακοπληρωτών.

kathimerini.gr