Η πανδημία φέρνει τα πάνω – κάτω στα εργασιακά
Τις τελικές ρυθμίσεις για την εκ περιτροπής εργασία αποσαφηνίζει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, και με την οποία ορίζεται και το ύψος της κρατικής επιδότησης των μισθολογικών απωλειών.
Οι εργαζόμενοι, πάντως, θεωρούν ότι ανοίγει ο δρόμος για μειώσεις μισθών και παγίωση της μερικής απασχόλησης.
Αναστολές συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία, μαζικές μειώσεις μισθών και στο βάθος απολύσεις είναι η πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι.
Οι επιχειρήσεις από 15 Ιουνίου έως και 15 Οκτωβρίου μπορούν να θέτουν ακόμη και ολόκληρο το προσωπικό τους σε εκ περιτροπής εργασία.
Υπάρχουν βέβαια και οι τυχεροί που εργάζονται στο δημόσιο και δεν ανησυχούν
Ιδιαίτερη ρύθμιση και για τους εποχικά εργαζόμενους σε ξενοδοχεία.
Όσοι επαναπροσληφθούν οι εργοδότες μπορούν να τους κρατήσουν σε αναστολή έως και τις 30 Σεπτεμβρίου και θα δικαιούνται το επίδομα των 534 ευρώ, ενώ όσοι δεν επαναπροσληφθούν θα πρέπει να μάθουν να ζουν με το επίδομα ανεργίας των 400 ευρώ.
Σε τηλεδιάσκεψη που είχε με εργαζομένους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η τηλεργασία ήρθε για να μείνει και μετά την κορωνοϊοού εποχή.
Οι προβλέψεις για τους εποχικά εργαζόμενους παραμένουν ζοφερές, καθώς από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο αναμένεται να μην προσληφθούν 224.000 εργαζόμενοι στο τουρισμό, ενώ ελεύθερες απολύσεις προβλέπονται για όσους εργοδότες δεν κάνουν την χρήση των μέτρων της αναστολής και της εκ περιτροπής εργασίας.