Η παράταση του Brexit και οι εκλογές στη Βρετανία ανησυχούν τους ξενοδόχους
Το 2018 τα τουριστικά έσοδα από τους 2,943 εκατομμύρια Βρετανούς που επισκέφθηκαν την Ελλάδα έφθασαν το 1,937 δισ. ευρώ.
Προβληματισμό για την πορεία των κρατήσεων από τη Μεγάλη Βρετανία, λόγω της νέας τρίμηνης παράτασης του Brexit και της προκήρυξης εκλογών, διατυπώνουν ξενοδόχοι, επικαλούμενοι ότι ήδη παρατηρείται μια πρώτη κάμψη των πωλήσεων προς Βρετανούς ταξιδιώτες.
Η αβεβαιότητα για μια σειρά ζητημάτων που σχετίζονται τόσο με την ισοτιμία της στερλίνας όσο και με τους φόβους των λιγότερο ενημερωμένων Βρετανών για ενδεχόμενους συνοριακούς ελέγχους μετά το Brexit, σε συνδυασμό με την επιπρόσθετη αοριστία λόγω των εκλογών, εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε πτώση των κρατήσεων για το 2020.
Με δεδομένο ότι έως τα τέλη Ιανουαρίου ένα σημαντικό μέρος των ελληνικών ξενοδοχείων κλείνει μέχρι και το 50% των κρατήσεων και ότι το Brexit έχει αναβληθεί για τα τέλη Ιανουαρίου, καθίσταται σαφές το πρόβλημα. Πρόβλημα που επιτείνεται από την κατάρρευση της Thomas Cook και την αναζήτηση νέων συμφωνιών με άλλους tour operators για να γεμίσουν τα δωμάτια το 2020. Επιπλέον, οι προωθητικές ενέργειες των tour operators στη Βρετανία «τρέχουν» τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Ομως, με τις εκλογές και το Brexit μπορεί και αυτοί να αναπροσαρμόσουν τα πλάνα τους.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός μεγάλου ελληνικού ομίλου που αντλεί σημαντικό μέρος της πελατείας του από την αγορά της Βρετανίας. Ο εν λόγω όμιλος κλείνει περίπου το 25% των κρατήσεων από την Αγγλία για κάθε χρονιά έως και τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους, το 50% τον Ιανουάριο του έτους αναφοράς και μόνον το υπόλοιπο 25% τους επόμενους μήνες έως και το καλοκαίρι. Εάν ο Ιανουάριος αποδειχθεί υποτονικός, είναι άγνωστο κατά πόσον τους επόμενους μήνες θα αναπληρωθούν τα κενά που θα μείνουν και κυρίως με τι τιμές, εξηγούν στην «Κ» οι ειδικοί του κλάδου.
Ομως, χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός πως η πρόσφατη ανατίμηση της στερλίνας από τα επίπεδα του 1,10 ευρώ στις 10 Οκτωβρίου στα επίπεδα του 1,16 ευρώ διπλασίασε τις κρατήσεις του μήνα από την Αγγλία σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τυχόν περαιτέρω ανατίμηση μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες επιπλέον κρατήσεις, στην προσπάθεια των Αγγλων, δυνητικών επισκεπτών, να «κλειδώσουν» την ευνοϊκή ισοτιμία. Ωστόσο, πιέσεις που ενδέχεται να σημειωθούν από εδώ και στο εξής στην ισοτιμία της στερλίνας με το ευρώ θα είναι αρνητικές για τον ελληνικό τουρισμό.
Η Βρετανία είναι η δεύτερη σημαντικότερη μετά τη Γερμανία αγορά προσέλκυσης ταξιδιωτών στην Ελλάδα. Το 2018 οι εισπράξεις από τη Γερμανία διαμορφώθηκαν στα 2,962 δισ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Βρετανία (αν και μειώθηκαν κατά 6,2%) διαμορφώθηκαν στο 1,937 δισ., κοντά δηλαδή στα επίπεδα των 3 δισ., όπου κυμαίνονται τα τελευταία πέντε χρόνια. Η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο το 2018 (-2%) διαμορφώθηκε στα 2,943 εκατομμύρια ταξιδιώτες, δεύτερη μόνον αυτής από τη Γερμανία (4,381 εκατ.). Ανάλογη πορεία εμφανίζει μέχρι στιγμής και κατά το 2019, αν και στους πρώτους μήνες του έτους ήρθαν περισσότεροι Βρετανοί, κυρίως στην Αθήνα. Εάν οι ανησυχίες αυτές μεταφραστούν σε πραγματικότητα, το πρόβλημα θα απασχολήσει κυρίως τα ελληνικά ξενοδοχεία τριών και τεσσάρων αστέρων, που είναι πιο «ευαίσθητα» στις τιμές, εκτιμούν οι εδικοί.