Οι πρώτες ενέργειες για τη διάσωση του ιστορικού κινηματογράφου «Αλκυονίς»
Τις δυνατότητες να χαρακτηριστεί ο κινηματογράφος «Αλκυονίς» ως μνημείο και τόπος διατήρησης ιστορικής μνήμης, διερευνά το υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να διασωθεί και να μην κλείσει με κίνδυνο αλλαγής χρήσης.
Στον σχετικό φάκελο που διερευνά η διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων, επισυνάπτεται το αίτημα της Επιτροπής Διάσωσης της «Αλκυονίδας» με πρόεδρο τον σκηνοθέτη Βασίλη Βαφέα
To Υπουργείο Πολιτισμού αναγνωρίζει την προσφορά και τις προβολές εμβληματικών ταινιών που διαμόρφωσαν ένα σινεφίλ κοινό της έβδομης τέχνης και σημειώνει πως η διάσωση της Αλκυονίδας «προσδίδει στον κινηματογράφο χαρακτηριστικά ενός θύλακα ιδιαίτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος σε μια περιοχή που ταλαιπωρείται από συνεχή υποβάθμιση και απαξίωση.
Παράλληλα ομόφωνο ήταν και το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, στο οποίο αναφέρεται:
«Πριν από λίγες ημέρες ενημερωθήκαμε ότι η ιστορική κινηματογραφική αίθουσα της «Αλκυονίδας» που βρίσκεται στην οδό Ιουλιανού και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1968, κινδυνεύει να κλείσει και να μετατραπεί σε εμπορικό χώρο. Οι κάτοικοι της περιοχής και οι άνθρωποι της τέχνης θα καταθέσουν αίτημα στο υπουργείο Πολιτισμού ώστε να χαρακτηριστεί η αίθουσα νεότερο μνημείο, ως προς τη χρήση της. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, υιοθετώντας τη σχετική γνωμοδότηση της 6ης Δημοτικής Κοινότητας και αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη ιστορική, καλλιτεχνική και κοινωνική αξία της «Αλκυονίδας», δηλώνει ότι στέκεται στο πλευρό των κατοίκων και των καλλιτεχνών και θα διεκδικήσει από κοινού, ώστε η Αλκυονίδα να συνεχίσει να λειτουργεί αποκλειστικά ως κινηματογραφική αίθουσα τέχνης».
Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού αναφέρεται:
«Με σημαίνοντα ρόλο στην προώθηση του καινοτόμου, προοδευτικού και στοχαστικού σινεμά, η «Αλκυονίδα», από το ξεκίνημά της το 1968 στην οδό Ιουλιανού 42, αλλά και με τη δυναμική επανεκκίνησή της το 2014 από την εταιρεία New Star ως πολυχώρου πολιτισμού, έχει συνδεθεί με την ιστορία του αντιδικτατορικού κινήματος και με την ελεύθερη γραφή των δημιουργών και έχει διαπλάσει την πολιτισμική, κοινωνική, ιστορική, και πολιτική συνείδηση του ευρύτερου σινεφίλ κοινού.
Η Υπουργός Μυρσίνη Ζορμπά υποστηρίζει τη σημασία της «Αλκυονίδας» ως χώρου νεότερης ιστορικής μνήμης και συμπαραστέκεται στο αίτημα της Επιτροπής Διάσωσης του κινηματογράφου, που μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι όπως λειτουργεί σήμερα η «Αλκυονίδα»: «προσδίδει στον κινηματογράφο χαρακτηριστικά ενός θύλακα ιδιαίτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος σε μια περιοχή που ταλαιπωρείται από συνεχή υποβάθμιση και απαξίωση. Η υποστήριξη κατοίκων του 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων για τη συνέχιση της λειτουργίας της ως κινηματογράφου είναι ενδεικτική της σχέσης της αίθουσας με την περιοχή».