Η πρωτόγνωρη μάχη μέχρις εσχάτων ΗΠΑ και Κίνας με αφορμή την πανδημία

Σε έναν αδυσώπητο πόλεμο με απρόβλεπτες συνέπειες μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας εξελίσσεται ο χειρισμός της πανδημίας του κορονοϊού που έχει προκαλέσει κλυδωνισμούς στις οικονομίες και τα συστήματα υγείας ολόκληρου του πλανήτη. Είναι πλέον σε όλους εμφανές ότι τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, όσο και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, έχουν στρέψει το βλέμμα στην επόμενη μέρα της πανδημίας, σε παγκόσμιο επίπεδο, επιδιώκοντας ο καθένας για τον εαυτό του και τη χώρα του, να μετατραπεί σε κυρίαρχο του παιχνιδιού. Για να το καταφέρουν αυτό, εκτοξεύουν βαριές κατηγορίες κατά του αντιπάλου ενώ ρίχνουν στη μάχη και σωρεία από προπαγανδιστικούς μηχανισμούς.

Το Πεκίνο δημιούργησε επίτηδες τον κορονοϊό

Η Ουάσιγκτον επιχειρεί τεχνηέντως να περάσει στην ανθρωπότητα, το μήνυμα ότι το Πεκίνο δημιούργησε εσκεμμένα αυτό τον κορονοϊό. Για παράδειγμα ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Αρκάνσας των ΗΠΑ, Τομ Κότον, βγήκε και δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox πως ο ιός γεννήθηκε σε ένα βιοχημικό εργοστάσιο υψίστης ασφαλείας της περιοχής Ουχάν, αν και δεν μπορεί να στηρίξει μια τέτοια κατηγορία. «Δεν έχουμε αποδείξεις ότι η ασθένεια “παρασκευάστηκε” εκεί, αλλά επειδή η Κίνα είναι διπρόσωπη και ανέντιμη, ευθύς εξαρχής δικαιούμαστε τουλάχιστον να ρωτήσουμε τι λένε οι ενδείξεις και τα στοιχεία. Και η Κίνα μέχρις ώρας δεν δίνει στοιχεία επί του θέματος», επεσήμανε. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Στιβ Μάνον, πρώην στρατιωτικός αναλυτής του Λευκού Οίκου που ανέφερε δημοσίως ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας κάτι κρύβει σχετικά με την προέλευση του ιού Covid-19.

Αντί να κερδίσουν μετάλλια οι Αμερικανοί, έσπειραν τον ιό

Οι ακριβώς αντίθετες κατηγορίες ακούγονται όμως και από την απέναντι όχθη του Ειρηνικού ωκεανού. Οι Κινέζοι λένε ότι τον Οκτώβριο του 2019 βρέθηκαν στην πόλη Ουχάν 369 αθλητές που αποτελούσαν την αμερικανική αποστολή της 7ης Στρατιωτικής Ολυμπιάδας που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή και μπορεί να μην πήραν κανένα χρυσό μετάλλιο, άφησαν όμως πίσω τους φεύγοντας τον κορονοϊό, που εμφανίστηκε στην εν λόγω περιοχή λίγο καιρό αργότερα.

Μάλιστα κατηγορήθηκε προσωπικά η Μαάτχι Μπενάσι, μητέρα δύο παιδιών, ότι αυτή ήταν ο ασθενής μηδέν που ξεκίνησε την πανδημία του κορονοϊού. Πρόκειται για πολιτική υπάλληλο στο Fort Bevoir του Στρατού των Η.Π.Α. στην Βιρτζίνια όπου εργάζεται ως αξιωματικός ασφαλείας. Είχε μεταβεί στην Κίνα για τους στρατιωτικούς Ολυμπιακούς Αγώνες λαμβάνοντας μέρος στην ποδηλασία. Υπέστη όμως ατύχημα στον τελευταίο γύρο του αγώνα με αποτέλεσμα να σπάσει ένα πλευρό, να υποστεί διάσειση και να διακομιστεί στο τοπικό νοσοκομείο. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα θετική στον κορωνοϊό ούτε έχει εμφανίσει συμπτώματα, η Μπενάσι και ο σύζυγός της Ματ, συνταξιούχος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, έχουν γίνει αποδέκτες συντονισμένων επιθέσεων όσων υιοθετούν θεωρίες συνωμοσίας με αποτέλεσμα να απειλείται τώρα ευθέως η ζωή τους. «Είναι σαν να ξυπνάς από ένα κακό όνειρο και να εξελίσσεται σε έναν εφιάλτη μέρα με την μέρα» δηλώνει η ίδια η Μαάτχι.

Οι Κινέζοι αναρωτιούνται επίσης εάν το Ιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο για τις Μολυσματικές Ασθένειας του Αμερικανικού Στρατού στο Φορτ Ντέτρικ του Μέριλαντ έκλεισε μυστηριωδώς τον περασμένο Ιούλιο, επειδή εκεί που έφτιαχναν ένα νέο βιοχημικό όπλο για λογαριασμό της CIA έγινε κάποιο ατύχημα και τους «ξέφυγε» ο ιός. Και ίσως δεν είναι τυχαίο ότι ένα μήνα αργότερα καταγράφηκε επιδημία γρίπης στις ΗΠΑ που είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνουν χιλιάδες Αμερικανοί από πνευμονία.

Τραμπ: Ο ιός είναι κινεζικός και μας έκρυβαν στοιχεία γι’ αυτόν

Το να μπλέκουμε σε θεωρίες συνωμοσίας δεν έχει νόημα, γιατί αφενός οι περισσότερες δεν έχουν βάση και αφετέρου δύσκολα θα μπορούσαν να αποδειχθούν. Πάμε λοιπόν στα απτά γεγονότα και στα όσα εκστομίζονται επίσημα μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων. Ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει να αποκαλεί τον κορονοϊό ως «κινεζικό ιό», κάτι που προκαλεί εκνευρισμό στην αχανή χώρα της Ασίας. Μόλις προ ημερών ο ένοικος του Λευκού Οίκου τόνισε με νόημα πως «εύχομαι να μας είχαν πει νωρίτερα τι συνέβαινε στο εσωτερικό της Κίνας. Εύχομαι να μας είχαν μιλήσει νωρίτερα γι’ αυτό, γιατί έτσι θα μπορούσαμε να είχαμε βγει εγκαίρως μια λύση».

Την ίδια τακτική ακολουθεί και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κατηγορώντας την Κίνα για σκόπιμη διασπορά του κορονοϊού καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενά του επέτρεψε τις μετακινήσεις των πολιτών της εκτός συνόρων. «Σταματήστε τα κατάφωρα ψεύδη» έγραψε εμφανώς ενοχλημένος ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χούα Τσουνίν, προσθέτοντας ότι «οι προσπάθειες της Κίνας κατάφεραν να αποτρέψουν εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα».

Με φόντο τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι κινήσεις Τραμπ σε αυτή την ιδιότυπη σινοαμερικανική αντιπαράθεση γίνονται με γνώμονα και τις προσεχείς προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Τρίτη 3 Νοεμβρίου και προφανώς ο 74χρονος πολυεκατομμυριούχος θα ήθελε να ανανεώσει τη θητεία του και για το λόγο αυτό επιχειρεί να καταδείξει ότι προστατεύει πάνω απ’ όλα το έθνος του. Αρχικά αντιμετώπισε την έξαρση του κορονοϊού ως μια καλή ευκαιρία να ακολουθήσει το δόγμα του «America first» («Πρώτα η Αμερική»), υποτιμώντας προφανώς τη σοβαρότητα της κατάστασης.

«Φτιάξτε εμβόλιο μόνο για εμάς»

Όταν μάλιστα πρόσφερε ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε γνωστή γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, προκειμένου να προχωρήσει στην παρασκευή ενός πειραματικού εμβολίου που θα χρησιμοποιούνταν για να σώσει τις ζωές των Αμερικανών και μόνο (προφανώς για ψηφοθηρικούς λόγους ειπώθηκε έτσι), η διεθνής κοινότητα κατάλαβε ότι δεν έχει να ελπίζει και πολλά από την υπερδύναμη. Η κατάσταση πήρε ακόμη πιο δραματικές διαστάσεις όταν ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά ότι σταματούν αυτομάτως όλες οι αεροπορικές πτήσεις από και προς την Ευρώπη προκαλώντας σοκ.

Κίνα: Εμείς θα σώσουμε τον κόσμο

Αμέσως όμως η Κίνα άρπαξε την ευκαιρία θέλοντας να δείξει ότι είναι η μόνη ικανή να σώσει τον κόσμο. Ξεκίνησαν να στέλνουν υγειονομικό υλικό στην Ιταλία, την Ισπανία και όλες τις δοκιμαζόμενες χώρες. Ακόμη και στην Αθήνα έφθασε αεροσκάφος από την Κίνα που μετέφερε φορτίο 80 τόνων, με τα κουτιά να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων 250.000 προστατευτικές μάσκες FPP2, 125.000 στολές προστασίας τύπου Tyvec, 200.000 ποδονάρια, 30.000 γυαλιά και 20.000 ασπίδες, ενώ λίγα 24ωρα νωρίτερα είχαν παραληφθεί εκατοντάδες κουτιά γεμάτα μάσκες. Το Πεκίνο έχει βρει ένα προνομιακό πεδίο να ασκήσει διεθνή διπλωματία σε όλο τον κόσμο καθώς ξεπέρασε το πρόβλημα του κορονοϊού, άλλωστε από ‘κει ξεκίνησε, και τώρα τα εργοστάσιά της λειτουργούν κανονικότατα.

Στη μάχη και οι Κινέζοι μεγιστάνες

Δεν σταματούν όμως μονάχα στην αποστολή υγειονομικού υλικού. Ο μεγιστάνας και εκτελεστικός πρόεδρος της Alibaba Group Τζακ Μα, ιδρυτής του κολοσσιαίου ομίλου ηλεκτρονικού εμπορίου που ανταγωνίζεται ευθέως την Amazon, φρόντισε να στείλει γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στις πληττόμενες χώρες της Ευρώπης της Ασίας ακόμα και της αμερικανικής ηπείρου. Εκτιμούν ότι με σχετικά μικρό κόστος για τα δεδομένα ενός γίγαντα όπως είναι η Κίνα, αφενός με την «διπλωματία της μάσκας» κερδίζουν πόντους στα μάτια των κρατών που έχουν πληγεί ανά την υφήλιο και στη γεωπολιτική σκακιέρα και αφετέρου θα έχουν πολλαπλά κέρδη στο παγκόσμιο εμπόριο τα προσεχή χρόνια, κάτι φυσικά που δεν αρέσει σε πολλούς εντός της Ευρώπης και της Αμερικής. Το εάν θα καταφέρουν οι Ασιάτες να υπερσκελίσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες ή όχι, μένει να φανεί. Ο πόλεμος συνεχίζεται…

Πηγή