Η «Ρέγγα» είναι μία σουρεάλ παράσταση -Από ένα άρθρο του 1890 στην καθαρεύουσα [εικόνες]
Ο σουρεαλιστικός μονόλογος του Κωνσταντίνου Δέδε «Οι περιπέτειες μιας λογίας ρέγγας πραγματεύεται το πολύπλοκο πρόβλημα της προσφυγιάς, του ξεριζωμού, της διαφορετικότητας.
Μιλά για τις αλλαγές των ανθρώπων στο «μέσα» και το «έξω» τους σε περίοδο οικονομικής κρίσης και κάνει πρεμιέρα στις 17 Ιανουαρίου στο Ιδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη.
Ένα παραμύθι, που βασίζεται σε ένα χιουμοριστικό άρθρο του 1890 στην καθαρεύουσα μια πλούσια γλώσσα που όλο και φθίνει και συνδέεται άμεσα με την πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας.
Στο ρόλο της ρέγγας η Βίβιαν Κοντομάρη.
«Η ρέγγα είναι ένα λιπαρό ψάρι του γένους Clupea το οποίο βρίσκεται στα ρηχά και ζεστά νερά του βόρειου Ειρηνικού και του βόρειου Ατλαντικού ωκεανού και της Βαλτικής. Ζει κοπαδιαστά σε ψυχρά νερά με μέτριο βαθμό αλμυρότητας. Στους εχθρούς της ρέγγας περιλαμβάνονται τα θαλασσοπούλια, τα δελφίνια, οι θαλάσσιες χελώνες, οι φώκιες, οι φάλαινες και κυρίως ο άνθρωπος» αναφέρει σε σημείωμά του ο σκηνοθέτης της παράστασης Κωνσταντίνος Δέδες.
«Οι ρέγγες έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε κάλα λιπαρά Ω-3 και είναι επίσης πηγές βιταμίνης D. Φέρουν όμως και διοξίνες, αν και πηγές θεωρούν ότι στατιστικά τα πλεονεκτήματα από τα Ω-3 είναι ισχυρότερα από τους ενδεχόμενους κινδύνους λόγων διοξινών.
Ας αναλογιστούμε λοιπόν έπειτα απ΄όλα αυτά, μια ρέγγα να φτάνει στην Ελλάδα της Μπέλ Επόκ, του «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν» του Χαρίλαου Τρικούπη μόνη, σε μια αλμυρή κοινωνία, αντιμετωπίζοντας καθημερινά μια τοξική στάση – ίδιον της κρίσης- από τους ανθρώπους.
Ένα τόσο δα ψάρι, πολύ μικρό, χωρίς καμιά δύναμη και κυρίως χωρίς να είναι τουριστικός προορισμός του η Ελλάδα, στο έλεος της εποχής που προαναφέραμε, να αναφωνεί στο φινάλε του μονολόγου «Δεν είμαι άνθρωπος, είμαι ψάρι», υπογραμμίζοντας την έννοια της διαφορετικότητας. Μιας έννοιας που μόνο αν μπορέσουμε να δούμε κατάματα και να αποδεχθούμε, θα μπορούσαμε ίσως και να πάμε παραπέρα» καταλήγει ο Κωνσταντίνος Δέδες.
Ο κωμικός μονόλογος πρωτοπαρουσιάστηκε στα πλαίσια του φεστιβάλ ΑΤΛΑΣ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος.
Μουσική ερμηνεία: Μελίνα Ντελίκου
Σκηνοθεσία | Κοστούμια | Μουσική επιμέλεια : Κωνσταντίνος Δέδες
Χορογραφίες – Επιμέλεια κίνησης: Αναστασία Γεωργαλά
Σύλληψη / Σκηνοθεσία : Κωνσταντίνος Δέδες
Από 17 Ιανουαρίου και για 12 μόνο παραστάσεις, Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 21.30 στην αίθουσα του κινηματογράφου
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος,