Η Ρόδος επανέρχεται στην κανονικότητα
Η Ρόδος επανέρχεται σιγά – σιγά στην κανονικότητα και είναι έτοιμη να υποδεχθεί επισκέπτες σε όλη την έκταση του νησιού. Οι ζημιές ηλεκτροδότησης και υδροδότησης στις περιοχές που επλήγησαν έχουν αποκατασταθεί και το νησί είναι πλήρως λειτουργικό.
Αυτό που απομένει είναι η αποκατάσταση της μεγάλης οικολογικής καταστροφής που υπέστη το νησί με εκατοντάδες χιλιάδες δασικά στρέμματα να έχουν καεί. Ήδη, βέβαια, έχουν παρθεί πρωτοβουλίες ώστε να ξεκινήσει και σε βάθος χρόνου να μπορέσει να γίνει αναδάσωση των καμένων δασικών εκτάσεων.
Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών στη Ρόδο, έπειτα από την πυρκαγιά η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ενεργοποίησε ειδικά μέτρα ενίσχυσης για την υποστήριξη του νησιού.
Η ομαλότητα έχει επανέλθει στις κρίσιμες υποδομές του νησιού, με την πλήρη αποκατάσταση ηλεκτροδότησης και υδροδότησης στις πληγείσες περιοχές.
Εχει ήδη δρομολογηθεί η επαναλειτουργία των τουριστικών μονάδων που είναι έτοιμες να υποδεχθούν ξανά επισκέπτες, ενώ η κρατική αρωγή της Πολιτικής Προστασίας έχει προχωρήσει τη διαδικασία καταγραφής των ζημιών για την καταβολή των αποζημιώσεων.
Τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι ειδικοί του τουρισμού έχουν διαβεβαιώσει ότι οι ταξιδιώτες μπορούν να επισκεφθούν με ασφάλεια την Ρόδο. Ήδη δύο από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία του νησιού, το Mitsis Rodos Maris & Rodos Village υποδέχονται ξανά τουρίστες από σήμερα 1η Αυγούστου, με κάθε πρότυπο ασφάλειας.
Υπενθυμίζουμε ότι οι πυρκαγιές προκάλεσαν την εκκένωση περισσότερων από 20.000 επισκεπτών, οι οποίοι με την φιλοξενία των ντόπιων αλλά και τον συντονισμό των Αρχών μεταφέρθηκαν άμεσα, σε αφαλή σημεία.
Η Ρόδος, όπως διαβεβαιώνουν ακόμη και οι ντόπιοι, επανέρχεται στους φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής που είχε και πριν και είναι έτοιμη να υποδεχθεί επισκέπτες.
Οι τρεις δράσεις της κυβέρνησης:
Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν κατά την σύσκεψη οι ενέργειες που ακολουθούν κινούνται σε τρεις άξονες:
1) άμεση στήριξη μέσω του μηχανισμού κρατικής αρωγής των κατοίκων και επιχειρήσεων που επλήγησαν. Από την αυτοψία της αρμόδιας υπηρεσίας έχουν εντοπιστεί 6 κτήρια που κρίνονται κατεδαφιστέα και άλλα 39 που έχουν μικρότερες φθορές.
2) άμεσες εργασίες αποκατάστασης από την περιφέρεια και τον δήμο σε οδικά δίκτυα και δημόσιες ακτές.
3) εκστρατεία θετικής προβολής της Ρόδου στις κύριες αγορές ενδιαφέροντος του νησιού.