Η συμμορία των 5 Γεωργιανών και Αρμενίων που ξάφριζαν σπίτια στη Θεσσαλονίκη

Βιντεοσκοπούσαν τα θύματά τους με τα κινητά τους τηλέφωνα, παρακολουθούσαν τις κινήσεις τους και μόλις οι ένοικοι έφευγαν το πρωί για να πάνε στην λαϊκή αγορά έβρισκαν την κατάλληλη ευκαιρία και εισέβαλαν στα διαμερίσματά τους χωρίς να αφήσουν κανένα ίχνος παραβίασης στις εξώπορτες που άνοιγαν με αντικλείδια «πασπαρτού». Ο λόγος για τα πέντε μέλη της εγκληματικής ομάδας που συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη και είχαν κάνει επάγγελμα τις διαρρήξεις.

Το protothema.gr αποκαλύπτει τον τρόπο δράσης (modus operandi) των πέντε μελών της εγκληματικής οργάνωσης που, την Παρασκευή, πήραν τον δρόμο για τις φυλακές, λίγες ώρες αφότου πέρασαν το κατώφλι του ανακριτή για να απολογηθούν, αλλά και φωτογραφίες – ντοκουμέντο από τις παρακολουθήσεις των θυμάτων τους.

Στην πολυσέλιδη δικογραφία που σχημάτισαν οι έμπειροι αστυνομικοί του τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, περιγράφονται καρέ – καρέ οι κινήσεις των πέντε ατόμων που, μέσα σε χρονικό διάστημα περίπου δύο ετών, κατάφεραν να αποκομίσουν από την εγκληματική τους δράση περισσότερα από 170.000 ευρώ και κοσμήματα ιδιαίτερης αξίας, από τέσσερες διαρρήξεις – κλοπές, ενώ είχαν μετατρέψει έναν ημιυπόγειο χώρο σε εργαστήριο εκπαίδευσης διάρρηξης θυρών.
Οι κατηγορούμενοι με καταγωγή από τη Γεωργία και την Αρμενία (44, 45, 27, 37 και 28 ετών) διώκονται για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, παρέμβαση σε πομπούς της ΕΛ.ΑΣ. και παράνομη οπλοκατοχή, ενώ ανάμεσά τους είναι ένας 45χρονος που είχε καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη για την υπόθεση απαγωγής 6χρονης, το 2002, στη Θεσσαλονίκη.

Ο τρόπος δράσης της εγκληματικής οργάνωσης

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα πέντε μέλη της εγκληματικής ομάδας επέλεγαν πολυκατοικίες της Θεσσαλονίκης και δρούσαν πάντα πρωινές ώρες. Εκμεταλλευόμενοι την απουσία των ενοίκων, εισέβαλαν στα διαμερίσματα με την χρήση ειδικών διαρρηκτικών εργαλείων και αντικλειδιών, χωρίς να αφήσουν ίχνη παραβίασης και αφού ερευνούσαν ενδελεχώς όλους του χώρους, αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, τιμαλφή, κοσμήματα και συσκευές, διαφεύγοντας στη συνέχεια χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Στο πλαίσιο της εγκληματικής τους δράσης, επέλεγαν τις πολυκατοικίες κατόπιν πληροφοριών που εμπιστευτικά αποκτούσαν σε προγενέστερο χρόνο, είτε επιτηρώντας τα υποψήφια θύματά τους, τα οποία ήταν κυρίως ηλικιωμένα άτομα, βιντεοσκοπώντας παράλληλα με τα κινητά τους τηλέφωνα τις κινήσεις τους – εξωτερικά και εσωτερικά των πολυκατοικιών που διέμεναν – πραγματοποιώντας εστίαση της κάμερας του κινητού τους, περικειμένου να καταγράψουν το είδος και τον τύπο του κατεχόμενου κλειδιού θύρας και κατ’ επέκταση να επιτύχουν την αναγνώριση του τύπου της κλειδαριάς που διέθετε η οικία – στόχος τους.

Στη συνέχεια και έχοντας συγκεκριμένους ρόλους, μετέβαιναν με διαφορετικά οχήματα τα οποία στάθμευαν σε μακρινή απόσταση από τα σημεία τέλεσης των εγκληματικών πράξεων και κινούνταν πεζή προς καταστήματα – καφέ, πλησίον των «στόχων» τους, όπου συνήθως λειτουργούσαν λαϊκές αγορές. Ακολούθως και κατά περίπτωση, κάποιοι εισέρχονταν στην πολυκατοικία με σκοπό να προβούν στη διάρρηξη της οικίας, ενώ οι υπόλοιποι παρέμεναν εξωτερικά της πολυκατοικίας προκειμένου να ειδοποιήσουν τους ενεργούντες την διάρρηξη για την ύπαρξη τυχόν αστυνομικών δυνάμεων ή πολιτών.

Επιπλέον, οι κατηγορούμενοι λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα αντιπαρακολούθησης, επιτηρώντας συνεχώς τον χώρο γύρω τους, άλλαζαν τα ρούχα τους πριν και μετά την τέλεση των διαρρήξεων – κλοπών, έκαναν ελιγμούς με τα οχήματά τους ενώ σε περιπτώσεις που ήταν εκτεθειμένοι σε κοινή θέα, προσποιούνταν ότι συναντώνταν για πρώτη φορά, ενώ λίγα λεπτά νωρίτερα ήταν μαζί και συνομιλούσαν.

Η εγκληματική οργάνωση είχε εφοδιαστεί με επαγγελματικό εξοπλισμό δημιουργίας αντικλειδιών και ειδικά μηχανήματα λείανσης κλειδιών προκειμένου, ενώ στο πλαίσιο της εγκληματικής τους δραστηριότητας είχαν ενοικιάσει υπόγειο χώρο – οικία, την οποία είχαν μερέψει αφενός σε εργαστήριο αντιγραφής κλειδιών ασφαλείας, αφετέρου σε χώρο «εκπαίδευσής» και εφαρμογής πρακτικών μεθοδολογίας απασφάλισης θυρών δίχως ίχνη παραβίασης. Μάλιστα, τον συγκεκριμένο χώρο τον χρησιμοποιούσαν για να αφήνουν και τα κλοπιμαία, εκτός από τα αντικλείδια και τα διαρρηκτά εργαλεία.

Άεργοι που έψαχναν για… στόχους και να «ξεπλύνουν» τα «μαύρα» χρήματα

Από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψε ότι στο σύνολό τους οι κατηγορούμενοι ήταν άεργοι και περνούσαν τις περισσότερες ώρες της ημέρες για κατόπτευση μελλοντικών τους στόχων, ενώ σύχναζαν σε πρακτορεία τυχερών παιχνιδιών και μετέβαιναν σε πολυκαταστήματα της Θεσσαλονίκης.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης φαίνεται ότι αναζητούσαν τρόπους να «ξεπλύνουν» τα χρήματα που αποκτούσαν από τις παράνομες πράξεις τους και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι ο δεύτερος εκ των κατηγορουμένων, μόλις λίγες ημέρες μετά την τέλεση διάρρηξης στις 5.11.2023, ενδιαφέρθηκε για αγορά ακινήτου στην περιοχή της Θεσσαλονίκη, επιχειρώντας να μετατρέψει το χρηματικό ποσό που απέκτησε παρανόμως από τη διάρρηξη σε νόμιμη περιουσία.

Το ίδιο έπραξε και ο τέταρτος κατηγορούμενος καθώς, λίγες ημέρες μετά από την παραπάνω διάρρηξη, προέβη στην αγορά αυτοκινήτου το οποίο κοστολογείται στις 12.000 ευρώ και χρησιμοποιήθηκε ως όχημα προσέγγισης και διαφυγής για την τέλεση αξιόποινων πράξεων.

Οι τέσσερις «επαγγελματικές» διαρρήξεις

Η πρώτη -χρονικά- από τις συνολικά τέσσερες περιπτώσεις που «χτύπησε» η εγκληματική οργάνωση και περιλαμβάνονται στη δικογραφία, είναι στις 14 Μαρτίου του 2022 όταν παραβίασαν την είσοδο διαμερίσματος που διαμένει 50χρονη, επί της οδού 28ης Οκτωβρίου, στην περιοχή της Πολίχνης και αφού έψαξαν όλους τους χώρους αφαίρεσαν 400 ευρώ, χρυσές λίρες, σταυρούς με τις αλυσίδες τους, διάφορα κοσμήματα και ρολόγια – το ένα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας – και ένα κινητό τηλέφωνο. Οι κινήσεις τους καταγράφηκαν από κάμερες ασφαλείας που υπήρχαν στο διαμέρισμα και το υλικό δόθηκε στην αστυνομία.

Η δεύτερη περίπτωση ήταν στις 3 Οκτωβρίου του 2023, όταν οι δράστες εισήλθαν σε οικία 1ου ορόφου, στους Αμπελόκηπους, εκμεταλλευόμενοι ότι απουσίαζε ο 85χρονος ιδιοκτήτης και αφαίρεσαν μία θήκη με ένα δίκαννο, τέσσερα χρυσά βραχιόλια, δαχτυλίδια, αλυσίδες και χρυσές λίρες. Η συγκεκριμένη υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά τη σύλληψη της συμμορίας όταν εντοπίστηκε το όπλο που είχε αφαιρεθεί και ταυτοποιήθηκε ο τρίτος κατηγορούμενος για την περίπτωση διάρρηξης.

Η μεγάλη μπάζα με 150.000 ευρώ, η κλοπή των… τραπεζομάντιλων και των χαλιών

Η τρίτη περίπτωση ήταν στις 5 Νοεμβρίου του 2023, στην περιοχή της Τούμπας, όταν οι δράστες «επισκέφτηκαν» το διαμέρισμα 6ου ορόφου όπου διαμένει μία 78χρονη γυναίκα με τον σύζυγό της και την κόρη τους. Αφού εισήλθαν από την είσοδο και ερεύνησαν όλους τους χώρους, αφαίρεσαν 150.000 ευρώ τα οποία ήταν σε δεσμίδες των 100 και 50 ευρώ, μέσα σε μία νάιλον σακούλα, στο συρτάρι της ντουλάπας. Επιπλέον, πήραν χρήματα σε δολάρια, ένα χρυσό μενταγιόν σε σχήμα καρδιάς με τη φωτογραφία των γονιών της ηλικιωμένης, χρυσά βραχιόλια, σταυρούς, διάφορα κοσμήματα, πολύτιμες πέτρες, κ.α.

Από το βιντεοληπτικό υλικό που συγκέντρωσαν οι αστυνομικοί προέκυψε ξεκάθαρα οι συμμετοχή και ο ρόλος των κατηγορουμένων στη συγκεκριμένη περίπτωση διάρρηξης – κλοπής.

Η τέταρτη περίπτωση καταγράφεται σχεδόν έναν μήνα μετά, στις 6 Δεκεμβρίου του 2023, όταν η σπείρα έβαλε στο… μάτι και εισέβαλε σε διαμέρισα 3ου ορόφου, στην περιοχή της Τριανδρίας, όπου διαμένει μία 86χρονη γυναίκα. Αφού παραβίασαν την είσοδο του διαμερίσματος και ερεύνησαν όλους του χώρους, αφαίρεσαν 250 ευρώ από το κομοδίνο, τέσσερα καινούργια…τραπεζομάντιλα, τρία μικρά χαλιά που βρήκαν κάτω από το κρεβάτι, χρυσά βραχιόλια και αλυσίδες, διάφορα κοσμήματα «φο-μπιζού», αντρικά και γυναικεία ρολόγια. Επιπλέον, έκλεψαν και τα κλειδιά από το αυτοκίνητο του γιού της παθούσας.

Από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, λίγη ώρα πριν τη διάρρηξη, ένας από τους δράστες ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με ένοικο της πολυκατοικίας, ο οποίος στη συνέχεια των αναγνώρισε. Συγκεκριμένα, ο ένοικος εντόπισε τον κατηγορούμενο στην ταράτσα και όταν τον ρώτησε γιατί βρίσκεται εκεί, εκείνος απάντησε ότι κάνει εργασίες συντήρησης του ανελκυστήρα, χωρίς ωστόσο να τον πείσει.

Το μπουφάν που «πρόδωσε» τον έναν κατηγορούμενο

Εκτός από τις παραπάνω πράξεις της διάρρηξης -κλοπής, από την περαιτέρω έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. μετά τη σύλληψη των κατηγορουμένων διαπιστώθηκε η εμπλοκή του ενός και σε περίπτωση ληστρικής κλοπής.

Συγκεκριμένα, από το μαύρο μπουφάν με την καφέ κουκούλα που εντοπίστηκε στην οικία του και σε αντιπαραβολή με τα στοιχεία και το βιντεοληπτικό υλικό, διαπιστώθηκε ότι περί 10.20 ώρα στις 4 Δεκεμβρίου του 2021, τρεις άγνωστοι είχαν εισέλθει σε διαμέρισμα 5ου ορόφου, επί της οδού Κων. Καραμανλή, γνωρίζοντας ότι ο ιδιοκτήτης βρισκόταν στη λαϊκή αγορά, όμως δεν είχαν υπολογίσει ότι θα επέστρεφε ο γιός του στο σπίτι και θα τους έπιανε… στα πράσα. Τότε οι τρείς δράστες συνεπλάκησαν μαζί του και όταν το θύμα πήγε να κρατήσει τον έναν εξ αυτών τον ξυλοκόπησαν, ενώ κατάφεραν να κρατήσουν τα κλοπιμαία, τα οποία ήταν 700 ευρώ, καθώς και χρυσαφικά – κοσμήματα αξία 3.000 ευρώ. Το θύμα, όταν μετέβη στην Ασφάλεια, αναγνώρισε από φωτογραφίες τους τρεις κατηγορούμενους.

Σημειώνεται ότι τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να δοθούν στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες των κατηγορουμένων καθώς οι έμπειροι αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης εκτιμούν ότι ενδεχομένως εμπλέκονται και σε άλλες περιπτώσεις διαρρήξεων.

Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους, ουδεμία ευθύνη φέρει το agrinio24.gr, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

Πηγή