Η τελευταία βουτιά της καλύτερης δύτριας στον κόσμο

Οι άνθρωποι που προσπαθούν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο να δαμάσουν τη φύση, γνωρίζουν τους κινδύνους που κρύβει κάτι τέτοιο. Κανείς δεν είναι φτιαγμένος για να κάνει, για παράδειγμα, μια βουτιά, με μια αναπνοή, σε βάθος 90 και πλέον μέτρων.

Όποιος το κάνει, φτάνει τον οργανισμό του στα όρια του και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζει και ο ίδιος. Είναι, όμως, η αδρεναλίνη που τους σπρώχνει να κάνουν κάτι τέτοιο. Κι ας ξέρουν πως η ζωή τους μπαίνει σε άμεσο κίνδυνο. Όσο προσεκτικός, όσο έμπειρος κι αν είναι κανείς, δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την κατάληξη ενός παρόμοιου εγχειρήματος.

Ο πρόλογος αυτός ήταν απαραίτητος αλλά θα μπορούσε και να περιέχει απλά ένα όνομα: Ναταλία Μολτσανόβα.

Η Ρωσίδα δύτρια θα μπορούσε να είναι η επιτομή όλου αυτού που περιγράψαμε νωρίτερα. Παγκόσμια πρωταθλήτρια με εκατοντάδες διακρίσεις και άλλα τόσα ρεκόρ. Κι όμως, αυτή η γυναίκα, πήγε για μια βουτιά μαζί με το γιο της και μια μικρή παρέα ανθρώπων που μοιραζόντουσαν το ίδιο πάθος και δεν βγήκε ποτέ ξανά στην επιφάνεια της θάλασσας.

Κανείς δεν έμαθε (και πιθανότατα δεν θα μάθει ποτέ) τι έγινε και η 53χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της με τόσο τραγικό τρόπο. Και αυτό ακριβώς το μυστήριο είναι που μεγαλώνει το θρύλο της.

Ακούγεται φυσιολογικό. Μια δύτρια, πνίγηκε. Ένας ορειβάτης, έπεσε από το βουνό. Ένας που έκανε ελεύθερη πτώση, σκοτώθηκε γιατί το αλεξίπτωτό του, δεν άνοιξε. Όσο φυσιολογικό ακούγεται όμως, τόσο τραγικό είναι κάθε φορά που ένας άνθρωπος που έχει αφιερώσει τη ζωή του σε μια δραστηριότητα, να χάνει τη ζωή του ακριβώς με αυτόν τον τρόπο. Αυτή, ακριβώς, όμως, είναι η γοητεία του κινδύνου…

Ποια ήταν η Ναταλία Μολτσανόβα

Γεννήθηκε στις 8 Μαΐου στην Ουφά που είναι η πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν, η γνωστή στη Δύση ως Μπασκιρία, που είναι κομμάτι της Ρωσίας. Χώρα αλλά όχι ανεξάρτητη. Είναι μια περιοχή που αποθεώνει τη φύση. Είναι χτισμένη ανάμεσα στον μεγαλειώδη Βόλγα και τα Ουράλια όρη που σου κόβουν την ανάσα.

Κάπως έτσι η Ναταλία άρχισε από μικρή ηλικία να ασχολείται με τον αθλητισμό και κυρίως με οτιδήποτε είχε σχέση με το υδάτινο στοιχείο.

Όταν έφτασε σε ηλικία 20 ετών, ωστόσο, έβαλε σε όλα μια άνω τελεία γιατί ήθελε να χτίσει τη δική της οικογένεια. Έκανε δυο παιδιά. Τον Αλεξέι και την Οξάνα.

Τα χρόνια πέρασαν και όταν τα δυο παιδιά της μεγάλωσαν, είχε έρθει η ώρα να επιστρέψει και πάλι στη δεύτερη μεγάλη της αγάπη τη θάλασσα.

Είχε φτάσει πλέον στην ηλικία των 40 ετών αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να ανακαλύψει τις ελεύθερες καταδύσεις. Το άθλημα με το οποίο θα συστηθεί στον παγκόσμιο αθλητισμό και θα κάνει την παρουσία της αισθητή μόλις δυο χρόνια μετά που θα το ξεκινήσει…

Οι βουτιές στο βυθό που την… «ανέβασαν» στο Έβερεστ του αθλητισμού

Το 2003 είναι η χρονιά που απογειώνει τη Ναταλία Μολτσανόβα. Πραγματοποιεί δύο εθνικά ρεκόρ σε στατική άπνοια και δυναμική άπνοια και λίγους μήνες από αυτή την επιτυχία κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στη δυναμική άπνοια σε αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο!

Μέχρι σήμερα κατείχε τα ρεκόρ σε στατική άπνοια (ο δύτης κρατάει την ανάσα του για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο μπορεί έχοντας βυθισμένες τις αναπνευστικές οδούς του σε πισίνα, ανοιχτή θάλασσα, λίμνη ή ποτάμι) με 9 λεπτά και 2 δευτερόλεπτα. Ρεκόρ κατέχει και στη δυναμική άπνοια (ο δύτης κολυμπά υποβρυχίως σε οριζόντια διαδρομή με σκοπό να καλύψει την μεγαλύτερη δυνατή απόσταση χωρίς ανάσες) με 234 μέτρα, τη δυναμική άπνοια χωρίς πέδιλα με 160 μέτρα στα σταθερά βάρη (ο δύτης καταδύεται και αναδύεται χρησιμοποιώντας τα πέδιλα του ή το μονοπέδιλο του χωρίς να τραβάει το σκοινί του αγώνα και χωρίς αλλαγή στο έρμα που φέρει στην διάρκεια της βουτιάς του) με -101 μέτρα, στα σταθερά βάρη χωρίς πέδιλα με -69 μέτρα και στην ελεύθερη βύθιση (ο δύτης βουτά χωρίς την χρήση προωθητικού εξοπλισμού και μόνο τραβώντας το σχοινί του αγώνα κατά την διάρκεια της κατάδυσης και της ανάδυσης) με -91 μέτρα το οποίο το πέτυχε σε αγώνες που έγιναν στην Καλαμάτα!

Όλα αυτά και άλλα τόσα που δεν αναφέρθηκαν έκαναν πολλούς (ανάμεσα σε αυτούς και μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του αθλητισμού) να υποκλιθούν στο μεγαλείο της. Είναι ενδεικτικό πως η μεγαλύτερη αντίπαλος της Μολτσανόβα έχει δηλώσει πως «ήταν η μεγαλύτερη αθλήτρια που γνώρισε ποτέ ο χώρος των ελεύθερων καταδύσεων και πιθανότατα δύσκολα θα βγει καλύτερη από αυτή στο μέλλον»!

Πέρα από τον υγρό στίβο, ωστόσο, η Μολτσάνοβα είχε και πολλές διακρίσεις και στον… πανεπιστημιακό. Είχε διδακτορικό στην «Παιδαγωγική Επιστήμη», έχει συγγράψει οκτώ επιστημονικά κείμενα και αρκετά εγχειρίδια προπονήσεων για τις καταδύσεις. Παράλληλα, ήταν αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Δημόσιο πανεπιστήμιο φυσικής αγωγής, αθλητισμού, νεότητας και τουρισμού της Ρωσίας.

Η μοιραία ελεύθερη κατάδυση

Στις 2 Αυγούστου του 2015, η Ναταλία και μερικούς φίλους της βρέθηκαν στην Ίμπιζα, το πολυτελές ισπανικό τουριστικό θέρετρο. Όλοι μαζί με μια βάρκα έφτασαν ανοιχτά του νησιού Φορμεντέρα. Σύμφωνα με τα όσα είχαν γίνει γνωστά τότε, αφού διασκέδαζαν η Ναταλία θα παρέδιδε σε κάποιους από τους φίλους της μαθήματα ελεύθερης κατάδυσης.

Τίποτα δεν προμήνυε την τραγωδία που θα ακολουθούσε. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα συμβεί. Δεν επιχειρούσε για κάποιο νέο ρεκόρ, ούτε θα έκανε κάτι που δεν είχε κάνει ποτέ πριν στο παρελθόν.

Όπως είπαν όσοι ήταν παρόντες η Ναταλία Μολτσανόβα, βούτηξε με σκοπό να φτάσει τα 35 μέτρα. Μεγάλο βάθος αλλά η ίδια είχε βουτήξει πάμπολλες φορές σε βάθη διπλάσια και τριπλάσια από αυτά. Οι καιρικές συνθήκες ήταν άψογες. Ένα συνηθισμένο αυγουσιάστικο πρωινό στη Μεσόγειο.

Η Μολτσανόβα βούτηξε και όλοι περίμεναν πως μετά από λίγα λεπτά θα έβγαινε και πάλι στην επιφάνεια. Αυτό όμως δεν έγινε. Κανείς δεν γνωρίζει τι έγινε. Κανείς δεν θα μπορέσει να δώσει ποτέ απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που προκύπτουν.

Ο γιος και οι φίλοι της ειδοποίησαν την ισπανική ακτοφυλακή. Οι έρευνες ξεκίνησαν άμεσα και χρησιμοποιήθηκε ακόμα και υποβρύχιο ρομπότ. Μάταια. Το σώμα της ουδέποτε βρέθηκε. Στις 5 Αυγούστου ανακοινώθηκε πως θεωρείται νεκρή.

«Φαίνεται ότι θα μείνει στη θάλασσα. Νομίζω θα της άρεσε αυτό το τέλος», ήταν τα λόγια του Αλεξεϊ Μολτσάνοβ, του αγαπημένου της γιου, όταν όλα πλέον είχαν τελειώσει.

Πηγή