Η Βρετανία περιμένει «πράσινο φως» από τις ΗΠΑ για τη χρήση Storm Shadow εντός ρωσικού εδάφους

Η κυβέρνηση της Βρετανίας ζήτησε από τις ΗΠΑ πριν από ένα μήνα άδεια για την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow εντός της Ρωσίας, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη θετική απάντηση, ανέφεραν οι Times  επικαλούμενοι κυβερνητικές πηγές που δεν κατονομάζονται.

Η Ουκρανία ζητά εδώ και καιρό από τους δυτικούς εταίρους της την άδεια να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, όπως τον Storm Shadow ή τους Αμερικανικούς ATAMCS, εντός της Ρωσίας.

Μέχρι στιγμής, οι δυτικές χώρες δεν έχουν υποχωρήσει στο θέμα, ακόμη και όταν το Κίεβο ξεκίνησε μια εισβολή στη Ρωσία, στην περιφέρεια του Κουρσκ.

Μια πηγή της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε στους Times ότι το αίτημα έχει ουσιαστικά «κολλήσει στο σύστημα (των ΗΠΑ)», ενώ μια άλλη το αποκάλεσε «διαδικασία ρουτίνας των ΗΠΑ». Μια τρίτη πηγή δήλωσε ότι η συζήτηση με τους συμμάχους σχετικά με τη χρήση του Storm Shadow συνεχίζεται.

Σύμφωνα με μία από τις πηγές, το Λονδίνο δεν κατηγορεί την Ουάσινγκτον για την καθυστέρηση και θεωρεί ότι αποτελεί αναμενόμενο μέρος μιας διαδικασίας αλλαγής πολιτικής.

Η Kyiv Independent δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς.

Το ρεπορτάζ των Times δεν διευκρινίζει γιατί η χρήση του Storm Shadow, ενός πυραύλου που αναπτύχθηκε από κοινού από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία με βεληνεκές 250 χιλιομέτρων (150 μίλια), εξαρτάται από την έγκριση της Ουάσινγκτον.

Ο Μάθιου Πάλμερ, επιτετραμμένος των ΗΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο, αρνήθηκε στο Times Radio ότι η κυβέρνησή του θα έχει λόγο στο θέμα.

Προηγούμενες αναφορές των μέσων ενημέρωσης δείχνουν, ωστόσο, ότι η άδεια δεν εξαρτάται αποκλειστικά από το Λονδίνο. Βρετανικές επίσημες πηγές δήλωσαν στην Telegraph τον Ιούλιο ότι ένα τέτοιο βήμα θα απαιτούσε συμφωνία μεταξύ τριών χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αν και οι πηγές δεν κατονόμασαν τις άλλες δύο χώρες, η Γαλλία είναι μια πιθανή, καθώς παράγει τις δικές της παραλλαγές του Storm Shadow – τους SCALP – οι οποίοι έχουν επίσης παρασχεθεί στην Ουκρανία.

Όπως και οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο επέτρεψε επίσης στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει βρετανικά όπλα κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Κουρσκ, με εξαίρεση τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Σύμφωνα με το Κίεβο, ο περιορισμός των χτυπημάτων βαθιά μέσα στη Ρωσία ήταν ένα από τα κίνητρα πίσω από την επιχείρηση Κουρσκ.

«Εάν η Ουκρανία μπορούσε να χτυπήσει τα εχθρικά στρατεύματα στο έδαφός τους, από όπου απειλούν την Ουκρανία, τότε η Ουκρανία θα ήταν σε πολύ καλύτερη θέση να προστατευθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Heorhii Tykhyi στις 13 Αυγούστου.

Πηγή