Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας
Οι επιστήμονες πιστεύουν εδώ και χρόνια ότι ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής βλάπτει σοβαρά τον εγκέφαλο. Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Διεθνές Συνέδριο της Ένωσης για το Αλτσχάιμερ όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 33%.
Η αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι γνωστό ότι προκαλεί διαβήτη, αλλά η σχέση της ζάχαρης με την άνοια παραμένει ασαφής.
Τόσο στη νόσο Αλτσχάιμερ όσο και στον διαβήτη εμπλέκονται αλλαγές στον μεταβολισμό της γλυκόζης και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι μεταβολές στους εγκεφάλους των πασχόντων θα μπορούσαν να προκληθούν από την περίσσεια γλυκόζης, ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του διαβήτη.
«Η υπερβολική ζάχαρη συνδέεται με τον διαβήτη τύπου 2 και η προηγούμενη έρευνα μας έχει αναγνωρίσει τον διαβήτη τύπου 2 ως παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη άνοιας. Η παρούσα μελέτη υποστηρίζει αυτά τα στοιχεία, υποδεικνύοντας ότι η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του Αλτσχάιμερ, και ότι όλες οι μορφές ζάχαρης – από τον χυμό φρούτων έως τη λεμονάδα – έχουν την ίδια επίδραση».