Ηχηρά μηνύματα εξέπεμψε η επίσκεψη του Ζελένσκι στην Αθήνα


Η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό σας από την πρώτη στιγμή και θα συνεχίσει να το κάνει για όσο απαιτηθεί, είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Ουκρανό Πρόεδρο που έφτασε στη χώρα μας υπό άκρα μυστικότητα και τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια.

«Γιατί και η δική μας χώρα αντιμετώπισε κατά καιρούς στο παρελθόν εκδηλώσεις ενός ανιστόρητου αναθεωρητισμού και ενός επιθετικού αυταρχισμού. Είμαστε, λοιπόν, επί της αρχής αντίθετοι σε κάθε παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και σε κάθε παράνομο κατοχικό τετελεσμένο. Κάτι ανάλογο, άλλωστε, αιμορραγεί δυστυχώς ακόμα στην Κύπρο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θέλουμε την Ειρήνη. Ευχαριστώ για την πρόσκληση, ζήτω η Ουκρανία», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Καταδικάζουμε απερίφραστα τα εγκληματα πολέμου, τόνισε ο πρωθυπουργός ο οποίος υπογράμμισε πως η Ελλάδα στηρίζει την Ουκρανία στην προοπτική ένταξής της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ αλλά για την ανοικοδόμησή της με έμφαση την Οδησσό.

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα και στον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα, την ώρα που ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρας Φρέντι Μπελέρης παραμένει προφυλακισμένος. 20 χρόνια μετά τη διακήρυξη της Θεσσαλονίκης η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών βαλκανίων και τονίζει:

«Είναι μια διαδρομή η οποία αναπόφευκτα περνά μέσα από την προσαρμογή στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ασφαλώς του κράτους δικαίου».

Οι 11 ηγέτες των βαλκανικών χωρών που συμμετείχαν στο δείπνο, συνυπέγραψαν τη Διακήρυξη των Αθηνών στην οποία δηλώνουν την ακλόνητη υποστήριξή τους στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων της.

Η διακήρυξη μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η Ουκρανία και η Μολδαβία είναι σημαντικό να αγκαλιαστούν ως πλήρη μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας και πως δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία για εγκλήματα πολέμου και άλλες θηριωδίες.



Πηγή