IEA: Η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αυξάνεται πιο γρήγορα σε σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές


Η παγκόσμια ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με την ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας, εντείνοντας τη χρήση των ορυκτών καυσίμων και κυρίως του άνθρακα, που αποτελούν βασικές αιτίες για την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη, όπως προειδοποίησε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Με την οικονομική ανάκαμψη, η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αναμένεται να αυξηθεί 5% το 2021, μια αύξηση της οποίας περίπου το ήμισυ θα καλυφθεί από ορυκτά καύσιμα, κυρίως άνθρακα, που μπορεί να οδηγήσει «τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ το 2022», σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του Οργανισμού για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην Ασία –κυρίως την Κίνα και την Ινδία– αντιστοιχεί το μεγαλύτερο ποσοστό της ζήτησης για ρεύμα, που αναμένεται να ανακάμψει 5% φέτος και 4% την επόμενη χρονιά, αφού μειώθηκε κατά 1% το 2020 λόγω της πανδημίας.

Το ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, κατά περίπου 8% το 2021 και 6% το 2022, εκτίμησε ο IEA με βάση τις μεγάλες οικονομικές τάσεις και τους διαθέσιμους εθνικούς δείκτες.

Ωστόσο οι ανανεώσιμες πηγές θα καλύψουν μόνο το ήμισυ της πρόσθετης ζήτησης που ανακοινώθηκε. Το 45% περίπου θα καλυφθεί από ορυκτά καύσιμα (40% το 2022), το υπόλοιπο από την πυρηνική ενέργεια.

Το αποτέλεσμα: οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας, αφού μειώθηκαν κατά τα δύο περασμένα έτη, αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,5% το 2021 και 2,5% το 2022, φθάνοντας σε επίπεδο ρεκόρ.

«Η ανανεώσιμη ενέργεια αυξάνεται εντυπωσιακά σε πολλές περιοχές του κόσμου, αλλά ακόμα δεν έχει φθάσει στο σημείο που απαιτείται για να μας θέσει σε πορεία επίτευξης καθαρών μηδενικών εκπομπών ως τα μέσα του αιώνα», δήλωσε ο Κεϊσούκε Σανταμόρι, διευθυντής στο τμήμα για τις αγορές ενέργειας. «Καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν, βλέπουμε άλμα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργεια από ορυκτά καύσιμα. Για να στραφούμε σε μια βιώσιμη πορεία, χρειάζεται να αυξήσουμε μαζικά τις επενδύσεις σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας –κυρίως ανανεώσιμες και την ενεργειακή απόδοση».



Πηγή