Ημικρανίες: Αποδεδειγμένες μέθοδοι για να τις αποτρέψετε
Οι ημικρανίες είναι επαναλαμβανόμενες “επιθέσεις” μετρίων έως σοβαρών πονοκεφάλων.
Ο πόνος στις ημικρανίες είναι τόσο οξύς, ώστε ο ασθενής αισθάνεται να “πάλλεται” εσωτερικά το κεφάλι του και κατά κανόνα αυτό συμβαίνει στην μία πλευρά του κεφαλιού. Κατά τη διάρκεια μιας ημικρανίας, το άτομο είναι πολύ ευαίσθητο στο φως και τον ήχο, ενώ μπορεί επίσης να έχει ναυτία και εμετό.
Οι ημικρανίες είναι τρεις φορές πιο συχνές στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να βιώσουν τόσο δυνατούς πόνους, ώστε ο πονοκέφλος να συνοδεύεται από αύρα και να βλέπουν “φώτα που αναβοσβήνουν”, ή “γραμμές ζιγκ-ζαγκ”, ή να χάνουν προσωρινά την όρασή τους.
Πολλά πράγματα μπορεί να προκαλέσουν ημικρανίες. Αυτά περιλαμβάνουν:
Οι γιατροί πίστευαν παλιότερα ότι οι ημικρανίες συνδέονται με το άνοιγμα και την στένωση των αιμοφόρων αγγείων στο κεφάλι. Τώρα πιστεύουν ότι η βασική αιτία σχετίζεται με τα γονίδια που ελέγχουν τη δραστηριότητα ορισμένων κυττάρων του εγκεφάλου. Υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των ημικρανιών, ή στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Για πολλούς ανθρώπους, όμως, υπάρχουν και πιο απλές θεραπείες για την ανακούφιση τις ημικρανίες. Δείτε μερικές από αυτές:
Μειώστε τη συχνότητα και ποσότητα των φαρμάκων
Υπάρχει μια κατάσταση πονοκεφάλων που είναι γνωστοί ως “rebound headaches”. Αυτό συμβαίνει όταν παίρνετε πάρα πολλά φάρμακα κατά της ημικρανίας, τα οποία καταλήγουν να επιδεινώνουν το πρόβλημα, αντί να το μειώνουν. Κύριοι ένοχοι είναι τα απλά φάρμακα για τον πόνο που δεν χρειάζονται ιατρική συνταγή, ειδικά εκείνα που περιέχουν καφεΐνη, ή πολλαπλά συστατικά. Γενικά, η συχνή κατανάλωση φαρμάκων είναι ένας αρνητικός παράγοντας τρόπου ζωής, που φέρνει βραχυπρόθεσμη ανακούφιση, μεν, αλλά μακροπρόθεσμη επιδείνωση, δε, στον πονοκέφαλο και τις ημικρανίες. Εάν παίρνετε φάρμακα για τους πονοκεφάλους πάνω από δύο φορές την εβδομάδα, προσπαθήστε να τα μειώσετε. Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τη σωστή θεραπευτική αγωγή για εσάς.
Καταγράψτε κάθε πιθανή αιτία για τις ημικρανίες σας
Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ποια είναι εκείνα τα ερεθίσματα που τους προκαλούν ημικρανίες. Κρατήστε ένα είδος “ημερολογίου”, όπου θα καταγράφετε τι ακριβώς φάγατε και τι ακριβώς κάνατε ακριβώς πριν σας πιάσει μια ημικρανία. Μετά από λίγο καιρό μπορεί να αναγνωρίσετε εκείνες τις αιτίες που σας προκαλούν πρόβλημα. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι επηρεάζονται από τις αλλαγές του καιρού και κυρίως της υγρασίας στην ατμόσφαιρα. Άλλοι επηρεάζονται από κάποιες τροφές, όπως η σοκολάτα, το τυρί, το κρασί και το αβοκάντο!
Στρες και άγχος
Έχει αποδειχτεί σε πολλές περιπτώσεις, ότι οι άνθρωποι που γενικά υποφέρουν από ημικρανίες, έχουν σαφή μείωση των περιστατικών έξαρσης κατά την περίοδο που βρίσκονται σε διακοπές (και ταυτόχρονα αποφεύγουν όσα ξέρουν ότι τους προκαλούν πρόβλημα, όπως αναφέραμε παραπάνω). Αυτό συμβαίνει, επειδή οι ημικρανίες συνδέονται με τα επίπεδα στρες και άγχους στο άτομο. Όταν είστε σε διακοπές, το στρες μειώνεται πολύ και αυτό μειώνει και τις εξάρσεις ημικρανίας. Σε γενικές γραμμές, προσπαθήστε να μειώσετε το στρες στην καθημερινότητά σας. Κάντε διαλογισμό, ασκήσεις γιόγκα και γενικά να ασκείστε 30 λεπτά, τρεις φορές την εβδομάδα. Θα σας βοηθήσει να μειώσετε το στρες.
Ημικρανίες και σταθερή ρουτίνα
Αν δεν κοιμάστε καλά, τότε θα έχετε και περισσότερους πονοκεφάλους. Δεν είναι κατ’ ανάγκην ότι είστε κοιμάται πάρα πολύ, ή πολύ λίγο. Είναι οι αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου που δημιουργούν πρόβλημα. Πρέπει να κοιμάστε 7-8 ώρες κάθε βράδυ. Αλλά πρέπει να κοιμάστε και σε σταθερό ωράριο κάθε μέρα. Να πέφτετε για ύπνο και να ξυπνάτε παρόμοιες ώρες δηλαδή. Αν συνήθως ξυπνάτε στις 7, το να το “τραβάτε” μέχρι τις 10 τα Σάββατα, θα μπορούσε να σας καταστρέψει το Σαββατοκύριακο. Επίσης, μπορεί να έχετε πονοκέφαλο, αν δεν πάρετε την “δόση καφεΐνης” σας με τον πρωινό καφέ, όπως ακριβώς έχει συνηθίσει ο οργανισμός σας τις καθημερινές. Είναι εξίσου σημαντικό να τρώτε κανονικά γεύματα την ίδια ώρα κάθε μέρα. Όταν παραλείπετε γεύματα, κάνετε απότομες δίαιτες, ή περνάνε ώρες χωρίς να τρώτε τίποτα, μπορεί να έχετε περισσότερες ημικρανίες.
Πηγαίνετε στον οδοντίατρο!
Μερικοί πονοκέφαλοι, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων ημικρανιών, πηγάζουν από ένα “καταπονημένο” σαγόνι. Για παράδειγμα, οι κροταφογναθικές αρθρώσεις ενώνουν το σαγόνι με το κρανίο σας. Ασκείτε πίεση σε αυτές, κάθε φορά που τρίζετε τα δόντια σας τη νύχτα, σφίγγεται το σαγόνι σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, ή όταν μασάτε τσίχλα. Αυτές οι ημικρανίες συνήθως εμφανίζονται το πρωί. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορείτε να κάνετε ορισμένες απλές κινήσεις ανακούφισης, όπως το να τρώτε με μικρότερες μπουκιές και να πιπιλάτε κάποια καραμέλα, αντί να μασάτε τσίχλες. Ο ύπνος είναι ένα διαφορετικό θέμα. Εκεί, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε μια επίσκεψη στον οδοντίατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας συστήσει να φοράτε ένα ειδικό σκεύασμα στο στόμα, το οποίο θα σας εμποδίζει να τρίζετε τα δόντια σας ασυναίσθητα.
Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia με πληροφορίες από τα http://www.webmd.com και https://www.nlm.nih.gov
iatropedia.gr