Ιός του Δυτικού Νείλου: Τι λένε οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ για τον διπλασιασμό θανάτων και κρουσμάτων
Απότομη αύξηση παρουσίασαν αυτήν την εβδομάδα οι θάνατοι, αλλά και τα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Δείτε τι λένε οι επιστήμονες…
Μέσα στην τελευταία εβδομάδα, τόσο οι θάνατοι όσο και οι άνθρωποι που νόσησαν από τον Ιό του Δυτικού Νείλου, σχεδόν διπλασιάστηκαν σε αριθμό, σύμφωνα με το επίσημο σύστημα καταγραφής του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας – ΕΟΔΥ, (πρ.ΚΕΕΛΠΝΟ).
Συγκεκριμένα, από τις αρχές Μαϊου και μέχρι τις 14 Αυγούστου 6 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο και νόσησαν ακόμα 49, ενώ από μόνο από τις 14/8 και έως τις 22/8 σημειώθηκαν 4 θάνατοι και 47 νέα κρούσματα. Και οι 10 άνθρωποι που έχασαν συνολικά τη ζωή τους από εγκεφαλίτιδα (επιπλοκή που προκαλεί ο ιός) ήταν άνω των 60 ετών.
ΕΟΔΥ: “Βρισκόμαστε στο “πικ” της έξαρσης των κρουσμάτων της νόσου του Δυτικού Νείλου”
Αυτό υποστηρίζει μιλώντας στο iatropedia.gr, η κα. Δανάη Περβανίδου, γιατρός και υπεύθυνη του Γραφείου Νοσημάτων που μεταδίδονται με διαβιβαστές του ΕΟΔΥ.
“Το σημαντικό είναι ότι τώρα είμαστε στην κορύφωση. Όπως κάθε χρόνο, η πορεία της εποχικής έξαρσης συνήθως έχει την κορύφωσή της αυτές τις εβδομάδες. Αν δείτε τις επιδημικές καμπύλες και των προηγούμενων χρόνων, μέσα στον Αύγουστο έχουμε το “πικ” της εποχικής έξαρσης. Βλέπουμε πράγματι μία αρκετά μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και περιμένουμε να δούμε αν θα συνεχιστεί ή εάν θα είμαστε σε ένα “πλατό”. Αυτό δεν μπορούμε να το κρίνουμε ακόμα και να το αξιολογήσουμε”, αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστήμονας του ΕΟΔΥ.
Από τα συνολικά ενενήντα 96 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, τα 59 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση, ενώ 37 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα) και δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.
‘Οσο για τους θανάτους, ήταν αναμενόμενοι, υποστηρίζει η κα. Περβανίδου, καθώς είναι μεγάλος ο αριθμός των κρουσμάτων οπότε κάποιοι ασθενείς με επιβαρυμένη υγεία, δυστυχώς, θα καταλήξουν. ‘Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά:
“Αν προσέξατε είχαμε μεγάλη αύξηση όλο αυτό το διάστημα στο συνολικό αριθμό των κρουσμάτων. Άρα συνεπάγεται ότι ένα ποσοστό -μικρό ποσοστό- θα καταλήξει. Σε κάποια άτομα που είναι επιβαρυμένα και έχουν εγκεφαλίτιδα έχει ένα ποσοστό θνητότητας η νόσος. Δεν είναι κάτι μη αναμενόμενο. Κάποιοι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα, δυστυχώς θα καταλήξουν με εγκεφαλίτιδα”, τονίζει.
Δανάη Περβανίδου: “Ο ιός είναι απρόβλεπτος – Συνεχίζονται οι ψεκασμοί στις προσβληθείσες περιοχές”
Παρ’ ότι η περσινή χρόνια ήταν ιδιαίτερα δύσκολη με πολλά περισσότερα περιστατικά -τόσο στη χώρα μας όσο και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης- φέτος ο ιός έχει μεγαλύτερη διασπορά, δηλαδή εντοπίζεται σε περισσότερες περιοχές, υποστηρίζει η ειδική επιστήμονας του ΕΟΔΥ για τις νόσους που μεταδίδονται από διαβιβαστές:
“Φέτος ξεκινήσαμε αργότερα να καταγράφουμε κρούσματα, αλλά έχουμε αρκετά καλή διασπορά, δηλαδή έχουμε πιάσει αρκετές Περιφέρειες και Δήμους με περιστατικά, ιδιαίτερα αυτές τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Γίνονται αεροψεκασμοί και ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού, ιδιαίτερα στις περιοχές που καταγράφονται περιστατικά και εντατικοποιούνται πολύ περισσότερο τα έργα καταπολέμησης των κουνουπιών», λέει η κα. Περβανίδου.
Στην Αττική, η νόσος περιορίζεται στην Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχουν κρούσματα εντός του αστικού ιστού όπως είχε συμβεί πέρυσι. Στο σύνολο του Ελλαδικού χώρου η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι ευρύτερες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είναι οι περιοχές με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση από μολυσμένα κουνούπια.
Όπως τονίζει η ειδική επιστήμονας του ΕΟΔΥ: “Ο ιός είναι απρόβλεπτος, κι η επιδημιολογία του είναι σύνθετη. ‘Ετσι, έχουμε παρατηρήσει ότι ορισμένες φορές μπορεί να κάνει -ας το πούμε- κάποιους κύκλους ο ιός ανά κάποια χρόνια σε κάποιες περιοχές. ‘Εχει να κάνει με διάφορους παράγοντες, ακόμη και με ανοσία των τοπικών πληθυσμών των πτηνών όπου αναπτύσσεται, αλλά και με άλλους παράγοντες. Οπότε δεν μπορούμε να προβλέψουμε πως θα εξελιχθεί”.
ΕΟΔΥ: “Σημαντική η τήρηση των μέτρων προστασίας από τα κουνούπια”
Την περσινή χρονιά το τελευταίο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου εντοπίστηκε στη Γαλλία στα μέσα Νοεμβρίου. Οπότε ο ΕΟΔΥ συστήνει να είμαστε σε επαγρύπνηση και να μην εφησυχάζουμε, τηρώντας σχολαστικά τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια.
“Δεν συστήνουμε κάτι παραπάνω από αυτά τα μέτρα που έχουμε συστήσει. Κάθε καλοκαίρι θα πρέπει πλέον να αναμένουμε περιστατικά, ο ιός το έχουμε πει έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας, οπότε χρειάζεται, η όσο το δυνατόν πιο καλή τήρηση των μέτρων προστασίας από τα κουνούπια. Ιδιαίτερη προσοχή στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ή στα άτομα με προβλήματα υγείας, δηλαδή στις ομάδες υψηλού κινδύνου για πιο σοβαρή νόσηση”, καταλήγει η γιατρός του ΕΟΔΥ κα. Περβανίδου.