ΙΟΒΕ: Τυχόν παρεκκλίσεις στην οικονομική πολιτική θα αλλάξουν το θετικό κλίμα

Μήνυμα στην κυβέρνηση να μην παρεκκλίνει του προγράμματός της για την οικονομική πολιτική έστειλε χθες το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) μέσα από την τακτική μηνιαία έρευνα οικονομικής συγκυρίας.

Ας σημειωθεί δε ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε ελαφρώς τον Ιανουάριο του 2020, καθώς από τις 109,4 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2019 διαμορφώθηκε τον προηγούμενο μήνα στις 108,4 μονάδες.

«Συνολικά, η διατήρηση του οικονομικού κλίματος σε θετικό πρόσημο, και μάλιστα μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου αυξάνεται η αβεβαιότητα, προϋποθέτει σαφήνεια και προσήλωση της οικονομικής πολιτικής προς την ενίσχυση της εργασίας, της επιχειρηματικότητας και συνολικά της παραγωγικής βάσης.

Αλλιώς η τρέχουσα θετική εικόνα των προσδοκιών και η επιτάχυνση της μεγέθυνσης της οικονομίας μπορεί να αποδειχθούν προσωρινές», επισημαίνει το ΙΟΒΕ.

Σε άλλο σημείο, μάλιστα, αναφερόμενο στις επενδύσεις υποστηρίζει: «Σχετικά με την επενδυτική δραστηριότητα, η αναθέρμανσή της, ώστε να αυξηθεί συστηματικά στο επόμενο διάστημα από τα σημερινά πολύ χαμηλά επίπεδα, θα εξαρτηθεί από σειρά εξελίξεων όπως η μείωση των επιτοκίων και η βελτίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης, η πιστωτική επέκταση που σχετίζεται και με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, η υλοποίηση του νόμου βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, κυρίως μέσω δευτερεύουσας νομοθεσίας και άρσης υπερβολικών διοικητικών ρυθμίσεων, και τέλος η επίδραση φορολογικών ή ασφαλιστικών ελαφρύνσεων».

Στους επιμέρους κλάδους, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο του 2020 ως εξής:

• Βιομηχανία: αυξήθηκε στις 105,8 μονάδες από τον Δεκέμβριο του 2019. Το παραπάνω συνάδει και με τα αποτελέσματα του δείκτη υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση (δείκτης PMI) που καταρτίζει η IHS Markit. O δείκτης έκλεισε στις 54,4 μονάδες τον Ιανουάριο από 53,9 μονάδες τον Δεκέμβριο.

Εξαιρετικά θετικά στοιχεία είναι η αύξηση των παραγγελιών από το εξωτερικό και η προσθήκη νέων πελατών. Αποτέλεσμα; Ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης επιταχύνθηκε και ήταν ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας (από τον Μάιο του 1999), λόγω των αυξημένων απαιτήσεων παραγωγής και των επενδύσεων.

• Κατασκευές: στις 87 μονάδες από 90 τον Δεκέμβριο.

• Λιανεμπόριο: στις 119,3 μονάδες από 117 τον Δεκέμβριο.

• Υπηρεσίες: στις 103,1 μονάδες από 107,9 τον Δεκέμβριο.

Μικρή επιδείνωση παρουσίασε και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, στις -10 μονάδες από -6,2 μονάδες τον Δεκέμβριο (σ.σ. το αρνητικό πρόσημο σημαίνει ότι εξακολουθούν να υπερισχύουν οι απαισιόδοξες γνώμες), η οποία αποδίδεται πιθανόν στις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. 

kathimerini.gr