ΗΠΑ – Μεσανατολικό: Η Ουάσινγκτον χαιρετίζει τη συμφωνία Ισραηλινών και Παλαιστινίων στην Άκαμπα
«Αναγνωρίζουμε ότι αυτή η συνάντηση ήταν ένα σημείο εκκίνησης και ότι υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει τις επόμενες εβδομάδες και μήνες για να οικοδομηθεί ένα σταθερό μέλλον γεμάτο ευημερία τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους», τόνισε ο Σάλιβαν για τη συνάντηση στην Άκαμπα.
«Η εφαρμογή θα είναι κρίσιμη», ανέφερε.
Σημειώνεται πως την Κυριακή, Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί συναντήθηκαν στην πόλη Άκαμπα της Ιορδανίας για να συζητήσουν την αποκατάσταση της ηρεμίας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη έπειτα από την αιματηρή βία που επικράτησε τις τελευταίες ημέρες.
Η κρατική τηλεόραση της Ιορδανίας μετέδωσε συγκεκριμένα: «Σύσκεψη ξεκίνησε στην Άκαμπα, η πρώτη αυτού του είδους εδώ και χρόνια, ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς με την συμμετοχή περιφερειακών και διεθνών παραγόντων για να συζητηθεί η κατάσταση στα Παλαιστινιακά Εδάφη».
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στην σύσκεψη συμμετέχουν ο αρχηγός των παλαιστινιακών υπηρεσιών Πληροφοριών Μάζεντ Φάραζ, ο αρχηγός των υπηρεσιών Εσωτερικής Ασφαλείας του Ισραήλ (Σιν Μπετ) Ρόνεν Μπαρ, ο συντονιστής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ για την Μέση Ανατολή Μπρετ ΜακΓκέρκ, καθώς και ιορδανοί και αιγύπτιοι αξιωματούχοι.
Στόχος των συνομιλιών ήταν η «ενίσχυση της εμπιστοσύνης» ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους και η οικοδόμηση μέτρων αποκατάστασης της ηρεμίας, σύμφωνα με ιορδανό αξιωματούχο.
«Αυτή η σύσκεψη αποτελεί την αναγκαία κίνηση σε μία προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους για τον τερματισμό της κλιμάκωσης της βίας», πρόσθεσε.
Οι συνομιλίες εντάσσονται στο πλαίσιο στης ενίσχυσης των προσπαθειών για τον τερματισμό των μονομερών μέτρων του Ισραήλ και την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει περισσότερη βία, είπε ο μη κατονομαζόμενος ιορδανός αξιωματούχος.
«Η απόφαση για την συμμετοχή στην σύσκεψη της Άκαμπα, παρά την οδύνη και τις σφαγές που υφίσταται ο παλαιστινιακός λαός, προέρχεται από την βούληση να τεθεί τέλος στην αιματοχυσία», ανακοίνωσε μέσω του Twitter η Φάταχ, το κόμμα του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ενώ οι υπόλοιπες παλαιστινιακές παρατάξεις καταδίκασαν την συμμετοχή της Παλαιστινιακής Αρχής.
Κλιμάκωση της βίας
Η Χαμάς καταδίκασε σε ανακοίνωσή της την συμμετοχή της Παλαιστινιακής Αρχής, θεωρώντας ότι «η συνάντηση με τους σιωνιστές συνιστά διάρρηξη της παλαιστινιακής εθνικής συναίνεσης, περιφρόνηση του αίματος των μαρτύρων, ανοικτή απόπειρα απόκρυψης των εγκλημάτων της κατοχής και πράσινο φως για την διάπραξη και άλλων βιαιοτήτων κατά του λαού μας, της γης μας και των ιερών τόπων».
Ο ισραηλινός στρατός πληθαίνει εδώ και έναν χρόνο τις επιχειρήσεις στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης – παλαιστινιακού εδάφους που το Ισραήλ κατέχει από το 1967 και τον Πόλεμο των Έξι Ημερών – έδρα ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων.
Την Τετάρτη, οι ισραηλινές δυνάμεις ξεκίνησαν νέα εισβολή στην παλαιά πόλη της Ναμπλούς, σε αναζήτηση, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, υπόπτων για ανάμειξη σε αντι-ισραηλινές επιθέσεις παρελθούσες ή μελλοντικές.
Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, 11 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 80 τραυματίσθηκαν από σφαίρες κατά την διάρκεια της επιδρομής αυτής, της φονικότερης από το 2005, στην Δυτική Όχθη.
Από την αρχή του έτους, η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους έχει κοστίσει την ζωή σε 62 Παλαιστίνιους (ανάμεσά τους μέλη ενόπλων οργανώσεων και πολίτες, μεταξύ τους και ανήλικοι) και σε 6 ισραηλινούς αμάχους (ανάμεσά τους 3 παιδιά) και έναν ισραηλινό αστυνομικό, καθώς και μία Ουκρανή, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση ισραηλινά και παλαιστινιακά στοιχεία.
Η επιδρομή της Τετάρτης πραγματοποιείται δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης του Ισραήλ, της πλέον ακραίας δεξιάς κυβέρνησης της χώρας, αποτελούμενης από οπαδούς της σκληρής γραμμής απέναντι στους Παλαιστινίους.
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πραγματοποίησε τον Ιανουάριο σπάνια συνάντηση με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’, ο οποίος επέμεινε «στην ανάγκη διατήρησης της ηρεμίας και τερματισμού κάθε πράξης βίας», σύμφωνα με ανακοίνωση του παλατιού στο Αμμάν.