ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις βάζουν στο στόχαστρο την πολεμική μηχανή της Ρωσίας – Η αντίδραση του Κρεμλίνου
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα υπογράψει σήμερα διάταγμα με το οποίο η Ουάσινγκτον θα μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις εναντίον χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων που βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.
Το διάταγμα αυτό, το οποίο εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν την παράκαμψη των κυρώσεων, δίνει επίσης στην Ουάσινγκτον τη δυνατότητα να απαγορεύει τις εισαγωγές προϊόντων τα οποία παράγονται σε τρίτες χώρες αλλά παρασκευάζονται από ρωσικές πρώτες ύλες, όπως για παράδειγμα τα διαμάντια, εξήγησε η Γέλεν.
«Σήμερα λαμβάνουμε μέτρα για να χρησιμοποιήσουμε νέα και ισχυρά εργαλεία κατά της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας», σχολίασε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών.
«Και δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα νέα εργαλεία για να λάβουμε αποφασιστικά και χειρουργικά μέτρα εναντίον χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων που διευκολύνουν τη χρηματοδότηση της ρωσικής πολεμικής μηχανής», πρόσθεσε.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, περιλαμβανομένης της ΕΕ και της Βρετανίας, έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και έκτοτε δεν έχουν σταματήσει να αυξάνουν την πίεση στη Μόσχα, στοχοθετώντας τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τον ρωσικό χρηματοοικονομικό τομέα και δεκάδες ολιγάρχες.
Η Ουάσινγκτον έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τις εταιρείες να μην παρακάμπτουν τις αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας και έχει στοχοθετήσει εταιρείες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Τουρκία και αλλού, τις οποίες κατηγόρησε ότι βοήθησαν τη Μόσχα να αποφύγει τις κυρώσεις.
Η Μόσχα εξακολουθεί να πουλά υδρογονάνθρακες, κυρίως στην Κίνα και την Ινδία, και, σύμφωνα με ειδικούς, έχει δημιουργήσει αποτελεσματικούς μηχανισμούς για να παρακάμπτει με επιτυχία το πλαφόν που έχει θέσει η Δύση στις πωλήσεις του πετρελαίου της.
Εξάλλου η Ουάσινγκτον εκτιμά πως η Μόσχα έχει ενισχύσει τη στρατιωτική της συνεργασία με το Ιράν, το οποίο της παρέχει drones, αλλά και με τη Βόρεια Κορέα.
Οι διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ μπορεί να διακοπούν
Η Ρωσία μπορεί να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ αν η Ουάσινγκτον κατάσχει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Οι ΗΠΑ «δεν πρέπει να ενεργήσουν με την ψευδαίσθηση… ότι η Ρωσία σφίγγει και με τα δύο χέρια τις διπλωματικές σχέσεις με εκείνη τη χώρα», είπε ο Ριαμπκόφ.
Ο Ριαμπκόφ είπε πως η Ρωσία δεν θα είναι εκείνη που θα ξεκινήσει μια διακοπή των διπλωματικών σχέσεων, όμως μια ρήξη μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες.
«Το έναυσμα μπορεί να είναι η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση, πολλά άλλα πράγματα. Δεν θα έμπαινα σε αρνητικές προβλέψεις εδώ», είπε, προσθέτοντας πως η Μόσχα είναι «έτοιμη για κάθε σενάριο».
Ορισμένοι πολιτικοί στη Δύση καλούν να δοθούν στην Ουκρανία παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 300 δισεκ. δολαρίων ώστε να τη βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο οικονομίας της.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους πως οποιαδήποτε κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και πως η Ρωσία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στα δικαστήρια και με άλλα μέσα αν συμβεί κάτι τέτοιο.
Είπε πως η Ρωσία «δεν θα αφήσει ποτέ σε ησυχία» οποιαδήποτε χώρα κατάσχει περιουσιακά στοιχεία της και πως, σε ένα τέτοιο σενάριο, θα εξετάσει ποια δυτικά περιουσιακά στοιχεία μπορεί να κατάσχει σε αντίποινα.