ΗΠΑ: Πως «είδαν» την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν


Ικανοποίηση και ανακούφιση επικρατεί στις ΗΠΑ μετά τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη και του κ. Ερντογάν.

Ικανοποίηση μεν γιατί όλα πήγαν καλά, ανακούφιση δε, καθώς υπήρχε ένα μικρό άγχος λόγω του «απρόβλεπτου» χαρακτήρα του Τούρκου προέδρου, και του ενδεχόμενου να γινόταν κάποιο «στραβοπάτημα» και «τιναζόταν στον αέρα» όλη αυτή η πρόοδος που έχει γίνει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όλο το προηγούμενο διάστημα.

Οι ΗΠΑ είναι ικανοποιημένες και για έναν ακόμη λόγο, καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται δύο πόλεμοι, και το τελευταίο πράγμα που ήθελαν ήταν να υπήρχε μία ακόμη πηγή αποσταθεροποίησης στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο δεν υπάρχουν αυταπάτες αναφορικά με τις σχέσεις των δύο χωρών και τις διαφορές τους, αλλά επιθυμούν να υπάρχουν ήρεμα νερά, σταθερότητα και ηρεμία στο Αιγαίο.

Ικανοποίηση υπάρχει μεταξύ άλλων και στο ελληνοαμερικανικό λόμπι και στους αναλυτές, γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα, το Αιγαίο στην Ουάσινγκτον ήταν μία λέξη «άγνωστη» και προς αποφυγήν καθώς έφερνε σε δύσκολη θέση τις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται η τροπολογία που είχε καταθέσει ο Κρις Πάπας στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό. Η συγκεκριμένη τροπολογία δεν υπερψηφίστηκε με την αρχική της μορφή και ως έναν βαθμό «παρεξηγήθηκε».

Αναφορικά με την αλλαγή συμπεριφοράς του Ερντογάν ως προς την Ελλάδα, οι ΗΠΑ, φαίνεται πως γνωρίζουν «για τα καλά» τις μεταστροφές του, από την στάση του Τούρκου προέδρου και τις υποσχέσεις του στο θέμα της Σουηδίας.

Από εκεί και πέρα, θεωρούν ότι ασκήθηκε μία πίεση προς την πλευρά του Ερντογάν να καταλάβει ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την σταθερότητα στο Αιγαίο.

Έχουν διάφορους μοχλούς πίεσης στον τούρκο πρόεδρο, που τον «καίνε», μεταξύ αυτών και τα F-16. Υπάρχει στα σκαριά ένα σχέδιο, μία «κατανόηση» μεταξύ του Κογκρέσου και της αμερικανικής κυβέρνησης ότι θα πρέπει να υπάρξει μία διασφάλιση προς την πλευρά της Ελλάδας προκειμένου να μην υπάρχουν γεγονότα που έχουν συμβεί στο παρελθόν.

Και το Κογκρέσο είνα έτοιμο να δώσει τα F-16 με ορισμένους αστερίσκους.

Επίσκεψη του Θεόδωρου Λιβάνου στην Αστόρια για την ενημέρωση για την επιστολική ψήφο

«Ήταν ένα πάγιο αίτημα», όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Υπάρχει ικανοποίηση και την άρση των αυστηρών περιορισμών που υπήρχαν στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία.

Οι ομογενείς δεν ζητούν κάποιο δικαίωμα το οποίο δεν έχουν, αλλά όσοι είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να μπορούν να ψηφίσουν.

Έγιναν δύο συναντήσεις με ομογενείς σε Μανχάταν και Αστόρια και το μήνυμα του υπουργού ήραν να είναι ενωμένοι και να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία.



Πηγή