ΗΠΑ: «Πράσινο φως» για 40 F-35 στην Ελλάδα – Τι προβλέπει η συμφωνία


Ήδη, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση στην Ελλάδα 40 τελευταίας γενιάς υπερσύγχρονα F-35 και παράλληλα να προχωρήσει η αγορά νέων μαχητικών F-16 από την Τουρκία, καθώς και ο εκσυγχρονισμός της παλαιότερης γενιάς αυτού του τύπου μαχητικών που διαθέτει η τουρκική πολεμική αεροπορία.

«Πράσινο φως» για 40 F-35 στην Ελλάδα

Το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών στην Ελλάδα, σύμφωνα με το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, έναντι 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε να εγκρίνει μια πιθανή στρατιωτική πώληση στην κυβέρνηση της Ελλάδας, F-35 Joint Strike Fighter συμβατικής απογείωσης και προσγείωσης (CTOL) και σχετικού εξοπλισμού για εκτιμώμενο κόστος 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια παρέδωσε σήμερα την απαιτούμενη πιστοποίηση ειδοποιώντας το Κογκρέσο για αυτήν την πιθανή πώληση» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Μεταξύ άλλων, η συμφωνία περιλαμβάνει:

– 40 F-35

– 4 φρεγάτες LCS Freedom

– 2 C-130H

– 3 περιπολικά σκάφη Protector

– 60 τεθωρακισμένα οχήματα Bradley.

Παράλληλα με την Τουρκία

Με την επίσημη αυτήν ειδοποίηση μπαίνει ουσιαστικά τέλος σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο που είχε διαρκέσει σχεδόν δύο χρόνια, με φόντο την ενταξιακή πορεία της Σουηδίας αλλά και την απόκτηση νέων μαχητικών από δύο βασικούς συμμάχους της Ουάσιγκτον.

Με δεδομένο ότι μιλάμε για δύο ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους, ο νόμος προβλέπει ότι η Επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής (LOA) θα σταλεί αντιστοίχως στην Αθήνα και στην Άγκυρα αμέσως μετά το πέρας 15 ημερών.

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια αντίδραση στο Κογκρέσο, η κυβέρνηση έχει την ευχέρεια να στείλει την επιστολή νωρίτερα.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή θα πρέπει να θεωρείται επίσημη μετά τον προβλεπόμενο χρόνο, ο οποίος δίνει στους Αμερικανούς νομοθέτες την ευκαιρία να διατυπώσουν ενστάσεις που ενδέχεται να έχουν.

Από εκεί και πέρα, θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις που θα κρατήσουν μερικούς μήνες για την οριστικοποίηση των τεχνικών λεπτομερειών αλλά και των όρων χρηματοδότησης που θα έχει η κάθε συμφωνία.



Πηγή