ΗΠΑ: Στενεύει ο κλοιός για τον εντοπισμό των επιβατών στον «Τιτάνα»
Η πίεση σε τέτοια βάθη είναι εξωπραγματική και μπορεί να συνθλίψει ακόμη και λαμαρίνες.
Στενεύει ο κλοιός
Υπό εξαιρετικά ακραίες συνθήκες βρίσκονται οι επιβάτες του τουριστικού υποβρυχίου, αν ζουν. Προσπαθούν να εξοικονομήσουν αναπνοές και θερμότητα για να κρατηθούν περιμένοντας τη διάσωση.
Οι πρώτοι εχθροί που πρέπει να νικήσουν είναι ο φόβος και η υποθερμία.
«Τεράστια πίεση, απόλυτο σκοτάδι. Όποιος είναι σε ένα τέτοιο υποβρύχιο νιώθει ότι βρίσκεται σε έναν άλλο κόσμο, χωρίς καμία επαφή με τον πραγματικό», λέει ο διευθυντής ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, Δημήτρης Σακελλαρίου.
«Εκεί η θερμοκρασία του νερού είναι το πολύ δέκα βαθμοί. Ίδια θερμοκρασία θα είναι και μέσα στο σκάφος αφού τίποτα πια δε λειτουργεί».
Η μάχη με τον χρόνο δίνεται για το οξυγόνο, που λεπτό με το λεπτό τελειώνει:
«Τα υποβρύχια έχουν συστήματα που ανακυκλώνουν τον αέρα δεσμεύοντας το διοξείδιο που εκπνέουμε. Αν μειωθεί η παροχή του αέρα, μειώνονται τα ποσοστά οξυγόνου στην αναπνοή μας. Αναπνέοντας αέρα με λιγότερο οξυγόνο, παθαίνουμε υποξεία», αναφέρει ο Γιώργος Μοναστήρογλου, εκπαιδευτής καταδύσεων.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, λιγότερες από 20 ώρες διαθέτουν οι επιβάτες του τουριστικού υποβρυχίου για τις τελευταίες τους ανάσες, όμως οι ειδικοί περιγράφουν στο MEGA τη δικλείδα ασφαλείας που σώζει ζωές.
«Αυτά τα υποβρύχια έχουν μια ειδική υποδοχή. Ανεβαίνει μια σωλήνα, κουμπώνει ένα άλλο και τους προμηθεύει αέρα», λέει ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Καταδύσεων, Κωνσταντίνος Νιζαμής.
Το μεγάλο ερώτημα είναι αν υπάρχει τρόπος διάσωσης από τέτοιο βάθος. Αντίστοιχο τέτοιο βαθυσκάφος είναι η «Θέτις» που έχει συμμετάσχει σε πολλές έρευνες στον ελληνικό αλλά και τον διεθνή υποθαλάσσιο χώρο.