ΗΠΑ: Ζευγάρι στη Φλόριντα θα αναγκαστεί να δει το μωρό του να πεθαίνει αφού γεννηθεί
Στη Φλόριντα, ένα ζευγάρι θα αναγκαστεί σε λίγες εβδομάδες να αποχαιρετήσει το νεογέννητο μωρό του λίγο μετά τη γέννα, εξαιτίας του νόμου που απαγορεύει την άμβλωση μετά τις 15 εβδομάδες, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις.
Η Ντέμπορα Ντόρμπερτ είναι μία από τις πολλές γυναίκες που δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση στις απαραίτητες διαδικασίες άμβλωσης, αφού το ανώτατο δικαστήριο ανέτρεψε τα δικαιώματα που παραχωρήθηκαν από την απόφαση-ορόσημο του 1973 Roe v Wade.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, η Ντόρμπερτ και ο σύζυγός της, Λι Ντόρμπερτ, περιμένουν το δεύτερο παιδί τους, το οποίο οι γιατροί τους είπαν ότι έχει διαγνωστεί με μια θανατηφόρα εμβρυϊκή ανωμαλία γνωστή ως σύνδρομο Πότερ. Όμως, είπαν, οι γιατροί δεν μπορούσαν να κάνουν άμβλωση εξαιτίας του νόμου της Φλόριντα που τέθηκε σε ισχύ από το ανώτατο δικαστήριο.
Το σύνδρομο Πότερ είναι μια σπάνια πάθηση που σχετίζεται με την ανάπτυξη του εμβρύου στη μήτρα. Το σύνδρομο είναι αποτέλεσμα μη φυσιολογικής ανάπτυξης και λειτουργίας των νεφρών, η οποία επηρεάζει το πόσο αμνιακό υγρό περιβάλλει το έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Έχει κριθεί ως «διπλή θανατηφόρα διάγνωση», επειδή τα μωρά με δυσλειτουργία των νεφρών δεν μπορούν να αποβάλλουν θανατηφόρες τοξίνες από το σώμα τους και με τη σειρά τους μπορεί να εμφανίσουν νεφρική ανεπάρκεια. Επιπλέον, η απουσία αμνιακού υγρού στη μήτρα προκαλεί τη γέννηση ενός μωρού χωρίς την ικανότητα να αναπνέει.
Σύμφωνα με τον νόμο για τη μείωση της εμβρυϊκής και βρεφικής θνησιμότητας της Φλόριντα, ο οποίος εφαρμόστηκε τον περασμένο Ιούλιο, οι αμβλώσεις απαγορεύονται μετά τις 15 εβδομάδες κύησης, με λίγες εξαιρέσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας που θα επέτρεπε μια μεταγενέστερη έκτρωση «εάν δύο γιατροί πιστοποιήσουν γραπτώς ότι το έμβρυο έχει μια θανατηφόρα εμβρυϊκή ανωμαλία και δεν είναι βιώσιμο».
Τον περασμένο Νοέμβριο, όταν το μωρό του ζευγαριού διαγνώστηκε με το σύνδρομο, ένας ειδικός της μητρικής εμβρυϊκής ιατρικής είπε στους Ντόρμπερτ ότι ορισμένοι γονείς επιλέγουν να συνεχίσουν την εγκυμοσύνη μέχρι τέλους, ενώ άλλοι επιλέγουν να την τερματίσουν μέσω χειρουργικής επέμβασης ή πρόωρου τοκετού.
Τους είπε ακόμα ότι θα συμβουλευόταν τους αρμόδιους του συστήματος υγείας σχετικά με τον νέο νόμο, αναφέρει η Washington Post. Οι Ντόρμπερτ αποφάσισαν τελικά ότι θα ήθελαν να διακόψουν την εγκυμοσύνη όσο πιο νωρίς μπορούσαν, επειδή τα μωρά με το σύνδρομο συχνά πεθαίνουν προτού γεννηθούν ή καταλήγουν να ασφυκτιούν μέσα σε λίγα λεπτά ή ώρες μετά την γέννησή τους.
Η Ντέμπορα θυμήθηκε ότι ο ειδικός είπε ότι ο τερματισμός μπορεί να είναι εφικτός – αλλά όχι μέχρι τις 28 έως τις 32 εβδομάδες.
Στη συνέχεια, αφού ο ειδικός συμβουλεύτηκε τους αρμόδιους του συστήματος υγείας σχετικά με τον νέο νόμο, το ζευγάρι ενημερώθηκε ότι θα έπρεπε να περιμένει για να διακόψει την εγκυμοσύνη μέχρι την 37η εβδομάδα κύησης – ή σχεδόν την πλήρη κύηση.
Παρά το γεγονός ότι ο ειδικός είπε στο ζευγάρι ότι άλλες πολιτείες είχαν λιγότερους περιορισμούς στην πρόσβαση σε αμβλώσεις, οι Ντόρμπερτ είπαν στην Post ότι δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν οικονομικά σε ένα τέτοιο ταξίδι.
Το ζευγάρι, που δεν έμαθε το φύλο του μωρού επειδή τα πόδια του ήταν σταυρωμένα ή ο ομφάλιος λώρος ήταν εμπόδιο σε κάθε σάρωση, τελικά επέλεξε να παρέχει ανακουφιστική φροντίδα στο παιδί του αφότου γεννιόταν.
«Αυτό ήταν πολύ σημαντικό για εμάς, το ότι είχαμε τουλάχιστον τη δυνατότητα να λάβουμε έστω αυτή την απόφαση», είπε ο Λι Ντόρμπερτ στην Washington Post.
Ωστόσο, το ζευγάρι εξακολουθεί να είναι θυμωμένο και απογοητευμένο από τον νέο νόμο, που τιμωρεί τους γιατρούς που τον παραβιάζουν με κυρώσεις, όπως ανάκληση άδειας, βαριά πρόστιμα και πέντε ή περισσότερα χρόνια φυλάκισης.
«Με θυμώνει, οι πολιτικοί να αποφασίζουν τι είναι καλύτερο για την υγεία μου», είπε η Ντέμπορα Ντόρμπερτ στην Washington Post. «Θα κάναμε τα πάντα για να αποκτήσουμε αυτό το μωρό».
«Δεν καταλάβαμε ποτέ πραγματικά», είπε ο Λι, προσθέτοντας: «Μας είπαν ότι υπήρχε μια εξαίρεση… Προφανώς, [δεν είναι] αρκετή η εξαίρεση σε ορισμένες περιπτώσεις».