Ιράν: 26χρονη παρενοχλήθηκε σεξουαλικά από μοτοσικλετιστή & συνελήφθη επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ
Το βίντεο
Κάμερα ασφαλείας καταγράφει την 26χρονη Ροσανάκ, να περπατά σε δρόμο του Ιράν. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ένας μοτοσικλετιστής εμφανίζεται στο βίντεο. Την πλησιάζει και την θωπεύει. Η ίδια γυρνά και τον σπρώχνει, ρίχνοντάς τον στον δρόμο.
Συγκεντρώνεται κόσμος για να δουν τι έγινε. Ένας άνδρας ζητά τον λόγο στον μοτοσικλετιστή και όταν ο οδηγός προσπαθεί να φύγει, η κοπέλα προσπαθεί να τον αποτρέψει. Τον τραβά με δύναμη ωστόσο δεν την βοηθά κανείς και τελικά ο δραστης της παρενόχλησης καταφέρνει να φύγει.
Η Ροσανάκ Μολάει Αλισάχ, που είναι τουρκικής καταγωγής, ανήρτησε το βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την ίδια ημέρα συνελήφθη. Ο λόγος είναι ότι δεν φορούσε χιτζάμπ στο βίντεο όπου καταγράφεται η σεξουαλική παρενόχληση που δέχθηκε.
Η Ροσανάκ, η τύχη της οποίας παραμένει άγνωστη, από τις 3 Νοεμβρίου οπότε και συνελήφθη, είχε συλληφθεί και στο παρελθόν από τις ιρανικές Αρχές για συμμετοχή στις διαμαρτυρίες για τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί πριν από δύο χρόνια.
Το περιστατικό έρχεται στη δημοσιότητα μόλις μερικές εβδομάδες μετά τη σύλληψη της φοιτήτρια που αποφάσισε να βγάλει τα ρούχα της και να γυρνάει με τα εσώρουχά της. Το βίντεο που δόθηκε στην δημοσιότητα από την Διεθνή Αμνηστία στις αρχές Νοεμβρίου, η φοιτήτρια φαίνεται να χαιρετά τις συμφοιτήτριές της που φορούν μαντίλες, πριν περιηγηθεί στους χώρους του πανεπιστημίου, όπου ομάδα ανδρών την περικύκλωσε και την έβαλε βίαια σε αυτοκίνητο προς άγνωστη κατεύθυνση.
Η κοπέλα είχε προηγουμένως παρενοχληθεί από τα μέλη μιας ιρανικής εθελοντικής παραστρατιωτικής ομάδας, μέσα στον χώρο του πανεπιστημίου, σύμφωνα με ιρανικό φοιτητικό κανάλι κοινωνικής δικτύωσης, το Amir Kabir, το οποίο ανέφερε ότι της είχαν σκίσει τη μαντίλα και τα ρούχα.
Έκτοτε η τύχη της κοπέλας αγνοείται, με τις ιρανικές Αρχές να δηλώνουν ότι έχει μπει σε ψυχιατρική κλινική καθώς πάσχει από ψυχολογικά προβλήματα.
Η χρήση χιτζάμπ (μαντίλα) είναι υποχρεωτική για τις γυναίκες ‘όταν κυκλοφορούν δημοσίως’ σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, ο οποίος επιβάλλεται από τη λεγόμενη αστυνομία ηθικής της χώρας.