Ιράν: Πενθήμερο πένθος μετά το θάνατο του προέδρου Ραϊσί


«Δεν το κάναμε εμείς», το Ισραήλ στο Ιράν για την πτώση του ελικοπτέρου του Ραϊσί, γράφει το Times of India.

Τα πλάνα καταγεγραμμένα από drone του Ερντογάν είναι ο επίλογος ενός θρίλερ για την τύχη του Εμπραχίμ Ραϊσί.

Πώς έπεσε το BELL 212; Ανθρώπινο λάθος; Μηχανική βλάβη; Εξωτερική παρέμβαση;

Η πυκνή ομίχλη και η βροχή κάνει το έργο δύσκολο, το drοne tou Ερντογάν εντόπισε μια εστία θερμότητας.

Τα καρέ επιβεβαιώνουν την επίσημη ιστορία διασώστες ανασύρουν τις σορούς του Ιρανού προέδρου και των υπόλοιπων επιβατών από το ελικόπτερο που συνετρίβη πριν από 24 ώρες.

«Είμαστε όλοι από τον Θεό και επιστρέφουμε σε αυτόν. Ο Δούλος του Ιμάμη Ρέζα και του λαού Εμπραχίμ Ραϊσί πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, έγινε μάρτυρας υπηρετώντας τον λαό», επιβεβαίωσε η κρατική τηλεόραση του Ιράν.

Μόνο με το πρώτο φως της ημέρας έρχεται η επιβεβαίωση. Ο Εμπραχίμ Ραϊσί είναι νεκρός.

«Έκτακτη είδηση από το Ιράν. Το ιρανικά πρακτορεία επιβεβαιώνουν τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί  και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας», μετέδωσε το CCN.

Το χρονικό της συντριβής του ελικοπτέρου του Ραϊσί

Το θρίλερ αδιανόητο και ανεπανάληπτο τα ερωτήματα ασταμάτητα και ατελείωτα. Γιατί πέταξαν με κακές καιρικές συνθήκες; Γιατί έπεσε μόνο το ελικόπτερο του Προέδρου και όχι και τα άλλα; Γιατί ήταν και ο Υπουργός Εξωτερικών μέσα; Πώς έπεσε; Ήταν μηχανική βλάβη; Σαμποτάζ; Κατάρριψη;

Σε αυτές τις εικόνες φαίνεται ό,τι έχει απομείνει από το αμερικανικής κατασκευής ελικόπτερο που μετέφερε τον 63χρονο Ραϊσί και την συνοδεία του. Παντού συντρίμμια και αποκαΐδια.

Είχε προηγηθεί ένα ολονύχτιο θρίλερ. Μέσα στο σκοτάδι σε αδιανόητες συνθήκες με ομίχλη και δαιμονισμένο πρωτοφανή αέρα, διασώστες αναζητούσαν το ελικόπτερο που μετέφερε τον Εμπραχίμ Ραϊσί και συνετρίβη στα σύνορα του Ιράν με το Αζερμπαϊτζάν.

Η περιοχή της συντριβής δασώδης και δύσβατη. Η πρόσβαση ήταν δύσκολη.

Ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ με μήνυμά του είπε:
«Αγαπητοί μας άνθρωποι, είτε είστε παρόντες εδώ είτε ακούσετε το μήνυμά μου αργότερα, να είστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξει αναστάτωση στο έργο της χώρας».

Εικόνες δείχνουν τον πρόεδρο Ραϊσί μόλις μια ώρα πριν την συντριβή. Ταξίδευε με το ελικόπτερο στην επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν του Ιράν. Πήγαινε εκεί να εγκαινιάσει ένα φράγμα με τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίγιεφ.

«Αυτό το φράγμα μπορεί να προσφέρει πολύ ασφαλή μεταφορά εμπορευμάτων, επιβατών και τουριστών», σχολίασε ο Ραϊσί. Η συντριβή του ελικοπτέρου έγινε κατά την επιστροφή του από το φράγμα.

«Το Ιράν έχει χάσει σπουδαίες προσωπικότητες στο παρελθόν. Αλλά το θέμα είναι ότι η Ισλαμική Δημοκρατία σίγουρα δεν θα διαταραχθεί με ένα τέτοιο περιστατικό και με την απώλεια μιας μεγάλης προσωπικότητας στην εξουσία», λέει κάτοικος της Τεχεράνης.

Ποιος ήταν ο Εμπραχίμ Ραϊσί

Ο Ραϊσί ήταν παιδί κληρικών και πολύ σκληροπυρηνικός στις θέσεις του έναντι των ΗΠΑ και της Δύσης υπήρξε και δικαστής.

Είναι ο δεύτερος Πρόεδρος του Ιράν που πέθανε εν ενεργεία, μετά τον Μοχάμαντ-Αλί Ρατζάι, ο οποίος σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση το 1981.

Τώρα τον διαδέχεται ο Μοχάμαντ Μοκμπέρ τελείως διαφορετικός άνθρωπος από τον Ραϊσί. Έχει 2 διδακτορικά και στον πόλεμο μεταξύ του Ιράν με το Ιράκ ήταν αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης.

Στα τεμένη της Τεχεράνης μετά την είδηση του θανάτου του Ραϊσί ακούγεται το κοράνι. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τον αναφέρουν ως μάρτυρα.

Η επόμενη μέρα για το Ιράν

Το Ιράν έχει να αντιμετωπίσει τις έρευνες αναφορικά με τα αίτια του δυστυχήματος – αν πρόκειται για δυστύχημα- κι έχει ξεκαθαρίσει ότι ως καθεστώς δεν θα επιτρέψει σε τρίτους να μπουν σε εδάφη τους. Παράλληλα, εντός των τειχών του Ιράν η κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό.

Τι συνέβη στην πτήση – θρίλερ του Ραϊσί

Ο Φαίδων Καραϊωσηφίδης, αεροναυπηγός και εκδότης του περιοδικού «Πτήση» μίλησε στο Live New, ερμηνεύοντας τις συνθήκες του δυστυχήματος.

Μεταξύ άλλων ο ειδικός στην εκτίμηση του ανέφερε:

«Είναι ένα τυπικό σενάριο όπου κυρίαρχος είναι ο καιρός. Είναι ένα ελικόπτερο που έχει σημαντικούς περιορισμούς σε μία πτήση σε σχέση με ένα αεροπλάνο. Δηλαδή δεν μπορεί ένα ελικόπτερο να υπερπηδήσει μεγάλους ορεινούς όγκους, άρα θα πετάει χαμηλά και μέσα σε κοιλάδα. Σε αυτή την περίπτωση αν αποστερηθεί η ορατότητα από τον πιλότο, τότε δημιουργείται μια κατάσταση που έχει συνήθως αυτό το αποτέλεσμα».



Πηγή