Ιράν: Τα όπλα που χρησιμοποίησε στην επίθεσή του στο Ισραήλ
Το Ιράν εκτόξευσε περίπου 200 βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ, αφού ορκίστηκε να απαντήσει στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη νωρίτερα φέτος αλλά και για την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, και έναν αναπληρωτή διοικητή του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στη Βηρυτό την Παρασκευή.
Οι βαλλιστικοί πύραυλοι του Ιράν μπορούν να φτάσουν στο Ισραήλ μέσα σε 12 λεπτά, οι πύραυλοι κρουζ σε δύο ώρες και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε περίπου εννέα ώρες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, χρησιμοποιήθηκαν οι πύραυλοι Fattah 1 και Sahab 3, που έχουν βεληνεκές 1.400 και 2.000 χλμ αντίστοιχα. Ο ένας εξ αυτών, ο Fattah, όπως αναφέρουν οι ιρανικές πηγές φαίνεται να είναι υπερηχητικός. Έχει δηλαδή την δυνατότητα να κάνει ελιγμούς κατά τη φάση της υπερηχητικής του καθόδου από την ατμόσφαιρα.
Η ισραηλινή αεράμυνα αντέδρασε με όλα τα διαθέσιμα μέσα και απέκρουσε το 90% των επιθέσεων. Από τους περίπου 200 πυραύλους μόνο οι 20 κατάφεραν να φτάσουν στην επιφάνεια του Ισραήλ. Ειδικότερα, το Τελ Αβίβ χρησιμοποίησε τους πυραύλους Arrow 2 και 3, που είναι ικανοί να αναχαιτίσουν στόχους ακόμα και στην στρατόσφαιρα.
Όπως μετέδωσε ο Μαρίνος Γκασιάμης στο MEGA, από την επίθεση αυτή ανοίγει ο δρόμος για την επίθεση στο Ιράν. Μάλιστα, οι πρώτες ενδείξεις λένε ότι θα χτυπηθούν εγκαταστάσεις πετρελαίου και εργοστάσια κατασκευής όπλων.
Σύσκεψη στο Υπουργείο Άμυνας
Νωρίτερα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπό τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, με τη συμμετοχή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημήτριου Χούπη, του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Γεώργιου Κωστίδη, του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη και του Υπαρχηγού ΓΕΝ Υποναύαρχου Γεώργιου Φλώρου ΠΝ (ως εκπροσώπου του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Δημήτριου – Ελευθέριου Κατάρα ΠΝ λόγω απουσίας του για υπηρεσιακούς λόγους), εξετάσθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε ενόψει της συνεδρίασης το απόγευμα του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μεταξύ άλλων, εξετάσθηκε η συνδρομή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην επιχείρηση απεγκλωβισμού Κυπρίων πολιτών από τον Λίβανο. Ήδη, βρίσκεται σε ετοιμότητα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας για τη διεξαγωγή επιχείρησης απεγκλωβισμού Κυπρίων πολιτών από τη συγκεκριμένη χώρα, σε συνέχεια της χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας του κ. Δένδια με τον ομόλογό του της Κυπριακής Δημοκρατίας Βασίλη Πάλμα. Ο χρόνος της αποστολής θα καθορισθεί από την κυπριακή πλευρά.
Στη σύσκεψη συζητήθηκε επίσης το ενδεχόμενο συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών από τον Λίβανο, εφόσον χρειαστεί και αποφασίσθηκε να βρίσκονται σε ετοιμότητα δύο επιπλέον μεταγωγικά αεροσκάφη C- 130.
Για τον ίδιο λόγο δόθηκε εντολή από την αρμόδια ηγεσία να τεθούν σε ετοιμότητα Μονάδες Επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού, μεταξύ των οποίων Μονάδες Επιφανείας με δυνατότητα μεταφοράς πολιτών.
Εξετάσθηκε τέλος το ζήτημα της εφαρμογής των επιχειρησιακών σχεδίων συνδρομής στον απεγκλωβισμό Ελλήνων πολιτών από την ευρύτερη περιοχή με κάθε διαθέσιμο μέσο, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο.