IRIS: Διευκρινίσεις Θεοχάρη για τις προθεσμίες των ελεύθερων επαγγελματιών -Τι είπε για τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα στο Δημόσιο


Διευκρινίσεις για το εάν είναι η υποχρεωτική η εφαρμογή του IRIS για τους ελεύθερους επαγγελματίες έδωσε σήμερα ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Όπως είπε στο IRIS υπάρχουν δύο ειδών ελεύθερων επαγγελματιών: αυτούς που θα πρέπει να εγγραφούν στο σύστημα μέχρι τις 30 Ιουνίου 2026 και αυτούς που υποχρεούνται  να κάνουν αυτή την εγγραφή μέχρι τις 31 Μαρτίου 2025  διότι πρέπει και οι τράπεζες να ενεργοποιήσουν κάποιες διαδικασίες λίγο διαφορετικές- για να μπορεί να γίνει και στα φυσικά καταστήματα-θα είναι υποχρεωμένες και οι επιχειρήσεις, οι εμπορικές.

Υπενθύμισε δε πως όσοι δεν προχωρήσουν σε αυτή τη σύνδεση με το IRIS θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ  το οποίο το βάζει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Για το Δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων στους δημόσιους υπαλλήλους

Ενώ, αναφορικά με τα στελέχη της ΑΔΕΔΥ και στη συζήτηση που γίνεται για τις αυξήσεις της κυβέρνησης στους δημοσίους υπαλλήλους, όπου η απάντηση είναι να επιστρέψουμε στο καθεστώς των δώρων τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, το καλοκαίρι, αν υπάρχει λοιπόν τέτοιο ζήτημα, να επιστραφεί έστω κάτι από όλα αυτά, ο κ. Θεοχάρης είπε «το να δώσεις ένα δώρο ολόκληρο είναι μια αύξηση κατά ένα δωδέκατο του ετήσιου μισού. Συνεπώς, θα πρέπει να δώσει κάποιος 8,5% αύξηση σε 1 χρονιά στους δημόσιους υπαλλήλους και την επόμενη, αν θέλει να δώσει και το δεύτερο δώρο, να δώσει άλλο 1% αυτής της αύξησης. Άρα, καταλαβαίνετε ότι μια τέτοια αύξηση είναι πάρα πολύ μεγάλη για τα δημοσιονομικά περιθώρια. Εξάλλου αν έχουμε ή δεν έχουμε δώρο είναι τεχνικό ζήτημα. Τελικά ο μισθός που παίρνει κάποιος είναι ο μισός που αθροίζεται στο τέλος του χρόνου. Δηλαδή είτε διαιρείται δια του 12 ή δια 14 είναι τα λεφτά τα ετήσια. Αν δηλαδή πάρεις μια αύξηση 8% ή αν πάρεις το δώρο, αυτό είναι ισοδύναμο. Αν τη δεις αυτή την αύξηση διαιρεμένη στους 12 μήνες ή τη δεις να την πάρεις μισή το Πάσχα και μισή το καλοκαίρι, δεν έχει καμιά διαφορά ουσίας »

«Είναι μια διαφορά, θα έλεγα γραφειοκρατικής φύσης (…). Η κυβέρνηση ήδη αύξησε τους μισθούς σε σημαντικό βαθμό στους δημοσίους υπαλλήλους μετά από 14 χρόνια, δίνοντας επιδόματα για τις οικογένειες, στηρίζοντας και τις οικογένειες των δημοσίων υπαλλήλων. Και σημειωτέον ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν παιδιά είναι αυξημένος σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Άρα, αυτά που κάνουμε για τις οικογένειες με την αύξηση του επιδόματος, πηγαίνουν σε πολύ περισσότερο κόσμο στους δημοσίους υπαλλήλους. Συνεπώς όλα αυτά που κάνουμε και με τα επιδόματα που δίνονται για την αξιολόγηση και με όλα αυτά τα πράγματα, τα δίνουμε στοχευμένα εκεί που υπάρχει παραγωγικότητα, εκεί που υπάρχει εξυπηρέτηση, εκεί που τελικά πληρούν τις προϋποθέσεις για να δώσουμε» συμπλήρωσε.

 



enikonomia.gr