Isolation boxes λόγω κορωνοϊού σε νοσοκομεία της χώρας – Στα 31 τα κρούσματα

Isolation boxes, δηλαδή σημεία διαλογής ύποπτων κρουσμάτων κορωνοϊού τοποθετούνται σε νοσοκομεία της χώρας ενώ τα άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό στη χώρα μας ανέρχονται σε δέκα. 

Το δέκατο κρούσμα είναι η σύζυγος του 66χρονου που νοσηλεύεται με σοβαρή πνευμονία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου και είχε ταξιδέψει σε Ισραήλ και Αιγυπτο.

Η ασθενής είναι σε πολύ καλή κατάσταση, η επιτήρηση της υγείας της συνεχίζεται και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο αναφοράς της Πάτρας.

Σημειώνεται ότι ο 66χρονος άνδρας είχε επιστρέψει στις 27 Φεβρουαρίου από ομαδική εκδρομή στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο, εμφάνισε σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού, απευθύνθηκε σε δύο νοσοκομεία, Αμαλιάδας και Πανεπιστημιακό του Ρίου, και νοσηλεύθηκε σε θάλαμο παθολογικής κλινικής πριν αποδειχθεί εργαστηριακά ότι είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό και εισαχθεί σε θάλαμο αρνητικής πίεσης. Από χθες, οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι πραγματοποιούν εκτεταμένη ιχνηλάτηση των επαφών του ασθενούς, στους οποίους συγκαταλέγονται 52 άτομα με τους οποίους είχε συνταξιδέψει, αλλά και το προσωπικό του νοσοκομείου που ήρθε σε επαφή μαζί του. Στο πλαίσιο αυτό κλιμάκια του ΕΟΔΥ μετέβησαν χθες στην Αμαλιάδα, ενώ συνταξιδιώτες του κλήθηκαν να προσέλθουν στο Νοσοκομείο του Ρίου για να εξεταστούν. Επιπλέον, 15 άτομα από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου έλαβαν οδηγίες να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες.

Τι είναι τα isolation boxes-σημεία διαλογής υπόπτων κρουσμάτων κορωνοϊού

Το πρώτο isolation box έχει τοποθετηθεί στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου «Γεννηματάς». Πρόκειται για ένα κοντέινερ με δύο κρεβάτια και τουαλέτες και αναμένεται να στηθεί άλλο ένα, όπου ο γιατρός υποδοχής θα φορά ειδική στολή και θα υποδέχεται τα ύποπτα περιστατικά. Στόχος είναι να λειτουργήσει isolation box στη σημερινή εφημερία του νοσοκομείου.

Όπως είπε ο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου ΓΝΑ «Γεννηματάς»,  Δημοσθένης Τσούτσος, «ό,τι κριθεί ως ύποπτο περιστατικό από τη διαλογή πριν οι ασθενείς μπουν στα επείγοντα, θα προωθούνται στα isolation boxes, όπου θα λαμβάνονται επιχρίσματα τα οποία θα αποστέλλονται για έλεγχο στο Ινστιτούτο Παστέρ. Η εκτίμηση είναι ότι κάθε ύποπτο κρούσμα θα παραμένει στα σημεία διαλογής για τουλάχιστον 6 ώρες, έως ότου υπάρχει αποτέλεσμα. Εφόσον αυτό συμβαίνει τις βραδινές ώρες ο ασθενής αν έχει ανάγκη νοσηλείας θα εισάγεται στο νοσοκομείο, αν όχι θα τίθεται υπό κατ οίκον περιορισμό μέχρι να βγει το αποτέλεσμα».

Η δήλωση του υπουργού Υγείας 

Ο Β. Κικίλιας που επισκέφτηκε το νοσοκομείο «Γεννηματάς» δήλωσε ότι «συμπεριφορές ατομικής ευθύνης που δεν συνάδουν με τις οδηγίες των επιστημόνων μπορεί να αποβούν μοιραίες για τους συνανθρώπους μας».

Εξήγησε επίσης γιατί είναι σημαντική η προφύλαξη των μεγαλύτερων σε ηλικία πολιτών που έχουν χρόνια προβλήματα ή είναι ανοσοκατασταλμένοι. «Οι άνθρωποι αυτοί να μένουν στο σπίτι τους και να αποφεύγουν τις στενές επαφές, αλλά και συγγενείς που έχουν συμπτώματα ίωσης» επανέλαβε για μια ακόμη φορά ο υπουργός Υγείας, ο οποίος κάλεσε όσους εμφανίζουν ήπια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής και έχουν την υποψία ότι μπορεί να έχουν μολυνθεί από τον νέο αυτό ιό, «να μην πηγαίνουν στα νοσοκομεία, αλλά να επικοινωνούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τον ΕΟΔΥ» για να τους κατευθύνουν.

«Με αφορμή αυτό που έγινε από κάποιους στα καρναβάλια, να αναρωτηθούν ξανά για την συμπεριφορά τους» υπογράμμισε, ενώ δεν απάντησε σε ερώτηση για το αν είναι ικανοποιημένος με τον τρόπο που χειρίστηκαν την κατάσταση οι υγειονομικές υπηρεσίες της Πάτρας. Τέλος, ευχαρίστησε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό «για την προσπάθεια που καταβάλλουν» και κάλεσε όλους για μια ακόμη φορά να τηρούν τους «κανόνες και τις οδηγίες που δίνουν οι ειδικοί, οι οποίοι έχουν χειριστεί παρόμοια γεγονότα στο παρελθόν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή