Ιταλική «εισβολή» στην αγορά ενέργειας
Οσον αφορά το ενδιαφέρον της Τerna για τον ΑΔΜΗΕ έχει ενημερωθεί και το Μέγαρο Μαξίμου.
Στρατηγική «επίθεση» στην ελληνική αγορά για τον έλεγχο των δικτύων μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού σχεδιάζουν τα πρώην κρατικά μονοπώλια της Ιταλίας, που έχουν μετεξελιχθεί σε ισχυρές πολυεθνικές εταιρείες. Μετά την είσοδο της Snam με ποσοστό 66% στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΣΦΑ και τον έλεγχο μέσω αυτού των υποδομών μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου της χώρας, έτοιμες να διεκδικήσουν τον έλεγχο των ελληνικών δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου είναι η Enel (πρώην ιταλική ΔΕΗ) και Italgas (πρώην ιταλική ΔΕΠΑ), ενώ η δηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να διευρύνει την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ έχει αναθερμάνει το ενδιαφέρον της Τerna, που αποτελεί τον αντίστοιχο διαχειριστή του ηλεκτρικού συστήματος μεταφοράς της Ιταλίας. Η Τerna είχε εμφανιστεί στον πρώτο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του 66% του ΑΔΜΗΕ που δεν ολοκληρώθηκε αλλά και στον δεύτερο, για τη διάθεση του 24%, όπου επικράτησε η κινεζική State Grid. Το ενδιαφέρον μάλιστα της Τerna για τον ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, μεταφέρθηκε στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνάντηση που είχε στις 8 Νοεμβρίου στην Αθήνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο και γενικό διευθυντή της Τerna Λουίτζι Φεράρις. Αν και η συμφωνία μετόχων που υπέγραψε τον Ιούνιο του 2017 η κινεζική State Grid, για την εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ, προβλέπει προτιμησιακό δικαίωμα σε περίπτωση πώλησης επιπλέον ποσοστού του Δημοσίου, η ιταλική Τerna φαίνεται να προσδοκά τόσο στις δικλίδες του τρίτου ευρωπαϊκού πλαισίου για τον αυστηρό έλεγχο εταιρειών τρίτων χωρών σε ενεργειακές υποδομές της Ευρώπης όσο και στις καλές σχέσεις με την Κίνα. Η State Grid, πολύ νωρίτερα από τον ΑΔΜΗΕ, είχε διασφαλίσει είσοδο και στα ιταλικά δίκτυα με την εξαγορά του 35% της Cassa Depositi e Prestiti Reti (CDP Reti) μέσω της οποίας η μητρική CDP ελέγχει το 30% των εταιρειών διαχείρισης δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου Terna και Snam. H Terna ως ο μεγαλύτερος διαχειριστής δικτύου στον ευρωπαϊκό Νότο, αξιοποιώντας το δίκτυο που έχει αναπτύξει στην Ιταλία και τις πάνω από 25 διασυνδέσεις με ηλεκτρικά συστήματα άλλων χωρών, επιδιώκει εποπτικό ρόλο στις υποδομές της περιοχής της Μεσογείου, βλέποντας την Ελλάδα ως πύλη για την Ανατολή και πύλη για τα Βαλκάνια.
Η Italgas, η μεγαλύτερη εταιρεία διανομής φυσικού αερίου στην Ιταλία και η τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη, στην οποία το Δημόσιο εξακολουθεί να έχει μετοχική συμμετοχή μέσω επίσης της CDP σε ποσοστό 26%, ενδιαφέρεται για τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου που θα διατεθούν σε στρατηγικό επενδυτή με την ιδιωτικοποίηση του 66% της ΔΕΠΑ
Υποδομών. Εν αναμονή του διαγωνισμού για τα δίκτυα της ΔΕΠΑ, η ιταλική εταιρεία φέρεται να έχει προχωρήσει σε κατ’ αρχήν συμφωνία για την εξαγορά της ΕΔΑ ΘΕΣΣ με την ομοεθνή της Εni gas e Luce, θυγατρική του ιταλικού κολοσσού ΕΝΙ. Η Εni gas e Luce έχει επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον της για αποχώρηση από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ προκειμένου να ενισχύσει τη δραστηριότητά της στη λιανική αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, όπου στην Ελλάδα δραστηριοποιείται μέσω της Ζeniθ.
Το πρώην κρατικό μονοπώλιο ηλεκτρισμού της Ιταλίας, η Εnel, σχεδιάζει μέσω της θυγατρικής της Enel Green Power την είσοδό της στα δίκτυα ηλεκτρισμού και αναμένει την υλοποίηση των κυβερνητικών αποφάσεων για μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται πάνω από μία δεκαετία έχοντας επενδύσει περί τα 500 εκατ. ευρώ σε έργα ΑΠΕ, μεταξύ των οποίων το πρωτοποριακό αιολικό πάρκο του Καφηρέα που εγκαινιάστηκε τον περασμένο μήνα. H Enel Green Power είναι πρωτοπόρος αναφορικά με την ενσωμάτωση καινοτόμων τεχνολογιών, όπως συστήματα αποθήκευσης σε έργα ΑΠΕ. Το ενδιαφέρον των ιταλικών πολυεθνικών για τα δίκτυα φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού συνδέεται με τον αναβαθμισμένο ρόλο που καλούνται να παίξουν αυτού του είδους οι υποδομές στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, που δίνει τη δυνατότητα κάλυψης της ζήτησης με τη φθηνότερη κιλοβατώρα, ανεξάρτητα από το πού θα παράγεται.