JP Μοrgan: Τα κόκκινα δάνεια θα αυξηθούν κατά 6 δισ.

To ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού αποτελεί άλλη μια ατυχία για τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με την JP Morgan, καθώς αυξάνει το κόστος ιδίων κεφαλαίων στο 24%, με τις πιέσεις να μην αναμένεται να περιοριστούν σύντομα. Το νέο αυτό σοκ, όπως σημειώνει, εκτροχίασε το περιβάλλον για τις ελληνικές τράπεζες και μαζί με αυτό και τη θετική επενδυτική της άποψη για τον κλάδο, ενώ εκτιμά πως τα NPEs θα αυξηθούν σημαντικά φέτος, αλλά και την επόμενη διετία. Καθώς η ορατότητα στις οικονομικές προοπτικές και στα σχέδια μείωσης των NPEs είναι πλέον μειωμένη, η αγορά ζητεί 2,2 φορές υψηλότερο κόστος ιδίων κεφαλαίων για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών (24%), που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, σημειώνει χαρακτηριστικά. Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας εκτιμούν ότι οι μετοχές αποτιμούν αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων της τάξεως του 3%, στο μισό των επιπέδων προ πανδημίας.

Η απότομη διακοπή της οικονομικής ανάπτυξης και η αλλαγή στο επενδυτικό κλίμα ήρθαν σε μια ιδιαίτερα δυσμενή χρονική στιγμή για τις τράπεζες, όπως τονίζει, προκαλώντας καθυστέρηση στις διαδικασίες μείωσης των NPEs και στη συνολική πορεία ανάκαμψης του κλάδου, ενώ μια παρατεταμένη κρίση θα μπορούσε να πλήξει τους ισολογισμούς. Πάντως, επισημαίνει, τα μέτρα στήριξης εφαρμόστηκαν ταχέως και αυτό δίνει ελπίδα για μια σχετικά γρήγορη ανάκαμψη για τον κλάδο, υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομική ανάκαμψη θα είναι τύπου «V».

Καθώς πάντως, προς το παρόν, η ορατότητα γύρω από την κερδοφορία είναι μειωμένη, οι θετικοί καταλύτες περιορίζονται. Το κόστος κινδύνου, όπως εκτιμά, θα ασκήσει πιέσεις στον δείκτη αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων (ROTE), με τα οργανικά NPEs να αυξάνονται κατά 6 δισ. ευρώ το 2020-2022, ή περίπου 10% του τρέχοντος αποθέματος, ενώ θα καθυστερήσουν όλες οι προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις για το 2021 και αργότερα. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan, τα προ προβλέψεων κέρδη των ελληνικών τραπεζών πιθανότατα θα παραμείνουν σε γενικές γραμμές ανέπαφα, καθώς ο νέος δανεισμός συνεχίζεται, ενώ θα σημειωθεί κάποια πίεση στα έσοδα από προμήθειες.

kathimerini.gr