Καύσωνας: Η Kαυτή άσφαλτος μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα

Η άσφαλτος απορροφά τεράστιες ποσότητες θερμότητας και τις μέρες με καύσωνα μπορεί να προκαλέσει σε δευτερόλεπτα εγκαύματα δεύτερου βαθμού ή σοβαρότερα. Ο κίνδυνος αρχίζει να αυξάνεται από τη θερμοκρασία των 35 βαθμών Κελσίου.

Όταν έχει καύσωνα, προσέξτε που πατάτε. Η άσφαλτος απορροφά τεράστιες ποσότητες θερμότητας και μπορεί να προκαλέσει σε δευτερόλεπτα εγκαύματα δεύτερου βαθμού, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες.

Η έρευνά τους έδειξε ότι δεν χρειάζεται να φθάσει η θερμοκρασία σε δυσθεώρητα επίπεδα για να αρχίσει η άσφαλτος να γίνεται επικίνδυνη. Από τους 35 βαθμούς Κελσίου και πάνω, μπορεί να παρατηρηθούν εγκαύματα.

Όταν μάλιστα ένας ασθενής χάνει τις αισθήσεις του και πέφτει στο καυτό έδαφος, μπορεί να πάθει έως και τέταρτου βαθμού εγκαύματα!

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα παιδιά, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Paul Chestovich, χειρουργός εγκαυμάτων στο Λας Βέγκας. Μία άλλη ομάδα υψηλού κινδύνου είναι όποιος πέφτει ή χάνει τις αισθήσεις του στον δρόμο. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν:

  • Ηλικιωμένοι
  • Άστεγοι
  • Άνθρωποι υπό την επήρεια αλκοόλ ή ουσιών
  • Ασθενείς που παθαίνουν εγκεφαλικό ή επιληπτική κρίση

Οι πάσχοντες από διαβήτη επίσης μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα, ιδίως εάν έχουν περιφερειακή νευροπάθεια. Η νευροπάθεια αυτή αποτελεί επιπλοκή του διαβήτη και μειώνει την αίσθηση της θερμότητας στα πέλματα των ποδιών.

Ασθενείς όλων των προαναφερθεισών κατηγοριών έχουν διακομισθεί με εγκαύματα από την άσφαλτο στο Κέντρο Εγκαυμάτων του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου (UMC) του Λας Βέγκας. Ο Dr Chestovich είναι γιατρός σε αυτό το Κέντρο, καθώς και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα.

Νέα μελέτη

Η άσφαλτος και τα εγκαύματα που μπορεί να προκαλέσει αποτελούν θέμα μελέτης που πραγματοποίησαν ο Dr Chestovich και οι συνεργάτες του.

Οι γιατροί κατέγραψαν όλα τα σχετικά εγκαύματα που αντιμετώπισαν στο Κέντρο τους την πενταετία 2013-2017. Συνολικά επρόκειτο για 173 ασθενείς. Το 14% από αυτούς κατέληξαν στην άσφαλτο έπειτα από τροχαία ατυχήματα.

Περισσότερο από το 88% των ασθενών έπαθαν εγκαύματα σε περιβαλλοντικές θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο όσο αυξανόταν η θερμοκρασία, τόσο πιο σοβαρά ήσαν τα εγκαύματα. Τα χειρότερα παρατηρήθηκαν μετά τους 40,5 βαθμούς.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, η άσφαλτος απορροφά θερμότητα. Έτσι, μια μέρα με θερμοκρασία 43 βαθμούς Κελσίου, η άσφαλτος θα αναπτύξει θερμοκρασίες 65,5 βαθμών.

Η θερμοκρασία αυτή είναι αδιανόητα υψηλή (σκεφθείτε μόνο ότι για να τηγανιστεί ένα αυγό θέλει θερμοκρασία 70 βαθμών Κελσίου).

Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύονται στο τεύχος Ιουλίου/Αυγούστου της επιθεωρήσεως Journal of Burn Care & Research.

Έως και 4ου βαθμού

Οι ασθενείς που εξετάστηκαν στο Κέντρο Εγκαυμάτων του UMC είχαν από πρώτου έως και τετάρτου βαθμού εγκαύματα, αναλόγως με παράγοντες όπως:

  • Τις θερμοκρασίες που επικρατούσαν όταν άγγιξαν την άσφαλτο
  • Τη θερμοκρασία που είχε αναπτύξει η άσφαλτος
  • Τη διάρκεια της επαφής με την άσφαλτο

«Πρώτου βαθμού έγκαυμα είναι, λ.χ., το ηλιακό», εξήγησε ο Dr Chestovich. «Το έγκαυμα αυτό τραυματίζει την επιφανειακή στοιβάδα του δέρματος, το επιθήλιο. Είναι επώδυνο, αλλά αντιμετωπίζεται εύκολα, συνήθως με απλά παυσίπονα».

Το 2ου βαθμού έγκαυμα δημιουργεί φλύκταινες έως την βάση του δέρματος. Μπορεί να χρειασθεί τοπικά αντιβιοτικά ή και εγχείρηση για να αφαιρεθεί ο νεκρός ιστός. Μπορεί επίσης να χρειασθεί μεταμόσχευση δέρματος για να καλυφθεί το καμένο δέρμα με υγιή ιστό.

Το 3ου βαθμού έγκαυμα προκαλεί βλάβη στο δέρμα στο σύνολό του, κατά τον Dr Chestovich. Για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται πολλαπλές εγχειρήσεις, ενώ αφήνει μόνιμες ουλές.

Τέλος, τα 4ου βαθμού εγκαύματα φθάνουν έως το υποκείμενο οστό. Είναι τα πιο σπάνια απ’ όλα και συνήθως παρατηρούνται σε άτομα που χάνουν τις αισθήσεις τους πάνω στην άσφαλτο.

Οι πρώτες βοήθειες

Ο Dr Chestovich τονίζει πως τα εγκαύματα στην άσφαλτο παρουσιάζουν αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια. Η αιτία του φαινομένου δεν είναι γνωστή, αλλά είναι πιθανό να παίζουν ρόλο τα ολοένα συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ο καύσωνας.

Σε κάθε περίπτωση, αν υποστείτε έγκαυμα από την άσφαλτο, μην προσπαθήσετε να το αντιμετωπίσετε με κρύο νερό ή πάγο. Κάτι τέτοιο απλώς θα το επιδεινώσει, προειδοποιεί ο Dr Chestovich.

Προτιμότερο είναι να καλύψετε το καμένο τμήμα του σώματός σας με ένα καθαρό ύφασμα ή γάζα και να πάτε αμέσως στο νοσοκομείο.

Πηγή