Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά «στο τέλος της εβδομάδας που διανύουμε η πολική δίνη θα καταρρεύσει και αυτό μπορεί να έχει εκτεταμένες συνέπειες στον καιρό στο βόρειο Ημισφαίριο συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Ευρώπης προς τα τέλη Φλεβάρη – αρχές Μάρτη!».
Όσον αφορά τι αντίκτυπο θα έχει αυτή η εξέλιξη και για τη χώρα μας προς τα τέλη του μήνα και στις αρχές του επόμενου ο κ. Αρναούτογλου σημειώνει πως για λεπτομέρειες είναι πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς ακόμα.
Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Αρναούτογλου:
«Και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία επιμένουν ότι στο τέλος της εβδομάδας που διανύουμε η πολική δίνη θα καταρρεύσει και αυτό μπορεί να έχει εκτεταμένες συνέπειες στον καιρό στο βόρειο Ημισφαίριο συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Ευρώπης προς τα τέλη Φλεβάρη – αρχές Μάρτη!
Τι είναι η πολική δίνη;
Η πολική δίνη είναι μια μεγάλη κυκλωνική περιοχή που περιστρέφεται σε ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο και εκτείνεται από το έδαφος έως την κορυφή της στρατόσφαιρας κι έχει συνήθως δύο διακριτά μοτίβα που εξαρτώνται από το υψόμετρο και τη θερμοκρασία των ανέμων.Η πρώτη, που ονομάζεται ισχυρή πολική δίνη, βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο, περίπου 30 χιλιόμετρα στη μέση στρατόσφαιρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Έχει κυκλικό σχήμα, η θερμοκρασία πέφτει γρήγορα προς τον εσωτερικό πυρήνα του και οι ισχυρότεροι άνεμοι βρίσκονται συνήθως στην εξωτερική άκρη του.
Αυτή η ισχυρή περιστροφή περιορίζει – συγκρατεί τις ψυχρές αέριες μάζες μόνο στις πολικές περιοχές, διατηρώντας ήπιες καιρικές συνθήκες στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Καναδά αλλά και στην Ευρώπη.
Η δεύτερη, η ασθενής πολική δίνη (εικόνα δεξιά), συνδέεται με τις θερμές περιόδους της στρατόσφαιρας, οι οποίες είναι ξαφνικές θερμάνσεις της πολικής στρατόσφαιρας που προκαλούν αποδυνάμωση της δίνης. Βρίσκεται σε υψόμετρο 5 χιλιομέτρων (σε χαμηλότερα υψόμετρα αλληλεπιδρά περισσότερο με τα βουνά και το έδαφος) και με ασθενείς ανέμους, προκαλεί την πτώση του ψυχρού, πολικής προέλευσης αέρα προς τα χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη.
Αυτό το επεισόδιο προκαλεί έντονα, χειμερινού τύπου φαινόμενα και “κατεβασιές” πολικών αερίων μαζών ή και θερμές εισβολές σε περιοχές του βορείου ημισφαιρίου συμπεριλαμβανομένης και της Ευρώπης. Φανταστείτε το στην πρώτη περιπτωση σαν μια μπάλα παγωτού σε χωνάκι.
Οταν ξεκινά αυτή να λιώνει τότε σταγόνες παγωτού (στην προκειμένη περιπτωση ψυχρές αέριες μάζες) αρχιζουν και κατηφορίζουν σε ζώνες στο χωνάκι.
Στο τέλος της εβδομάδας που διανύουμε, ο αέρας 30 χιλιόμετρα πάνω από τον Βόρειο Πόλο αναμένεται να παρουσιάσει λοιπόν άνοδο της τάξεως των 50 βαθμών, με τα περισσότερα πλέον αριθμητικά μοντέλα να προβλέπουν ότι ο άνεμος θα αλλάξει διεύθυνση σε μεγάλο υψόμετρο πάνω από τον 60ό παράλληλο. Και οι δύο αλλαγές μαζί ονομάζονται Major Warming.
Όπως έχετε καταλάβει , η ύπαρξη ισχυρής ή ασθενούς πολικής δίνης μπορεί να αλλάξει σημαντικά τον καιρό κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών σε αρκετές περιοχές του βορειου Ημισφαιρίου αλλά και της Ευρώπης Για το λόγο αυτό, παρακολουθούμε και θα παρακολουθούμε στενά (μέσα από τη σελίδα μου στο φέισπουκ https://www.facebook.com/SakisArnaoutoglouForecasts αλλά και μέσα από τα δελτία καιρού της ΕΡΤ3 (ΔΕΥ – ΠΑΡ 17:45 & 22:00) τις εξελίξεις γύρω από την πολική δίνη τις επόμενες ημέρες για να δούμε τι αντίκτυπο θα έχει αυτή η εξέλιξη και για τη χώρα μας προς τα τέλη του μήνα και στις αρχές του επόμενου καθώς για λεπτομέρειες είναι πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς ακόμα!».