Καιρός: «Ο πλανήτης είναι καταδικασμένος» – Καμπανάκι κινδύνου από τους επιστήμονες για την κλιματική αλλαγή


Ιδίως στα αστικά κέντρα, οι συνθήκες θα είναι δυσμενέστερες, ενώ την ίδια στιγμή σήμερα υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, ο καιρός σήμερα θα είναι αίθριος και ζεστός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, στα πελάγη τοπικά 5 και στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν.

«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους καύσωνες»

«Δεν είναι διαφορετικός από τις άλλες χρονιές αυτός ο καύσωνας, το μόνο το οποίο θα μπορούσε κάποιος να δει είναι, εξετάζοντας αυτόν τον καύσωνα και τους υπόλοιπους, τη συχνότητα εμφάνισής τους. Μας ενδιαφέρει η συχνότητα εμφάνισης και οι νυχτερινές θερμοκρασίες», είπε, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο Μιχάλης Πετράκης, πρώην διευθυντής ινστιτούτου ερευνών Αστεροσκοπείου Αθηνών.

«Αν είναι πολύ χαμηλές, τότε αναπνέει η πόλη. Σε περίπτωση που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, δηλαδή 30 βαθμούς, τότε δυσανασχετεί η πόλη και αρχίσουν να εμφανίζονται διάφορα προβλήματα στο περιβάλλον».

Σύμφωνα με τον ίδιο, δε θα πρέπει να μένουμε μόνο στον καύσωνα αυτόν καθ’ αυτόν, αλλά στις επιπτώσεις που δημιουργεί τόσο στο περιβάλλον όσο και στον άνθρωπο.

«Μιλάμε μόνο για τον καύσωνα ενώ οι επιπτώσεις είναι τεράστιες. Σιγά σιγά αρχίζει το περιβάλλον να αντιστέκεται. Η αντίσταση του περιβάλλοντος σημαίνει ότι αλλάζει η δομή του, αλλάζει το βιοσύστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα  και στην ανθρωπογενή παρουσία».

Η αλλαγή αυτή του κλίματος, φέρνει αλλαγή του καιρού και συχνότερη εμφάνιση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

«Τα ακραία φαινόμενα θα εμφανίζονται πιο συχνά με το πέρασμα του καιρού. Μέχρι το τέλος του αιώνα μας, τα φαινόμενα που βλέπουμε μία δύο φορές την άνοιξη και 3 – 4 το καλοκαίρι, θα αρχίσουν να εμφανίζονται κατά έναν τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούν προβλήματα, και στους κατοίκους αλλά και στους επιστήμονες οι οποίοι προσπαθούν να δώσουν μια λύση στο θέμα».

«Ο πλανήτης είναι καταδικασμένος»

Όπως λέει ο κ. Πετράκης, πλέον πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους καύσωνες και τα παντός είδους καιρικά φαινόμενα που κάποτε εμφανίζονταν σπάνια.

«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους καύσωνες λόγω του ότι αυτό που μας περιμένει είναι δυσοίωνο, πρωτόγνωρο σε περίπτωση που επαληθευτούν οι ‘μάγοι’ με τις προβλέψεις τους και θα έχουμε ένα χρονικό περιθώριο τουλάχιστον 40 – 50 ετών για να μπορέσουμε να προσαρμοστούμε. Η περίοδος προσαρμογής θα είναι πολύ δύσκολη».

Η κλιματική αλλαγή, αν επαληθευτούν οι επιστημονικές προβλέψεις, αναμένεται να μετατρέψει τη Μεσόγειο σε… Αφρική, καθώς θα υπάρξει μετατόπιση του αφρικανικού κλίματος προς τον βορρά.

«Πριν από χρόνια είχε γίνει μια μελάτη σχετικά με το κλίμα της Μεσογείου και είχαν πει ότι αν εξακολουθήσουν οι άγριοι καύσωνες, αν εξακολουθήσει το κλίμα να μεταβάλλεται, τότε γύρω στο 2070, πρέπει να έχουμε το κλίμα που έχει η Λιβύη. Θα μετατοπιστεί το κλίμα με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ακραία καιρικά φαινόμενα».

Στις δυσοίωνες αυτές προβλέψεις, που φαίνεται να επαληθεύονται καθώς η υφήλιος παρατηρεί όλο και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, λύση είναι η προσαρμογή.

«Σωτηρία μπορεί να υπάρξει σε περίπτωση που υπάρχει προσαρμογή. Σε περίπτωση που ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο που ακολουθούμε μέχρι τώρα, που καταναλώνουμε πολύ περισσότερα από ό,τι παράγουμε, τότε μην περιμένετε καμία σωτηρία, ο πλανήτης αυτός είναι καταδικασμένος. Έχει ιστορία 28 δισ. ετών αλλά πρώτη φορά στην ύπαρξή του δοκιμάζει τέτοιου είδους συμπεριφορά από τους ανθρώπους».



Πηγή