Καλαμάτα: Ρίγη συγκίνησης στην κηδεία του ήρωα επισμηναγού Επαμεινώνδα Κωστέα
Είναι η κορύφωση του δράματος με τις σκηνές στη Μεγάλη Μαντίνεια Μεσσηνίας να προκαλούν ρίγη συγκίνησης σε όλους, σε στενούς συγγενείς, σε φίλους και απλό κόσμο που ήθελε να πει το δικό του τελευταίο αντίο στον πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας που έπεσε εν ώρα καθήκοντος.
Οι επικήδειοι που ακούγονται στην εκκλησία, οι τιμές που αποδίδονται στον 40χρονο στο νεκροταφείο και ο σπαραγμός της μάνας του, ραγίζουν καρδιές.
Τίποτα και κανείς δεν μπορεί να απαλύνει την οδύνη αυτής της γυναίκας. Για τη μάνα ο αβάσταχτος πόνος της απώλειας θα μείνει άσβεστος όσα χρόνια και αν περάσουν.
Ο πατέρας του ήρωα επισμηναγού υποβασταζόμενος. Η αδερφή του θύματος και η σύζυγός του 40χρονου πιλότου, που έμελλε να δει κι να καταγράψει σε βίντεο το μοιραίο δυστύχημα στα μαύρα. Όλοι απαρηγόρητοι. Χαμένοι στις σκέψεις τους, με μια σειρά από αναπάντητα ερωτήματα να βρίσκονται πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού τους.
Όλοι όσοι γνώριζαν τον ήρωα επισμηναγό ήθελαν να αποτίσουν ένα φόρο τιμής στη μνήμη του, να τον συνοδέψουν στην τελευταία του κατοικία και να συμπαρασταθούν στους δικούς του ανθρώπους, που ανεβαίνουν ένα Γολγοθά που δείχνει ατελείωτος.
Παρόντες στην εξόδιο ακολουθία ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς κ άλλοι ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί και των τριών Όπλων.
Για κάποιους στην περιοχή ο αδικοχαμένος επισμηναγός ήταν άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Ένα παιδί που θυμούνται να βάζει στόχο από πολύ μικρός να γίνει πιλότος για να υπηρετήσει την πατρίδα.
Μάρτυρες της τραγωδίας η σύζυγος και τα δύο ανήλικα παιδιά του επισμηναγού, που παρακολουθούσαν τη μοιραία πτήση κοντά στον διάδρομο προσγείωσης. Όλοι μαζί είχαν προγραμματίσει να φύγουν αμέσως μετά από το αεροδρόμιο και να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Μόνο που δυστυχώς η μοίρα είχε άλλα σχέδια.
Ήταν η τελευταία πτήση του επισμηναγού με το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό αεροσκάφος και ήθελε τα μέλη της οικογένειάς του, να την παρακολουθήσουν. Αν και το αεροσκάφος διέθετε εκτινασσόμενο κάθισμα, ο ίδιος φαίνεται ότι δεν το χρησιμοποίησε.
Οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο η τραγωδία να οφείλεται σε αποκόλληση ολόκληρης της πτέρυγας του αεροσκάφους ή του πηδαλίου κλίσης. Απαντήσεις και στοιχεία κρύβουν πιθανότατα τα κομμάτια της ατράκτου από το μοιραίο Τ-2 που συνετρίβη.
Τα δύο ανήλικα παιδιά του άτυχου επισμηναγού παραμένουν σε κατάσταση σοκ. Ήταν και αυτά δίπλα στη μητέρα τους, όταν το εκπαιδευτικό αεροσκάφος άρχισε να χάνει ύψος πολύ κοντά στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας.
Συγκινημένοι είναι και οι φίλοι του επισμηναγού, οι οποίοι θρηνούν τον χαμό του. Θέλουν να μάθουν τι συνέβη, καθώς όπως λένε ο επισμηναγός ήταν άριστος χειριστής.
«Το καλό μας παιδί δεν είναι εδώ. Η μόνη εξήγηση που μπορούμε να δώσουμε σε αυτή την τραγωδία είναι ότι ο Θεός θέλει τους αγγέλους επί γης νωρίτερα κοντά του. Βοηθούσε όλο τον κόσμο. Ήθελε να προστατέψει την περιουσία της Πολεμικής Αεροπορίας, το κοινωνικό σύνολο. Ρίσκαρε και τελικά δεν τα κατάφερε, θυσιάστηκε. Αυτός ήταν ο Νώντας», ανέφερε ο Παναγιώτης Λούζης, φίλος του επισμηναγού.
Τιμές στον ήρωα επισμηναγό αποδόθηκαν το πρωί και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Λίγες ώρες μετά σε κλίμα βαθιάς οδύνης τελέστηκε η κηδεία του στη Μεσσηνία, με τα φώτα πλέον να σβήνουν και τους δικούς του ανθρώπους που προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους, να ετοιμάζονται για μία νύχτα εξαιρετικά δύσκολη, όπως άλλωστε και οι δύο προηγούμενες.