Κανόνες υγείας για σκουλαρίκι: Μόλυνση στην τρύπα – Φροντίδα στο piercing


Από τα αυτιά και τα χείλη, μέχρι τον αφαλό και τα φρύδια, το τρύπημα (piercing) για σκουλαρίκι είναι πολύ δημοφιλές μεταξύ των νέων ανθρώπων, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου και παρουσιάζεται αύξηση.

Πρέπει να ξέρετε με ποιον τρόπο θα κάνετε σωστά την τρύπα, εφόσον το επιθυμείτε, αλλά και πώς είναι η σωστή διαδικαία επούλωσης για την αποφυγή μολύνσεων.

Γνωρίστε τους πιθανούς κινδύνους από την τρύπα στο σκουλαρίκι

Ένα piercing για σκουλαρίκι γίνεται συνήθως χωρίς αναισθητικό. Στον λοβό του αυτιού το piercing είναι γενικά λιγότερο επικίνδυνο από ό,τι σε άλλα σημεία του σώματος, αν και το κάθε piercing ενέχει κίνδυνο επιπλοκών, όπως:

Αλλεργικές αντιδράσεις: Μερικά υλικά, όπως το νικέλιο, μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.

  • Στοματικές επιπλοκές: Τα κοσμήματα που φοριούνται με τρύπα στην γλώσσα μπορεί να πλήξουν και να σπάσουν μικρό κομμάτι από τα δόντια σας και να βλάψουν τα ούλα σας.
  • Λοιμώξεις του δέρματος: Μια λοίμωξη του δέρματος (ερυθρότητα, πόνος, πρήξιμο ή πύον) είναι πιθανό να εκδηλωθεί μετά από ένα τρύπημα.
  • Άλλα προβλήματα του δέρματος: Μπορεί να προκληθούν ουλές και κατά τόπους υπερυψωμένες περιοχές στο δέρμα, που οφείλονται στην υπερανάπτυξη του ουλώδους ιστού.
  • Ασθένειες του αίματος: Εάν ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για να γίνει το piercing έχει μολυνθεί με μολυσμένο αίμα, μπορεί το άτομο να κολλήσει διάφορες ασθένειες του αίματος, όπως ηπατίτιδα Β, ηπατίτιδα C, τέτανος και, φυσικά, ο θανατηφόρος ιός HIV.

Μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή ή άλλη θεραπεία, αν εκδηλώσετε μια αλλεργική αντίδραση, λοίμωξη ή άλλο πρόβλημα του δέρματος κοντά στο σημείο του piercing.

Προληπτικά μέτρα ασφαλείας για την τρύπα στο σκουλαρίκι

Για να βεβαιωθείτε ότι piercing σας γίνεται με ασφάλεια, σκεφτείτε πρώτα τα εξής:

  • Ποιος κάνει τα τρυπήματα; Μην επιχειρήσετε να τρυπήσετε τον εαυτό σας ή να επιτρέψετε σε έναν ανεκπαίδευτο φίλο σας να κάνει το piercing. Πηγαίνετε σε ένα ευυπόληπτο στούντιο piercing που απασχολεί μόνο κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό.
  • Φοράει γάντια αυτός που θα σας κάνει το piercing; Βεβαιωθείτε ότι ο επαγγελματίας πλένει τα χέρια του και φοράει ένα καινούργιο ζευγάρι γάντια μίας χρήσης για κάθε piercing.
  • Βεβαιωθείτε χρησιμοποιεί μόνο καινούργιες, αποστειρωμένες βελόνες.
  • Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιεί κοσμήματα από υποαλλεργικό υλικό: Ψάξτε για χειρουργικό ανοξείδωτο ατσάλι, τιτάνιο, νιόβιο, ή χρυσό 14- ή 18-καρατίων.

Πώς να φροντίσετε σωστά το piercing σας

Το δέρμα γύρω από ένα νέο piercing μπορεί να είναι πρησμένο, κόκκινο και ευαίσθητο για λίγες μέρες, ή και να αιμορραγεί ελάχιστα. Για την πρόληψη της λοίμωξης και σωστή επούλωση κάντε τα ακόλουθα:

  • Καθαρίστε το τρύπημα στο στόμα με στοματικό διάλυμα: Αν το κάνετε στη γλώσσα σας, τα χείλη ή το μάγουλο, κάντε μπουκώματα με ένα αντισηπτικό στοματικό διάλυμα μετά από κάθε γεύμα και πριν πάτε για ύπνο. Επίσης, χρησιμοποιήστε μια καινούργια και μαλακής κεφαλής οδοντόβουρτσα για να αποφευχθεί η εισαγωγή βακτηρίων στην πληγή.
  • Καθαρίζετε καλά το σημείο: Χρησιμοποιήστε αντισηπτικό σαπούνι και νερό. Βεβαιωθείτε ότι πλένετε τα χέρια σας πριν τα βάλετε στο σημείο με το piercing.
  • Αποφύγετε το κολύμπι: Μείνετε μακριά από θάλασσα, πισίνα, τζακούζι κλπ, ενώ το piercing σας επουλώνεται.
  • Κρατήστε το κόσμημα στη θέση του: Τα περισσότερα τρυπήματα θεραπεύονται μέσα σε περίπου έξι εβδομάδες, αλλά ορισμένα μπορεί να χρειαστούν αρκετούς μήνες ή και περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν. Αν θέλετε να διατηρήσετε το piercing, αφήστε το κόσμημα στη θέση του κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου για να μην κλείσει η τρύπα. Αφότου το piercing θεραπευτεί τελείως, θα υπάρχει μια μικρή τρύπα στο δέρμα σας, ακόμα και όταν αφαιρείτε το κόσημα.

Πηγή: iatropedia.gr



Πηγή