Καραμανλής: Στα "σκαριά" έργα ΣΔΙΤ από το υπουργείο Υποδομών
Το «πράσινο» φως για έργο ΣΔΙΤ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ένα υπερσύγχρονο, βιοκλιματικό κτιριακό συγκρότημα της γενικής γραμματείας Υποδομών, άναψε η Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), και ανοίγει πλέον ο δρόμος για την άμεση υλοποίησή του.
Το νέο κτιριακό συγκρότημα θα στεγάσει όλες τις υπηρεσίες της γενικής γραμματείας Υποδομών, που σήμερα στεγάζονται σε 13 διάσπαρτα, μισθωμένα κτίρια, και θα συνδέεται μέσω μίας πεζογέφυρας με την οδό Πειραιώς, εξασφαλίζοντας την εύκολη και ασφαλή πρόσβαση στο κτίριο και τις αναπλάσεις του περιβάλλοντος χώρου.
Η μετεγκατάσταση όλων των υπηρεσιών της Γ.Γ.Υ. σε ένα νέο κτίριο, που θα πληροί τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου εργασιακού χώρου, σχεδιασμένου με άξονα τη μέγιστη ενεργειακή απόδοση και τη μικρότερη δυνατή συντήρηση, θα συμβάλει σημαντικά:
- στη μείωση των λειτουργικών εξόδων και στην απαλλαγή εξόδων για μισθώσεις κτιρίων, εξασφαλίζοντας οικονομικό όφελος για το Δημόσιο από τα μισθώματα της τάξεως των 3 εκατ. ευρώ ετησίως
- στην αναβάθμιση του εργασιακού περιβάλλοντος και στην εύκολη πρόσβαση ΑΜΕΑ και
- στην εξασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, υπακούοντας στους κανονισμούς που μπορεί να προκύψουν από την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid 19.
Παράλληλα, το νέο, υποδειγματικό -ως προς την ιδιαίτερη βιοκλιματική και καινοτόμα δομή του- κτιριακό συγκρότημα της Γ.Γ.Υ., με ισχυρή «πράσινη ταυτότητα», θα προσφέρει σημαντικά στο αστικό του περιβάλλον της περιοχής και θα αναβαθμίσει ένα αρκετά υποβαθμισμένο τμήμα της πόλης. Θα αποτελέσει σημαντικό τοπόσημο και μαζί το νέο κέντρο καινοτομίας στις παλιές εγκαταστάσεις της Χρωματουργείας Πειραιά (ΧΡΩΠΕΙ), θα αλλάξουν την εικόνα της περιοχής και θα αποτελέσουν σημεία αναφοράς στην πρωτεύουσα.
Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 113 εκατ. ευρώ και η προκήρυξη του διαγωνισμού αναμένεται εντός του Α’ τριμήνου του 2021.
Παράλληλα, εκτός από το βιοκλιματικό κτίριο της Γ.Γ.Υ., άλλα δύο σημαντικά έργα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών εγκρίθηκαν από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ. Το ένα αφορά στην κατασκευή 17 υπερσύγχρονων, βιοκλιματικών σχολικών μονάδων στην Κεντρική Μακεδονία, με προϋπολογισμό 129 εκατ. ευρώ και το άλλο στο εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα για την κάλυψη των αναγκών της πρωτεύουσας, με προϋπολογισμό 235 εκατ. ευρώ και αναμένεται και τα δύο να προκηρυχθούν εντός του Α’ τριμήνου του 2021.
Ο προγραμματισμός του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε έργα ΣΔΙΤ δεν σταματά εδώ, αλλά περιλαμβάνει και πρόταση με 3 cluster των δικαστικών μεγάρων (στην Κεντρική Μακεδονία, στην Κεντρική Ελλάδα και στην Κρήτη) στις αρχές του επόμενου μήνα. Η πρόταση θα αφορά στην κατασκευή 7 νέων δικαστικών μεγάρων στις τρεις Περιφέρειες της χώρας και στην ανακατασκευή άλλων 5, αλλά και στην 27ετή συντήρησή τους. Το έργο υπολογίζεται περίπου στα 360 εκατ. ευρώ και δουλεύεται συστηματικά από τη γενική γραμματεία Υποδομών το τελευταίο διάστημα, ώστε να δοθεί μία ολοκληρωμένη πρόταση και να συμβάλλει σημαντικά στην αναβάθμιση των δικαστικών υποδομών στο σύνολο της χώρας.
«Προχωράμε την υλοποίηση του σχεδιασμού μας, με μικρά και μεγάλα έργα υποδομών σε όλη τη χώρα. Έργα που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα συμβάλουν στην ενίσχυση της οικονομίας μας. Κεντρικό ρόλο σε αυτό το σχεδιασμό έχουν οι συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, τις οποίες προωθούμε σε άριστη συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία. Ενώνουμε δυνάμεις, προάγουμε την καινοτομία, δουλεύουμε για την ανάπτυξη, υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον» τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης σημείωσε: «Στη Γενική Γραμματεία μας δουλεύουμε συστηματικά και τον επόμενο μήνα θα παρουσιάσουμε πρόταση με 3 clusters Δικαστικών Μεγάρων σε όλη τη χώρα. Έτσι ανοίγει πλέον ο δρόμος για την ουσιαστική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της χώρας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην επαναφορά της χώρας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».