Καθημερινές συνήθειες για να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή σας
Η αυτοεκτίμηση είναι η βασική εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου. Η εικόνα που φτιάχνεις για το τι πραγματικά αξίζεις. Είναι ο θεμέλιος λίθος σου. Όταν, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά, τότε είναι πηγή αστάθειας και ψυχολογικού πόνου.
Η χαμηλή αυτοεκτίμηση, μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως άγχος και η κατάθλιψη, αλλά και να σταθεί «εμπόδιο» στους στόχους και τις σχέσεις σου.
Διάβασε παρακάτω μερικές καθημερινές συνήθειες για να την ενισχύσεις.
Κράτησε στη ζωή σου άτομα που σε ενθαρρύνουν
Τα άτομα με τα οποία περνάς συνεχώς χρόνο, επηρεάζουν την ευημερία και την αυτοεκτίμησή σου. Αν περνάς πολύ χρόνο με ανθρώπους που δεν τους συμπαθείς ή ανθρώπους που ψάχνουν ευκαιρίες για να σε αποθαρρύνουν, τότε αυτό θα επηρεάσει αναλόγως και την αυτοεκτίμησή σου. Πρέπει να εστιάζεις στη δημιουργία σχέσεων που σου δίνουν τον χώρο, την υποστήριξη και την ενθάρρυνση που χρειάζεσαι για να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Εξάλλου, οι έρευνες έχουν δείξει ότι η αποδοχή και η έγκριση από τους άλλους ενισχύουν την αυτοεκτίμησή μας.
Γιόρτασε τις μικρές νίκες
Όταν γιορτάζεις τις «μικρές» νίκες, βελτιώνεις το ηθικό και την ανθεκτικότητά σου, ενώ γεμίζεις αμέσως με θετικότητα. Όσο δύσκολο κι αν είναι, πρέπει να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου πόσο σημαντικό είναι αυτό.
Μην ασκείς συνεχώς κριτική στον εαυτό σου
Πες επιτέλους αυτό το «μπράβο» που έχει ανάγκη ο εαυτός σου για όσα έχεις καταφέρει. Δεν κοστίζει. Ειδικά, όταν παρατηρείς ότι η αυτοεκτίμησή σου διολισθαίνει, δοκίμασε να αντικαταστήσεις την αρνητική αυτοομιλία με υποστηρικτικές φράσεις, όπως: «Το να εστιάζεις στην πρόοδο είναι καλύτερο από το να εστιάζεις στην τελειομανία» ή «είναι εντάξει να κάνεις λάθος. Τα λάθη μου δεν με καθορίζουν».
Καλλιέργησε την αυτοσυμπόνια
Σύμφωνα με την ακαδημαϊκό και ψυχολόγο , Δρ. Κριστίν Νέφ, τα άτομα με υψηλή αυτοσυμπόνια τείνουν να έχουν και υψηλή αυτοεκτίμηση. «Στην ουσία, η αυτοσυμπόνια είναι μια υγιής πηγή αυτοεκτίμησης», σύμφωνα με την ίδια. Είναι η πράξη του να συμπεριφέρεσαι στον εαυτό σου με καλοσύνη. Όταν κάνεις λάθη, αντί να αισθάνεσαι ανεπαρκής θα πρέπει να ενθαρρύνεις τον εαυτό σου.
Εκπαίδευσε το μυαλό σου να βλέπει τη θετική πλευρά
Αντί να μένεις στα αρνητικά, προκάλεσε το μυαλό σου να «βλέπει» μόνο τα θετικά. Έτσι, θα ανακαλύψεις ότι οι περισσότερες από τις αρνητικές σου πεποιθήσεις, δεν βασίζονται στην πραγματικότητα, αλλά σε φόβους. Αντί να σκέφτεσαι «δεν μπορώ να το κάνω αυτό», σκέψου «πρέπει να μάθω πώς να το κάνω» ή ότι «αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να μάθω κάτι».