Καθυστέρηση περιόδου: Πότε ΔΕΝ σημαίνει εγκυμοσύνη


  • Από Μιχάλης Θερμόπουλος
  • 06 Ιουνίου 2018 | 16:00

Για κάθε γυναίκα, η στιγμή που θα συνειδητοποιήσει ότι έχει κάποιες μέρες καθυστέρηση στην περίοδό της είναι ιδιαίτερη. Αν επιθυμεί να μείνει έγκυος, τότε γεμίζει ελπίδες, αν όμως δεν το επιθυμεί, τότε γεμίζει άγχος!











Δεν υπάρχει λόγος να “πανικοβάλλεστε” κάθε φορά που έχετε καθυστέρηση περιόδου.

Εκτός από την εγκυμοσύνη υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορεί να ευθύνονται για την καθυστέρηση περιόδου. Δείτε ποιοι είναι αυτοί:

Απότομη και σημαντική αλλαγή του σωματικού βάρους

Η Φύση έχει προνοήσει ώστε να μην μένει μια γυναίκα έγκυος, όταν το σώμα της βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση και αλλαγή και δεν είναι έτοιμο να “υποδεχτεί” και να “περιποιηθεί” το βρέφος όπως πρέπει. Έτσι, αν χάσετε απότομα πολλά κιλά ή το αντίθετο, ο οργανισμό το εκλαμβάνει αυτό ως έκτακτη κατάσταση και “κόβει” την περίοδο.

Στρες

Στην ίδια λογική, ένα πολύ στρεσογόνο γεγονός στην ζωή σας μπορεί να προκαλέσει υποθαλαμική αμηνόρροια. Η συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου,(ο υποθάλαμος) είναι όπου πολλές από τις ορμόνες για την περίοδό σας ρυθμίζοντα. Ο υποθάλαμος είναι πολύ ευαίσθητος στο στρες.

Δυσλειτουργία του θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στον λαιμό σας και ρυθμίζει τον μεταβολισμό σας. Επίσης αλληλεπιδρά με πολλά άλλα συστήματα στο σώμα σας. Αν έχετε κάποια θυρεοειδική ανισορροπία (υπο- ή υπερθυρεοειδισμός) μπορεί να έχετε επιπτώσεις στην περίοδό σας.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Είναι μια ορμονική ανισορροπία που καταλήγει σε έλλειψη ωορρηξίας, επειδή αλλάζουν τα επίπεδα των οιστρογόνων, της προγεστερόνης και της τεστοστερόνης. Μπορεί να σας αναγκάσει να χάσετε εντελώς την περίοδό σας ή απλά να μην την έχετε τακτικά. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη τριχών σε μέρη όπως το πρόσωπο και το στήθος, δυσκολία απώλειας βάρους και πιθανά ζητήματα γονιμότητας.

Χρόνιες ασθένειες

Κάθε χρόνια νόσος που έχει αφεθεί χωρίς θεραπεία ή δεν έχει διαγνωστεί καθόλου συνιστά έναν στρεσογόνο παράγοντα στον οργανισμό σας και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαμένες περιόδους.

http://www.womenshealthmag.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γόνιμες μέρες: Βρείτε τις δικές σας με το online εργαλείο του Iatropedia.gr

















Πηγή