Κατώτατος μισθός: 4 & 1 ερωτήσεις και απαντήσεις για την αύξηση
Κατώτατο μισθό άνω των 750 ευρώ, ο οποίος ενδεχομένως να φτάσει ακόμα και τα 780 ευρώ μεικτά, θα δουν στους λογαριασμούς τους οι εργαζόμενοι από τον Απρίλιο, ανάλογα με τα ποσοστό αύξησης που θα αποφασίσει η κυβέρνηση μετά τις διαβουλεύσεις με τους επιστημονικούς φορείς και τις εργοδοτικές οργανώσεις.
Παρότι η αύξηση είναι δεδομένη, με επίσημες ανακοινώσεις από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το κυβερνητικό επιτελείο, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποιο θα είναι το ποσοστό της ανόδου, το οποίο αναμένεται να κυμανθεί από το 5,5% έως το 9,5%.
1. Ποια είναι τα βασικά σενάρια των αυξήσεων
Άγνωστο παραμένει το ακριβές ποσοστό της αναμενόμενης αύξησης, καθώς αυτό προϋποθέτει την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, ωστόσο έχουν επικρατήσει τέσσερα βασικά σενάρια.
Πιο αναλυτικά, σε περίπτωση αύξησης κατά:
- 5,5%, ο μισθός θα φτάσει τα 752 ευρώ μεικτά και 643 ευρώ καθαρά
- 6,5%, ο μισθός θα φτάσει τα 759 ευρώ μεικτά και 649 ευρώ καθαρά
- 8%, ο μισθός θα φτάσει 770 ευρώ μεικτά και 657 ευρώ καθαρά
- 9,5%, ο μισθός θα φτάσει 781 ευρώ μεικτά και 665 ευρώ καθαρά
2. Πώς διαμορφώνονται οι αμοιβές ανά τριετία
Οι βασικές συντηρητικές εκτιμήσεις τοποθετούν τον εισαγωγικό κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, με αύξηση κατά 39 ευρώ, ενώ εκτιμάται πως ο κατώτατος ανα τριετία θα διαμορφωθεί ως εξής:
- Με 1 τριετία: Αύξηση 43 ευρώ στα 827 ευρώ
- Με 2 τριετίες: Αύξηση 47 ευρώ στα 903 ευρώ
- Με 3 τριετίες: Αύξηση 51 ευρώ στα 978 ευρώ
3. Τι θα κρίνουν οι διαβουλεύσεις
Το επικρατέστερο σενάριο για την κατάθεση της τροπολογίας για την θεσμοθέτηση της αύξησης είναι η 16η Ιανουαρίου και αποτελεί ημερομηνία «κλειδί», καθώς θα αποτελέσει την εκκίνηση του – πιθανότατα – δίμηνου διαλόγου με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς και τις εργοδοτικές οργανώσεις όπως η ΕΣΕΕ, η ΓΣΕΒΕΕ, ο ΣΕΒ, ο ΣΕΤΕ και οι επιμελητηριακές ενώσεις.
Στόχος, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, είναι να βρεθεί μία ισορροπημένη λύση η οποία θα οδηγήσει σε σημαντική και δίκαιη αύξηση του κατώτατου μισθού, σταθμίζοντας τρεις παράγοντες: τις εισηγήσεις των κοινωνικών εταίρων και των επιστημονικών φορέων, που θα κατατεθούν στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης, η οποία προβλέπεται από τη νομοθεσία, τις αντοχές της οικονομίας, αλλά και τις ανάγκες των εργαζομένων. Δηλαδή, στόχος είναι να επιτευχθεί η χρυσή τομή ανάμεσα σε διαφορετικές ανάγκες, από τη μία πλευρά είναι η ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων και από την άλλη πλευρά η διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
«Προφανώς λαμβάνουμε υπόψη τη συγκυρία που υπάρχει, την πίεση που υπάρχει σε εργαζόμενους και νοικοκυριά και θα καταλήξουμε νομίζω σε αποφάσεις οι οποίες θα οδηγήσουν σε μια σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού που θα λαμβάνει υπόψη όμως και τις ανάγκες των επιχειρήσεων, την ανάγκη για ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων» έχει δηλώσει σχετικά ο αρμόδιος υπουργός κ. Χατζηδάκης.
Σημειώνεται πως σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να γίνεται μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, έστειλε μιλώντας στο CNN GREECE, ο Γιώργος Καρανίκας, πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Και προσέθεσε ότι αυτές οι αποφάσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε ότι η όποια αύξηση πρέπει να συνοδεύεται από παροχές προς τους εργοδότες και ειδικά τις μικρότερες επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα μείωση του μη μισθολογικού κόστους και εξάλειψη του τέλους επιτηδεύματος.
4. Τι αλλάζει για τους εργοδότες
Σημειώνεται ότι, η νέα ρύθμιση αναμένεται να αυξήσει και το μισθολογικό κόστος στους εργοδότες, ενώ αναμένεται να παρασύρει προς τα πάνω και άλλα επιδόματα και προνοιακές παροχές.
Από πλευράς εργοδοτών, στόχος είναι να συζητηθεί η περαιτέρω μείωση της φορολογίας με έμφαση στην προκαταβολή φόρου, αλλά και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, καθώς θα τις βοηθούσε προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο μισθολογικό κόστος.
Υπενθυμίζεται πως ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Λιανικής Πώλησης Ελλάδας είναι ο πρώτος που εκφράστηκε ανοιχτά τονίζοντας ότι θα προτείνει την επιστροφή του κατώτατου μισθού στο 2012 και τα 751 ευρώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι εργοδοτικές οργανώσεις όπως η ΕΣΕΕ, η ΓΣΕΒΕΕ και οι επιμελητηριακές ενώσεις δεν θα εναντιώνονταν και σε μεγαλύτερες ακόμη αυξήσεις.
Ωστόσο, αυτό που επιθυμούν είναι να θέσουν προς συζήτηση την περαιτέρω μείωση της φορολογίας με έμφαση στην προκαταβολή φόρου, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και άλλων μνημονιακών «κληρονομιών».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο τουριστικός κλάδος, με ΣΕΒ και ΣΕΤΕ, υποστηρίζει πως ανεξάρτητα από το τελικό ποσοστό των αυξήσεων, η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει και σε επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
5. Το χρονοδιάγραμμα των αυξήσεων
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τις επόμενες εβδομάδες εργοδότες και εργαζόμενοι θα υποβάλλουν τις προτάσεις τους, τις οποίες θα αξιολογήσει το ΚΕΠΕ και στις αρχές Μαρτίου ο Κωστής Χατζηδάκης θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο τις νέες αυξήσεις.
Πιο αναλυτικά:
- Μέχρι την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου αναμένεται να κατατεθεί η σχετική τροπολογία για την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου.
- Η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς για την σύνταξη έκθεσης για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού θα λάβει χώρα έως τις 20 Ιανουαρίου.
- Το σχέδιο του πορίσματος διαβούλευσης ολοκληρώνεται το αργότερο έως την 28η Φεβρουαρίου 2023.
- Η εισήγηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα υποβληθεί το αργότερο έως την 10η Μαρτίου 2023.
- Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού εκτιμάται πως θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου 2023.
Σημειώνεται πως η αύξηση του κατώτατου μισθού ακολουθεί την αισιόδοξη πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για μια «πολύ ισχυρή» αύξηση των μισθών στην ευρωζώνη κατά 5,2% το 2023.